Sabiedrība
2010. gada 1. janvāris, 22:16

2010.gadā Latvijā samazināsies veikalu skaits; gaidāma arī tirgotāju apvienošanās vai pārpirkšana

Jauns.lv

2010.gadā Latvijā samazināsies veikalu skaits, turklāt varētu būt gaidāma arī mazumtirgotāju apvienošanās vai pārpirkšana, aģentūrai BNS prognozēja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

"Kopumā mazumtirdzniecības jomā pārmaiņas notiek regulāri, un tās, visticamāk, nebeigsies ar šogad notikušo "Selver" aiziešanu vai "Neldas" un "IKI" saplūšanu. Iespējams, būs vērojami jauni konsolidācijas vai pārpirkšanas gadījumi, tomēr maz ticams, ka tuvākajā laikā gaidāmas radikālas izmaiņas," aģentūrai BNS sacīja mazumtirdzniecības veikalu tīklu "Rimi" un "Supernetto" īpašnieka "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Viņš atzina, ka sitācija mazumtirdzniecībā nākamgad galvenokārt atkarīga no kopējās situācijas ekonomikā. "Jo grūtāk klāsies ekonomikai un iedzīvotājiem kopumā, jo grūtāka dzīve būs arī mazumtirgotājiem," teica Turlais.

"Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs apliecināja, ka jau pašlaik notiek nopietna cīņa par pircēju, un sagaidāms, ka nākamgad tā tikai saasināsies. "Mazumtirgotājiem būs jāstrādā vēl efektīvāk un optimālāk, lai regulētu arī savas izmaksas atbilstoši apgrozījuma samazinājumam. Tāpat tuvākā nākotne būs pārbaudījums uzņēmumu fleksibilitātei, pielāgošanās spējām un jaunu risinājumu meklējumiem," viņš skaidroja.

Veikalu tīkla "Maxima" īpašnieka "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūrai BNS prognozēja, ka 2010.gadā noteikti samazināsies veikalu kopskaits. "Iespējams, arī kādas no vidējām un mazajām ķēdēm apvienosies," viņš klāstīja un piebilda, ka "Maxima" gan neplāno apvienošanos, jo šāda rīcība nebūtu mērķtiecīga.

"Janvāris un februāris būs visgrūtākie mēneši varbūt visas krīzes laikā," atzina Andiņš. Viņš pauda cerību, ka vasarā situācija stabilizēsies, bet tās nogalē jau varētu būt sagaidāmas pirmās ekonomikas atlabšanas pazīmes.

Runājot par cenu izmaiņām, Andiņš norādīja - ja krīze vēl padziļināsies, turpinās sarukt cenas tiem Latvijas produktiem, kuru ražotāji pārsvarā orientējas uz vietējo tirgu. "Savukārt tur, kur Latvijai ir labas eksporta tradīcijas - piensaimniecībā, graudu audzēšanā un tā tālāk -, cenas, visticamāk, kāps, jo pasaule rāpjas ārā no krīzes bedres un starptautiskajos tirgos pašlaik aug vai stabilizējas šo produktu cenas," viņš sacīja un paskaidroja, ka līdz ar to nav pamata gaidīt tālāku cenu kritumu šīm precēm arī Latvijas tirgū.

Kā konkrētus produktus, kam gaidāms cenu kritums, Andiņš minēja banānus, jo Eiropas Savienība atvieglojusi to importa nosacījumus, savukārt dārgāka varētu kļūt kafija un rīsi, jo pasaulē vērojams šo produktu deficīts.

Lielveikalu tīklu "IKI" un "Cento" operatīvā direktore Dace Zundure aģentūrai BNS atzina, ka prognozēt 2010.gadu mazumtirdzniecības jomā ir ļoti grūti, jo daudz kas būs atkarīgs no ārējiem apstākļiem un kopējās ekonomiskās situācijas.

"Tomēr lielveikalu tīkla "IKI" prognozes liecina, ka nākamais gads varētu nest pārmaiņas tirgus dalībnieku sadalē. Jau tagad ir skaidrs, ka konkurence mazumtirdzniecībā tikai palielināsies, tādēļ mazo tirgotāju skaits viennozīmīgi saruks. Turklāt uzskatām, ka ir liela varbūtība, ka kādi veikalu tīkli konsolidēsies 2010.gadā," sacīja Zundure.

Viņa norādīja, ka 2010.gadā ļoti liela nozīme būs izmaksu optimizācijai, jo sīvās konkurences apstākļos pat mazāko izdevumu samazinājums var daudz izšķirt.

"Līdzīgi kā katrs uzņēmums Latvijā, valsts iestāde vai individuāli mājsaimniecība, arī "IKI" šogad pārskatīja savus izdevumus un optimizēja darbību. Vērtējot tālāko rīcību, patlaban uzņēmuma pozīcija ir strikta attiecībā pret katra veikala rentabilitāti. Šis nav piemērots brīdis, lai veiksmīgāki veikali uzturētu neefektīvos, līdz ar to pašlaik tiek izvērtēta vājāko posmu dzīvotspēja un devums un nepieciešamības gadījumā lemts par veikala tālāko likteni," klāstīja Zundure.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2009.gadā par aiziešanu no Latvijas tirgus paziņoja veikalu tīkls "Selver", savukārt veikalu tīklu "Nelda" pārņēma "IKI" un "Cento" veikalu īpašnieks "Palink".

"Maxima Latvija" un "Rimi Latvia" ir lielākie Latvijas mazumtirgotāji. "Maxima Latvija" darbību Latvijā sāka 2001.gadā, un patlaban tam pieder 128 lielveikali visā valstī. Savukārt "Rimi Latvia" pašlaik pieder 102 "Rimi" un "Supernetto" veikali.

BNS