Kur un par cik var tikt pie Ziemassvētku eglītes?
Sabiedrība
2009. gada 18. decembris, 16:10

Kur un par cik var tikt pie Ziemassvētku eglītes?

Jauns.lv

Sākusies Ziemassvētku eglīšu pārdošana un zāģēšana. Pie galvenās svētku rotas var tikt dažādos veidos. Kasjauns.lv skaidro, kas būtu jāzina cilvēkiem, kuri grib iegādāties svētku koku.

Jau no trešdienas, 16. decembra Latvijā sākusies rosīga Ziemassvētku eglīšu tirdzniecība. Tās pārdod gan tirgus laukumos un uz ielu stūriem, gan veikalos un internetā.

Kopš 2007. gada eglīšu cena ar katru gadu ir kritusies, vidēji gadā par pāris latiem. Ja 2006. gadā parastās standarta eglītes (apmēram 1,7 metrus garas) maksāja no 10 līdz 15 latiem, 2007. gadā – no 8 līdz 10 latiem, bet 2008. gada nogalē no 5 līdz 7 latiem, tad šogad to cenas ir vēl jūtamāk kritušās un krāšņu Ziemassvētku koku var nopirkt pat par diviem, divarpus latiem. Tomēr var izlīdzēties arī ar mazāk dārgu eglīti, kā arī atrast egli, kas maksā 200 latus.

Pie Ziemassvētku eglītes var tikt vairākos veidos – nopirkt jau nozāģētu kociņu tuvējā tirgus placī, pasūtīt to internetā vai arī pašam braukt to nolūkot mežā. Iespējams arī daudz ekoloģiskāks veids – nopirkt eglīti podiņā un pēc svinībām to iestādīt mājas pagalmā, lai kuplo un sagādā prieku arī nākamajos gados.

Tirgus plaču eglītes

Tirdziņu laukumos pircējs var rūpīgi apskatīt eglītes, kaulēties par to cenu un varbūt kā bonusu iegūt papildus kādu egles zaru vai čiekuru. Visā Latvijā, tāpat kā iepriekšējos gados, ir atklāti vairāki simti eglīšu tirdzniecības laukumi, daudzi no kuriem strādās pat līdz pareizticīgo Jaunajam gadam – 13. janvārim. Rīgā vien eglītes tirgo vairāk nekā 200 vietās.

Pie mazītiņas nocirstas eglītes var tikt pat par puslatu, bet varenāks kuplums var maksāt pat pārdesmit latu.

Piemēram, Bauskā pie veikala „Rimi” eglītes maksā no 1,80 līdz 2,30 latiem. Savukārt Ventspils tirgū - sākot jau no 50 santīmiem un vairāk. Bauskā dižākas eglītes maksā 16,50, bet Ventspilī – 20 latus.

Katrā ziņā, pērkot eglīti tirgū, nevajag „grābt” pirmo iepatikušos koku, bet gan iepazīties ar visu piedāvājumu.

Eglītes var nopirkt arī veikalos „Mājai un dārzam”, kur tām gan ir fiksēta cena – 2,19 lati.

Eglītes podiņos

Ja vēlaties pirkt zaļoksnu eglīti, kuru vēlāk varēs pārstādīt, tad visizdevīgāk ir pašam doties uz „Latvijas Valsts mežu” kokaudētavām, kur to var nopirkt par pieciem latiem. Šādas kokaudzētavas ir gana daudz Rīgas apkārtnē, bet dažas ir arī attālākos novados. Kur atrast kokaudzētavas un iepazīties ar eglīšu cenu lapu var internetā: www.lvm.lv.

Savukārt, ja eglīti podiņā gribēsiet nopirkt pilsētas veikalā vai tirgus laukumā nāksies šķirties no 7,50 līdz 8,50 latiem.

Ziemassvētku koki internetā

Ja ziemas spelgoņā negribas doties uz tirgu, bet gan sagaidīt eglīti mājās, tad to var pasūtīt internetā. Tomēr tad eglīte izmaksās dārgāk un būs jāpērk gandrīz vai kaķis maisā.

Interneta veikalā ziemassvetkueglites.lv eglīti līdz 1,5 metram ar piegādi mājās piedāvā par 12 latiem. Pieaugot centimetru skaitam, pieaug arī eglītes cena par vairākiem desmitiem latu. Tā eglīte no 2,5 līdz 3 metriem jau maksā 40, bet no 4,5 līdz 5 metriem - 200 latu.

Savukārt kādā citā interneta sludinājumā eglīti līdz metram piedāvā par 5 latiem, bet divmetrīgu - par 15 latiem.

Tā nebūt nav, ka internetā var atrast tikai dārgas eglītes. Kāds mežizstrādātājs piedāvā eglīti par diviem latiem gabalā, bet tikai tādā gadījumā, ja jūs to vēlaties saņemt viņa darbavietas tuvumā – Smiltenes apkārtnē.

Ja tuvāk pie sirds ir eglīti atrast internetā, tad būs pamatīgi jāsērfo pa globālo tīmekli un jātērē dārgais laiks, lai „neiegrābtos” pārāk dārgā kokā. Tad jau labāk ir pašam doties pēc zaļās rotas.

Uz mežu pēc Ziemassvētku brīnuma

Daudz romantiskāk ir doties pašam uz mežu pēc eglītes. Tūkstošiem autobraucēju ar saviem radiem un draugiem pirmsvētku brīvdienās – 19. un 20. decembrī paši dosies uz mežu pēc eglītes.

Šādā gadījumā gan ir jāiegaumē vairākas lietas:

* pirmkārt, eglīti šogad ir atļauts nocirst tikai valsts mežos. Jāņem vērā, ka valsts meži sākas tikai apmēram 50 kilometru attālumā no Rīgas;

* otrkārt, eglīti atļauts zāģēt tikai uz stigām, grāvjiem, zem elektrolīnijām un cita veida komunikācijām. Cērtot eglīti jāievēro, ka eglītes celma caurmērs nedrīkst pārsniegt 12 centimetrus, kas parasti atbilst divus līdz trīs metrus garai eglei;

* treškārt, nekādā gadījumā eglīti necērtiet Rīgas pašvaldības mežos, jo tas uz stingrāko ir noliegts. Ja kārotā eglīte ir nolūkota privātajā mežā, tad nāksies vien vienoties ar meža īpašnieku, kurš var jums to vai nu vienkārši pasniegt kā svētku dāvanu vai arī par to pieprasīt nesamērīgi augstu cenu.

Jāņem vērā, ka šomēnes Rīgas pašvaldības uzņēmuma „Rīgas meži” inspektori un mežsargi pastiprināti kontrolē, lai netiktu skartas egļu audzes. Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka sods par eglītes nociršanu un zaru laušanu privātpersonām ir no 50 līdz 500 latiem, bet juridiskām personām - līdz 1000 latiem.

Tādēļ visdrošāk ir doties uz valsts mežiem. Lai pārliecinātos, vai konkrētais mežs ir valsts īpašums, būtu vēlams ielūkoties „Latvijas Valsts mežu mājaslapā”: http://www.kurtuesi.lv/eglite/public. Tur publicētajā kartē ar tumši zaļu krāsu attēloti valsts meži, savukārt ar zaļu apli apzīmētas kokaudzētavas, kurās var iegādāties eglītes podiņos.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA