Sabiedrība
2010. gada 7. februāris, 21:19

Veikta kratīšana bērnu slimnīcas būvuzrauga "Projektu vadības un attīstības birojs" telpās

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija veikusi kratīšanu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas būvdarbu uzrauga - "Projektu vadības un attīstības birojs" telpās, svētdien vēstī TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums atgādināja, ka Finanšu policijas pārvalde februārī vēstīja par atklātu kārtējo noziedzīgo grupējumu, kas nodarbojās ar finanšu noziegumos iegūto līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā. Grupējums ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju nodarbojies laika posmā no 2009.gada janvāra līdz oktobrim, valstij nodarot zaudējumus vairāk nekā viena miljona latu apmērā. Minētajā noziedzīgajā shēmā iesaistīti kopumā 30 uzņēmumu.

Par konkrētiem uzņēmumiem Finanšu policijas pārvaldes priekšnieks Kaspars Čerņeckis raidījumam nav stāstījis, taču atzinis, ka šajā gadījumā izmantota populārākā valsts apkrāpšanas shēma - uz papīra veikti darījumi, par kuriem vēlāk no valsts pieprasīta PVN atmaksa. "Tā ir klasiskā naudas atmazgāšanas shēma, kad ir veidotas mākslīgi darījuma ķēdes par neesošiem darījumiem un tādā veidā caur PVN tiek nodarīts zaudējums valstij," sacīja Čerņeckis.

Kad Finanšu policijas operatīvie darbinieki 3.februārī ieradušies "Projektu vadības un attīstības biroja" telpās Bauskas ielā, birojā bijusi tikai viena darbiniece, kas dēvējusi sevi par administratori un uz jautājumiem atteikusies atbildēt. Projektu vadības un attīstības biroja direktors, kā arī līdzīpašnieks un valdes loceklis Raitis Muižnieks aptuveni trīs mēnešus atrodas apcietinājumā saistībā ar korupcijas skandālu bērnu slimnīcā, vēstīja raidījums.

Pēc raidījumā atzīmētā, Finanšu policijas darbinieki "Projektu vadības un attīstības birojā" bija jau otro reizi - pirmā bija saistīta ar pērnā gada novembra sākumā atklāto grupējumu, kas bija legalizējis gandrīz 18 miljonus latu. Raidījums norādīja, ka, pēc neoficiālām ziņām, šajā shēmā "Projektu vadības un attīstības birojam" bijusi nozīmīga loma - viņi atradušies naudas atmazgātāju ķēdes galā un legalizējuši caur shēmu izlaisto naudu.

Tāpat raidījums vēstīja, ka aizdomas par līdzīgu naudas atmazgāšanu krīt uz vēl vienu Bērnu slimnīcas korupcijas skandālā iesaistītu firmu - "Pamats", kura lielākais īpašnieks un valdes loceklis Aleksandrs Kreicers, slēdzot fiktīvus līgumus ar septiņām dažādām firmām un vienu privātpersonu, līdzdarbojies pusmiljonu nelikumīgi iegūtas naudas legalizācijā.

Raidījums informē, ka "Projektu vadības un attīstības birojs" uzraudzījusi "Latvijas Pasta" ēkas nojaukšanu, "Jelgavas cukurfabrikas" teritorijas attīrīšanu, "Dienvidu tilta" pirmās kārtas būvniecību, "Latvenergo" TEC-2 rekonstrukciju, Rīgas Stradiņa universitātes lielās aulas izveidi, kā arī citus valsts un Rīgas domes projektus. 2008.gada rudenī tā konkursā izraudzīta arī kā būvuzraugs VID ēku kompleksa būvniecībai Mežaparkā. Līgums par šī vērienīgā projekta realizāciju noslēgts ar bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra vadīto firmu "Mežaparks SPV".

Jau vēstīts, ka šī kriminālprocesa ietvaros 3.februārī veiktas kratīšanas piecās dzīvesvietās un sešos birojos, kā arī četrās automašīnās. Kratīšanu laikā atsavināti grāmatvedības dokumenti, datori, USB atmiņa, kurā atrodas grāmatvedības informācija, piezīmju grāmatiņas. Kratīšanās atsavināta arī skaidrā nauda aptuveni 71,1 tūkstoša latu apmērā.

BNS