Rubiks slavē Lembergu un darīs visu, lai atjaunotu cukurrūpniecību
Politika
2009. gada 7. decembris, 07:54

Rubiks slavē Lembergu un darīs visu, lai atjaunotu cukurrūpniecību

Jauns.lv

Sociālistiskās partijas priekšsēdētājs Alfrēds Rubiks kā Eiropas parlamenta deputāts darīšot visu, lai Latvijā atjaunotu cukurrūpniecību.

Aptuveni 70 galvenokārt vecāka gada gājuma cilvēku piektdienas vakarā Jelgavas rajona padomes zālē bija ieradušies uz tikšanos ar Alfrēdu Rubiku.

Tikšanās ilga aptuveni divas stundas. Rubiks prognozēja Latvijai bēdīgu galu, ja netiks atjaunota likvidētā ražošana, ziņo ZZ.lv. Rubiks uzstājās krieviski, uz latviešu valodu pārejot vien tad, kad latviski tika uzdoti pāris no daudzajiem jautājumiem.

Par Eiroparlamentu un cukurfabriku

Eiropas Parlamentā Rubiks ir otras mazākās frakcijas – Eiropas komunistu – biedrs. Atšķirībā no Latvijas, kur cits citu mēdz saukt par kungiem, frakcijā uzrunas forma esot – kolēģis vai biedrs. «Latvijā ir vadošie politiķi, kuri uzskata, ka galvenais ir valodas jautājums. Bet tur tieši otrādi ir tā, ka iesaka lietot dzimto valodu, jo tajā labāk cilvēks var izteikt savu domu,» tā Rubiks.

Rubiks strādā divu nozaru komitejās – lauksaimniecības un transporta. Darbojoties lauksaimniecības komitejā, viņš interesējoties arī par cukura ražošanas iespējām Latvijā, bet ES institūciju atbilde esot – jūsu valsts taču pati atteicās no kvotām. «Es, protams, darīšu visu, ko varēšu, lai mēs cukura ražošanu varētu atsākt,» atzina Rubiks. Viņš pauž sašutumu par to, ka liela daļa Latvijas zemes atdota ārzemniekiem, kuri tagad ekspluatējot latviešus, bet valdība tā arī nespējot atbildēt, ko valsts ieguvusi no pilnīgas ekonomikas liberalizācijas. Bezdarbs, cilvēku aizplūšana no valsts un ražošanas iznīkšana esot liberalizācijas sekas.

Par politiķiem un „Parex”

ZZ.lv citē Rubika teikto, ka valstij nevajadzēja glābt  «Parex banku», gan viņa veltītos skarbos vārdus tādiem politiķiem, kā Ivars Godmanis, Andris Šķēle, Atis Slakteris. Nedaudz pozitīvāk viņš novērtēja Ventspils mēru: «Mēs abi vienādi sākām un vienādi beidzām. Abi vienā gadā kļuvām par mēriem un abi nonācām cietumā. Lembergs ir gudrs cilvēks un labs saimnieks, bet viņa vieta ir Ventspilī un viņš to saprot».

Rubiks uzskata, ka «bez Krievijas mums nākotnes nav», taču aizrādīja, ka šis lozungs jālieto uzmanīgi. Ar to varot aizbaidīt daudzus potenciālos atbalstītājus, jo «jums jāatceras, ka aiz krieviem stāv Krievija, bet aiz latviešiem nav nekā.»

Krieviju kā labo piemēru A.Rubiks piesauca vairakkārt, teikdams, ka pret šo valsti izturas ar dziļu cieņu. «Kad biju Rīgas mērs, televīzijas tiešraidēs varēju konkrēti un izsmeļoši atbildēt uz 90 procentiem skatītāju jautājumu. Tieši tāpat, kā vakar Putins, būdams tik lielas valsts prezidents! Kurš politiķis Latvijā uz to ir spējīgs?»

Kasjauns.lv/Foto:LETA