Sabiedrība
2009. gada 20. novembris, 16:14

Sarunas par budžetu koalīcijā nevedas

Jauns.lv

Valdošās koalīcijas sanāksmē šodien nav īpaši sekmējies rast vienošanos par budžeta jautājumiem - pagaidām partijas vien vienojušās nesamazināt nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošām personām un nemazināt attaisnojamos izdevumus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem.

Kā ziņots, bija izskanējis piedāvājums atcelt attaisnojamos izdevumus par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem. Šāda soļa fiskālais efekts būtu jūtams 2011.gadā, radot četru miljonu latu ietaupījumu.

Tāpat tiek piedāvāts iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) likmi palielināt līdz 26%, par vienu procentpunktu vairāk, nekā plānots iepriekš (tagad - 23%), kas nodrošinātu 31,8 miljonu latu ieņēmumus, kā arī pazemināt nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām no 63 līdz 50 latiem mēnesī, kas dotu ietaupījumu 11,29 miljonus latu.

Par pārējām budžeta pozīcijām vienošanās vēl nav panākta, un par tām diskusija tiks turpināta valdībā, žurnālistus pēc sanāksmes informēja Tautas partijas deputāts Vents Armands Krauklis.

Pēc Kraukļa teiktā, kā papildus ieņēmumu avots tiek vērtēta iespēja pārskatīt ikgadējo transporta līdzekļa nodevu, tomēr precīzus izmaiņu nosacījumus politiķis nevarēja nosaukt, norādot, ka koalīcijas sanāksmes laikā vien iespējamie risinājumi esot mainījušies četras reizes.

Kā ziņots, valdība šodien ārkārtas sēdē lemj par papildus soļiem nākamā gada valsts budžeta deficīta samazināšanai un ieņēmumu palielināšanai. Valdībai būs jāizšķiras starp vairākiem priekšlikumiem nodokļu palielināšanai, lai nākamā gada budžeta izdevumi un ieņēmumi tiktu sabalansēti vēl par 57,4 miljoniem latu, kā to prasa starptautiskie aizdevēji. Tāpat valdībai šodien ir jāizskata liels skaits nākamā gada valsts budžetu pavadošo likumprojektu.

Lai izpildītu saistības pret starptautiskajiem aizdevējiem un veiktu budžeta deficīta samazināšanu par 500 miljoniem latu, valdībai nākamā gada budžetā būs jānodrošina papildus 57,4 miljonu latu ieņēmumi, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā finanšu ministra Einara Repšes (JL) sniegtā atbilde Tautas partijai.

Papildus pasākumi nepieciešami, jo sarunās ar starptautiskajiem finanšu partneriem par sagatavoto 2010.gada budžeta projektu tika konstatēts, ka daļa no izdevumu konsolidācijas pasākumiem ir tikai vienreizēji (one-off measures) un neparedz strukturālas reformas ilgtermiņā un ietekmi arī turpmākos gados, teikts Repšes atbildē.

Tāpēc, lai nodrošinātu papildus ieņēmumus, tiek piedāvāta AS "Latvijas Valsts meži" maksājuma par valsts kapitāla izmantošanu palielināšana no 80% uz 100% no tīrās peļņas, kas nākamā gada budžetā nodrošinātu četrus miljonus latu.

Tiek piedāvāts progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis, ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu piemērojot 0,1% likmi, vērtību 40 001-75 000 latu - 0,2%, bet vērtību virs 75 000 latu - likmi 0,3% no kadastra vērtības. Ar šīm nodokļa izmaiņām ieņēmumi plānoti 500 000 latu.

Rosināts ieviest uzņēmumu ienākuma nodokļa likmi 25% apmērā uzņēmuma apliekamajam ienākumam, kas pārsniedz piecus miljonus latu. Tādējādi 2011.gadā budžetā nodrošinot 14,9 miljonu latu ienākumu.

Piedāvāts arī nodoklis dabasgāzei un sašķidrinātajai gāzei. Lai nodrošinātu piecu miljonu latu papildus ieņēmumus, nākamgad plānots piemērot nodokli dabasgāzei kā kurināmajam 0,42 lati par gigadžoulu, bet degvielai - 1,84 lati par gigadžoulu.

Savukārt 2011.gada budžetā no šādām likmēm ienākumi plānoti jau desmit miljoni latu.

Piedāvāts iedzīvotāju ienākuma nodokli kapitālam palielināt no plānotajiem 10% līdz 15%. Tas nākamā gada budžeta ieņēmumos nodrošinātu 10,95 miljonus latu.

LETA