2010. gada 9. janvāris, 13:50

Venecuēla devalvē savu valūtu

Jauns.lv

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess piektdien paziņoja, ka nacionālā valūta bolivars tiek devalvēta par 17 līdz 50 procentiem attiecībā pret ASV dolāru, lai veicinātu naftas un citas produkcijas eksporta ieņēmumus, un tā ir pirmā šīs valūtas devalvācija kopš 2005.gada.

Valdības noteiktais bolivara kurss, kas kopš 2005.gada bija 2,15 bolivari par ASV dolāru, tiek samazināts līdz 2,60 bolivariem par dolāru prioritārām importa precēm un 4,30 bolivariem par dolāru mazāk svarīgām importa precēm.

Neoficiālā valūtas tirgū bolivara kurss jau līdz šim bija vēl zemāks - apmēram seši bolivari par ASV dolāru.

2,60 bolivari par dolāru ir kurss, kas attiecināts uz pārtikas un veselības aprūpes preču importu, kā arī uz valsts sektoru. Par neizdevīgāko kursu - 4,30 bolivari par dolāru - tiks importētas automašīnas, ķimikālijas, naftas ķīmijas un elektronikas produkcija.

Čavess paziņoja, ka devalvācija palīdzēs ierobežot importu un stimulēs eksportu.

Domājams, ka devalvācija palielinās valsts naftas eksporta ieņēmumus bolivaru izteiksmē un būs labvēlīga preču eksportētājiem, bet var veicināt inflāciju, kas pērn Venecuēlā sasniedza 25 procentus - augstāko līmeni Amerikā.

Venecuēlas valūtas devalvācija ietekmēs galvenokārt eksportu no kaimiņvalsts Kolumbijas, jo Venecuēla ir Kolumbijas otra lielākā tirdzniecības partnere. Čavess jau ir ierobežojis divpusējo tirdzniecību ar Kolumbiju, protestējot pret oktobrī noslēgtu ASV un Kolumbijas militārās sadarbības līgumu, kas ļauj Savienotajām Valstīm izmantot vairākas Kolumbijas armijas bāzes cīņā pret narkotiku kontrabandistiem.

BNS