Sabiedrība
2010. gada 12. marts, 21:21

Krauklis pieļauj TP pāriešanu opozīcijā jau nākamnedēļ

Jauns.lv

Tautas partija (TP) pieļauj, ka jau nākamnedēļ varētu atstāt premjera Valda Dombrovska (JL) valdību un pāriet opozīcijā, ja premjers noraidīs TP izteiktos priekšlikumus par neatliekami veicamajiem darbiem, aģentūrai LETA izteicās TP valdes loceklis un Saeimas deputāts Vents Armands Krauklis.

Krauklis norādīja, ka TP neplāno veidot jaunu koalīciju un tādu nemaz neesot iespējams izveidot. Viņš arī uzsvēra, ka, pat darbojoties opozīcijā, atsevišķos jautājumos TP būs gatava atbalstīt Dombrovska valdību.

"Mēs nevēlamies destabilizēt situāciju, bet, ja citādi nevarēsim aizstāvēt savu vēlētāju intereses, pieļaujam iespēju strādāt arī opozīcijā," norādīja Krauklis.

Partijas "Jaunais laiks" (JL) priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA pauda cerību, ka TP rīkosies konstruktīvi un paliks strādāt valdībā. Viņa arī pauda gandarījumu par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kura ir apliecinājusi, ka ir gatava arī turpmāk strādāt un atbalstīt Dombrovska valdību.

TP līderis Andris Šķēle telekanālam LNT sacīja, ka TP lēmumu par tālāko rīcību pieņems 17.martā, jo pēc TP piedāvātā plāna ekonomiskās situācijas uzlabošanai uzklausīšanas līdz trešdienai valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (JL) paņēmis "taimautu". Līdz ar to trešdien TP pieņems lēmumu, ko darīt, ja premjers TP piedāvājumu neatbalstīs.

Atbildot uz jautājumu, vai tiek pieļauta TP aiziešana opozīcijā, ja premjers neatbalstīs TP piedāvāto plānu, Šķēle teica, ka politikā pastāv visas iespējas. Tomēr viņš akcentēja, ka politiskā stabilitāte valstī tiks garantēta.

Savukārt atbildot uz jautājumu, vai Dombrovska vadītā valdība noturēsies līdz rudenī gaidāmajām vēlēšanām, Šķēle sacīja: "Tautas partija darīs visu, lai netiktu izteikta neuzticība Dombrovskim."

Kā akcentēja Šķēle, galvenie TP piedāvājuma punkti ir: nepalielināt nodokļus šogad un nākamgad, no nākamā gada apmēram uz pusi samazināt valdību apmēru, līdz šā gada 1.septembrim iesniegt Saeimā 2011.gada budžeta projektu, lai uz parlamenta vēlēšanām partijas "ietu ar atklātām kārtīm".

Šķēle teica, ka nedrīkst pieļaut situāciju kāda izveidojās pirms pēdējām pašvaldību vēlēšanām, kad "līdz pēdējām brīdim Dombrovskis meloja par pensiju nesamazināšanu, un nākamajā dienā pēc vēlēšanām šie meli atklājās."

TP ir rosinājusi arī starp sociālajiem partneriem slēgt sabiedrisko līgumu. Kā uzskata Šķēle, ir nepieciešams spēcīgs līderis, kas var panākt vienošanos ar arodbiedrībām. Šķēle domā, ka Dombrovskis būtu gatavs sākt šādas sarunas ar sociālajiem partneriem. "Mēs palīdzēsim," solīja TP vadītājs.

Šķēle akcentēja, ka TP ir solījusi atbalstu valdībai, ja ar valdības vadītāju spēs vienoties par TP ierosinātajiem četriem fundamentāliem punktiem.

Kā atzina Šķēle, premjers principā saprotot TP. Tomēr Šķēlem radies viedoklis, ka vakar TP un premjera tikšanās laikā valdības vadītāja attieksme bijusi "multiplicēta", jo uz tikšanos premjers bija paņēmis līdzi arī partijas vadītāju Solvitu Āboltiņu un vēl pāris partijas biedrus.

LETA