Dažu gadu laikā uz Somiju izceļojuši 35 000 igauņu
Sabiedrība
2009. gada 5. decembris, 22:12

Dažu gadu laikā uz Somiju izceļojuši 35 000 igauņu

Jauns.lv

Kā mums, latviešiem, patīk sev kaisīt pelnus uz galvas! Lūk, uz Īriju izceļojuši neskaitāmi desmiti tūkstoši mūsējo, savukārt igauņu darba meklētāju skaits ārpus Igaunijas esot niecīgs. Šādu domu nemitīgi dzird Latvijā.

Tas, ka igauņu skaits salīdzinājumā ar latviešiem un lietuviešiem Īrijā ir krietni mazāks, protams, ir taisnība, taču vēl nenozīmē, ka ar mūsu ziemeļu kaimiņiem viss ir kārtībā. Kad tas īsti ir noticis ar Baltijas paraugzemi Igauniju un paraugnāciju - igauņiem? Viņu neapmierinātība ar dzīvi savā valstī nav mazāka par latviešiem...

Lūk, tam apliecinājums! Dažu beidzamo gadu laikā vairāk nekā 35 000 igauņu izceļojuši uz Somiju. Precīzu aizbraucēju skaitu ir grūti noteikt, jo daudzi no viņiem par to oficiāli nepaziņo. Par to, atsaucoties uz Pasaules igauņu centrālās padomes pārstāvi Igaunijā Ahto Rebasu, vēsta Igaunijas laikraksts "Ohtuleht".

Pēc viņa teiktā, precīzu aizbraucēju skaitu ir grūti noteikt, jo daudzi no viņiem par to oficiāli nepaziņo.

Kā norādījis Rebass, vēl "daži tūkstoši" devušies strādāt vai mācīties arī uz Zviedriju, Vāciju, Beļģiju, Īriju un Austrāliju.

Igaunijas Ārlietu ministrijā oficiāli reģistrējušies tikai 7735 cilvēki, kas apmetušies uz pastāvīgu dzīvi ārzemēs, bet varas iestādes pieļauj, ka daži no viņiem atgriezušies mājās, taču aizmirsuši par to paziņot.

Viņš atgādinājis, ka pēc Otrā pasaules kara lielas igauņu kopienas izveidojušās Amerikas Savienotajās Valstīs, Kanādā, Zviedrijā un Austrālijā, bet informācija par cilvēkiem, kuri atgriezušies dzīvot Igaunijā, nav pienācīgi apkopota.

Ko no tā visa būs secināt? Lielais izceļojošo igauņu skaits liecina, ka arī valstī, kura jau sen sākusi uzkrāt finanšu līdzekļus, kura nav veikusi tik krasu algu samazinājumu, kura joprojām piesaista ārvalstu investīcijas un jau 2011. gadā gatavojas ieviest eiro, nebūt nav nekāda paraugzeme.

Latvieši, beidziet sev kaisīt pelnus uz galvas!

Kasjauns.lv, LETA