Sabiedrība
2009. gada 6. decembris, 08:20

Štokenbergs aicina progresīvo ienākumu nodokli ieviest ne tikai iedzīvotājiem, bet arī uzņēmumiem

Jauns.lv

Latvijā patlaban ir līdzīga situācijā kā Lielās depresijas laikā Amerikā, un Latvijai būtu jāseko tā laika ASV piemēram, ieviešot gan progresīvo iedzīvotāju un uzņēmumu ienākumu nodokli, kas ļautu izveidot spēcīgu vidusšķiru.

Šādu pārliecību Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) rīkotajā konferencē sestdien pauda partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) līderis Aigars Štokenbergs.

Viņš norādīja, ka Lielās depresijas laikā ASV tika ieviests progresīvais iedzīvotāju ienākumu nodoklis, progresīvais uzņēmumu ienākumu nodoklis un arī ievērojams mantošanas nodoklis. Tā rezultātā ASV izveidojās spēcīga vidusšķira, kas ir nepieciešams arī Latvijā, kur patlaban pie tās var pieskaitīt tikai aptuveni 10% iedzīvotāju, kaut tajā būtu jābūt vismaz 80%.

Tāpat SCP līderis norādīja, ka ir veids, kā šo vidusšķiras palielināšanos un attīstību var panākt ātri un efektīvi - "vienkārši sadalīt muižas", kā tas jau tika darīts Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, realizējot agrāro reformu.

"Tas, par ko mēs runājam šajos apstākļos, ir varbūt ne tik drastiski. Es neizslēdzu, ka varbūt varētu pārskatīt arī kādus lēmumus attiecībā uz privatizāciju," skaidroja Štokenbergs, uzsverot, ka šajos apstākļos tomēr vissvarīgākais ir ieviest progresīvo ienākumu nodokli.

Kā otru svarīgu lietu, kas būtu jāattīsta un kas palīdzētu šim vidusšķiras veidošanās procesam, ir arodbiedrību stiprināšana un to tiesību aizstāvēšana. "Tas ir tas īstais instruments, kā vidusšķira var aizstāvēt savas intereses, jo ir pilnīgi skaidrs, ka, ja ir maz šo cilvēku, tad viņus ir grūti arī mobilizēt," norādīja SCP līderis.

BNS

Tēmas