Vairākums Latvijas ģimeņu nesvin 18. novembri
Sabiedrība
2009. gada 17. novembris, 14:24

Vairākums Latvijas ģimeņu nesvin 18. novembri

Jauns.lv

Ģimenes portāla mammam.lv/tetiem.lv veiktā aptauja liecina, ka 57% Latvijas ģimeņu nesvin Latvijas valsts proklamēšanas gadadienu 18. novembrī. Naudas nepietiek pašu dzimšanas dienām, kur nu vēl Latvijas...

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Pašas dzimšanas dienai nevar normālu galdu sarūpēt, jo trūkst naudas (kā jau visiem), kur nu vēl Latvijai. Smieklīgi!” – ģimenes portāla mammam.lv/tetiem.lv forumā tik skaudrus vārdus par valsts svētku svinēšanu 18. novembrī raksta kāda portālā reģistrētā lietotāja. Viņa turpina: „Kas man ko svinēt — nav nekādas svētku sajūtas, ne prieka, ka mums ir tāda Latvija, kur eksistē tikai korumpanti. Turklāt negribas ne TV skatīties, ne ziņas lasīt — nekā iepriecinoša tautai.”

Lai arī foruma diskusijā ir cilvēki, kuriem 18. novembra svinēšana kopā ar ģimeni un draugiem ir izveidojusies par svētku tradīciju, mammam.lv/tetiem.lv veiktā aptauja Vai atzīmējat 18. novembra valsts svētkus? liecina, ka 57% Latvijas ģimeņu valsts dzimšanas dienu neizjūt kā svētkus. Apstiprinoši uz aptaujas jautājumu atbildējuši vien 43% Latvijas iedzīvotāju.

Vēl kāda portāla lietotāja forumā raksta: „Mēs nesvinēsim, bet raudāsim un lūgsim: „Dievs, svēti, Latviju!”.”

„Mēs kādreiz svinējām — lepnums, salūts, vakariņas draugu lokā. Tagad man ir kauns par Latvijas izsaimniekotājiem, kas liekulīgi TV ekrānos teiks runas un tēlos cik lieli patrioti.”

„Lai arī itin bieži cilvēki solās par sarunu tematu neizvēlēties krīzi, tā ir jūtama it visur — protams, arī portālā. Piemēram, uzkrītoši daudz portālā ir tādu reģistrēto lietotāju, kas dzīvo ārzemēs un atgriešanos Latvijā pat nepiemin, gluži pretēji — apgalvo, ka citur „zāle ir zaļāka”,” teic mammam.lv/tetiem.lv mārketinga direktore Inga Akmentiņa-Smildziņa. „Un tomēr es ticu, ka tiem, kam šobrīd ir dusmas uz savu dzimteni, mīlestība pret Latviju atgriezīsies...”

Portāls mammam.lv/tetiem.lv mudina vecākus stāstīt saviem bērniem par Latviju — savu dzimto zemi — , nenoniecinot to, un aicina piedalīties konkursā Ko tavs bērns zina par Latviju? Piemēram, trīsgadīgais Klāvs iemācījies Latvijas himnu, skatoties hokeju, taču reizēm viņam samisējas, un mazais teic, ka Latvijas himna ir We will rock you, bet latviešu nacionālais ēdiens — makaroni un ūdens! Savukārt trīsgadīgā Karlīna Marta mammai vaicājusi, vai Lāčplēša dienā ciemos nāks Vinnijs Pūks, un teikusi, ka valsts svētkos uz galda jābūt tortei ar svecītēm un šampanietim!

Ģimenes portāls aptauju veica arī pirms Mārtiņdienas — tikai 10% aptaujas dalībnieku uz jautājumu Vai jūsu ģimene svin Mārtiņdienu? atbildēja ar „jā”. Atbildi „nē” bija atzīmējuši 64%, „Nē, es pat īsti nezinu šo svētku nozīmi” — 8%, un 17% par savu atbildi izvēlējās „Jā, bet tikai tāpēc, ka svinam Mārtiņa (vai citu) vārda/dzimšanas dienu”.

Kasjauns.lv