Sabiedrība
2009. gada 6. decembris, 09:16

Tautas partijas Goda tiesa nevar izskatīt lietu par Lisenko rīcību saistībā ar korupcijas skandālu bērnu slimnīcā

Jauns.lv

Tautas partijas (TP) Goda tiesa, kuras pilnvaru paplašināšana bija viens no kongresa darba kārtības jautājumiem saistībā ar disciplīnas atjaunošanu un TP dibinātāja Andra Šķēles iecerēto tīrīšanu politiskajā spēkā, tomēr nevar pieķerties Aivara Lisenko rīcības izvērtējumam Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).

Goda tiesas vadītājs Valdis Ģīlis aģentūrai BNS paskaidroja, ka tā nav varējusi arī līdz šim šo lietu izskatīt ne tikai tās ierobežoto pilnvaru dēļ, bet arī tādēļ, ka Lisenko jau kopš rudens sākuma vairs neesot TP biedrs.

Ģīlis apliecināja, ka Lisenko vairs nav bijis biedrs jau tajā brīdī, kad pirmo reizi izskanējušas ziņas par viņa saistību ar korupcijas skandālu bērnu slimnīcā.

"Jau 9.septembrī [partijas] Aizkraukles nodaļa bija pieņēmusi lēmumu viņu pārcelt no biedriem uz atbalstītāja statusu," stāstīja deputāts, skaidrojot, ka nodaļa tā nolēmusi, jo viņš jau ilgstoši nav nekādi iesaistījies aktīvā partijas darbā.

Ģīlis gan atzina, ka tas nav bijis īsti korekti, ka reģionālā nodaļa par šīm izmaiņām nav informējusi partijas centrālo biroju, kas ir atbildīgs un uztur visus reģistrus.

"Protams, tā ir nodaļas nolaidība, ka centrālais birojs netika informēts," teica Goda tiesas priekšsēdētājs, atkārtoti apliecinot, ka līdz ar to Goda tiesa šo jautājumu arī nav aizskārusi.

Runājot par Goda tiesas turpmāko darbu, Ģīlis pauda pārliecību, ka partijas biedru disciplinēšanā viņš redz būtisku lomu iecerei par Goda tiesas pilnvaru paplašināšanu.

Politiķis paskaidroja, ka līdz šim Goda tiesa varējusi vien reaģēt jeb izskatīt lietas par kādiem pārkāpumiem, ja par to sūdzību bija iesnieguši biedri, bet jaunā kārtība paredz, ka šī institūcija varēs patstāvīgi spriest par to, kuri pārkāpumi ir pietiekami svarīgi, lai par tiem diskutētu.

"Protams, jautājums par izslēgšanu paliek valdes kompetencē, mēs varam tikai sniegt atzinumu," piebilda Goda tiesas vadītājs.

TP valde par grozījumiem konceptuāli vienojusies pirmdien, bet oficiāli tos apstiprināt plānots jaunnedēļ, norādīja deputāts. Ģīlis gan stāstīja, ka jau patlaban Goda tiesa aktīvi darbojas.

"Izmaiņas nepārprotami dos efektu. .. Bet jau pašlaik ir vairāki gadījumi, kurus sākam izskatīt," sacīja Goda tiesas vadītājs, minot, ka nupat tās ir divas lietas, kurās ir pamats bažām par pārkāpumiem. Tomēr viņš uzsvēra, ka šie gadījumi nav saistāmi ar partijas prestiža aptraipīšanu, bet vairāk ar iekšējām lietām.

"Tās ir nenokārtotas saistības...kādam vēl no iepriekšējām vēlēšanām," klāstīja Ģīlis. Viņš arī informēja, ka Goda tiesa ierosinātās lietas izskata un lemj par jautājuma virzību valdes sēdei divu nedēļu laikā.

Jau vēstīts, ka TP valde sēdē pirmdien vienojās paplašināt partijas Goda tiesas pilnvaras, nosakot tai iespēju ne vien reaģēt uz partijas biedru iesniegumiem, bet arī vērtēt situācijas un ierosināt biedru izslēgšanu no TP.

Ziņots arī, ka TP jaunievēlētais valdes priekšsēdētājs Andris Šķēle izteicis vairākus priekšlikumus, kā veikt tīrīšanu partijas biedru rindās. Šķēle pagājušajā nedēļā īpaši sasauktajā preses konferencē žurnālistus iepazīstināja ar savām ierosmēm, uzsverot, ka jāveic TP biedru pārreģistrācija un jālūdz nodaļām izvērtēt "nepietiekami aktīvu, distancētu, varbūt arī ar citām problēmām esošu Tautas partijas biedru atrašanos šajā organizācijā".

Šķēle uzsvēra arī nepieciešamību paplašināt Goda tiesas pilnvaras.

BNS