Sabiedrība
2009. gada 13. novembris, 16:39

Šveices datu aizsardzības komisārs sūdzēs tiesā "Google"

Jauns.lv

Šveices datu aizsardzības komisārs Hanspēters Tīrs piektdien solīja, ka sūdzēs tiesā informācijas tehnoloģiju uzņēmumu "Google" par tā karšu sistēmu "Street View", jo tajā nepietiekami nodrošinātas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

"Street View" ļauj "Google Maps" lietotājiem dažās vietās aplūkot panorāmas skatu fotogrāfijas, bet attēlos cilvēku sejas un automašīnu numurzīmes nav pietiekami izpludinātas un ir identificējamas, spriež Tīrs.

Daudzus attēlus uzņēmušas kameras, kas piestiprinātas uz automašīnu jumtiem, līdz ar to atklājot skatus - pagalmus, dārzus - ko parasta garāmgājēja acīm aizsedz žogs. "Tas nozīmē, ka privātās dzīves neaizskaramība slēgtā vidē vairs netiek garantēta," bažījās komisārs.

Komisāru īpaši satrauc tas, ka "Google" attēlos redzami cilvēki līdzās slimnīcām, cietumiem un skolām - šādu datu nonākšanas atklātībā saistās ar īpašu apdraudējumu tiesībām.

Tā kā "Google" noraidījis lielāko daļu Tīra ierosinājumu par to, kā programmas ietvaros izvairīties no tiesību pārkāpumiem, viņš nolēmis vērsties Federālajā Administratīvajā tribunālā.

Savukārt "Google" uzstāj, ka programmas tehnoloģija, kas attēlu padara izplūdušu, kad tas ir nepieciešams datu aizsardzības interesēs, ir pietiekami efektīva. Uzņēmuma pārstāvji arī ir "pilnīgi pārliecināti, ka "Street View" Šveicē ir likumīga".

LETA

Tēmas