Sabiedrība
2010. gada 6. marts, 15:30

Nodibināta partiju apvienība "Vienotība"

Jauns.lv

Šodien Latvijas Nacionālajā teātrī notikušajā kongresā tika nodibināta partiju apvienība "Vienotība", ko veido partijas "Jaunais laiks" (LJ), "Pilsoniskā savienība" (PS) un "Sabiedrība citai politikai" (SCP).

Par apvienības dibināšanu nobalsoja 646 kongresa delegāti, neviens nebalsoja pret, trīs atturējās.

Visi apvienību "Vienotība" veidojošo partiju līderi ir jau ilgus gadus darbojušies politikā un bijuši valdības locekļi. PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis ir bijis iekšlietu ministrs un trijās valdībās - aizsardzības ministrs, LJ līdere Solvita Āboltiņa ir bijusi tieslietu ministre, bet SCP līderis Aigars Štokenbergs vairākus gadus ir bijis ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) padomnieks, kā arī ekonomikas ministrs un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Kalvīša vadītajā valdība.

Uzrunājot kongresa delegātus, filozofijas zinātņu doktore Maija Kūle pauda viedokli, ka "Vienotība" kļūs par reālu spēku tikai tad, ja to atbalstīs plaša tautas kustība. Vienlaikus Kūle brīdināja, ka Latvijas jaunatnes vidū izplatās arī kreisi noskaņotu nihilistu kustība, un šie jaunieši ir ciniski attieksmē pret valdību un valsti, līdzīgi kā Francijas studenti 1968.gadā.

Arī Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis (PS) pauda viedokli, ka "Vienotības" spēks tiks pārbaudīts, gan gatavojoties 10.Saeimas vēlēšanām, gan darbojoties vienotā frakcijā nākamajā Saeimā.

"Vienotības" kongresā daudz tika runāts par sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām, par ieklausīšanos dažādu ekspertu viedokļos. Līdzīgi viedokļi jau 2002.gadā tika pausti, dibinot Ziedoņa Čevera Brīvības partiju, kura arī solīja nevienu lēmumu Saeimā un valdībā nepieņemt bez ekspertu akcepta. Brīvības partija toreiz panākumus Saeimas vēlēšanās neguva un drīz tika likvidēta.

Saskaņā ar akceptētajiem "Vienotības" statūtiem, apvienībai būs trīs līdzpriekšsēdētāji un ne vairāk kā 15 cilvēku valde, kurā vienādu skaitu locekļu deleģēs katra no "Vienotībā" ietilpstošajām partijām.

Valde no sava vidus izvēlēsies valdes priekšsēdētāju. Valdei būs tiesības akceptēt "Vienotības" deputātu kandidātu sarakstu Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Valde arī iecels apvienības ētikas komisiju un revīzijas komisiju, kuru pilnvaru laiks būs divi gadi.

Par apvienības "Vienotības" augstāko lēmējorgānu tiek pasludināta kopsapulce, delegātus kurai izraudzīsies apvienībā ietilpstošo partiju valdes.

Lai arī tiek deklarēts, ka "Vienotība" ir atvērta citu partiju piesaistīšanai, par to iestāšanos "Vienotībā" būs vienprātīgi jānobalso PS, JL un SCP priekšsēdētājiem.

"Vienotības" vērtību deklarācijā, ar kuru tika iepazīstināti dibināšanas kongresa delegāti, tiek apgalvots, ka "mūsu mērķis ir plaukstoša 21.gadsimta Latvija". Apvienības prioritātes būs izglītots un uzņēmīgs cilvēks, ilgtspējīga izaugsme un strauja izeja no krīzes, sociāli iekļaujoša, vesela un solidāra sabiedrība, kā arī godīga un atbildīga politika.

LETA