Šķēle: saraksts, kurā piedalīsies Tautas partija, uzvarēs vēlēšanās
Politika
2010. gada 30. marts, 09:39

Šķēle: saraksts, kurā piedalīsies Tautas partija, uzvarēs vēlēšanās

Jauns.lv

Tas saraksts, kurā piedalīsies Tautas partija, uzvarēs šajās vēlēšanās. Pagaidām neesot konkrēta lēmuma, vai vēlēšanās TP startēs atsevišķā sarakstā vai kopā ar citu partiju.

"Ja izdosies panākt izpratni ar citiem politiskajiem un sabiedriskajiem spēkiem, tad ir liela varbūtība, ka sarakstu neveidos tikai TP, bet vēlēšanu apvienība," intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" skaidro Tautas partijas līderis Andris Šķēle.

TP līderis apgalvo, ka "tik izšķirošā un ekonomiski smagā situācijā, kāda mūsu valstī ir pašlaik, vēlēšanu rezultāts kā tāds nedrīkstētu būt neviena politiska spēka pašmērķis".

Šķēle ir pārliecināts, - ja Valdis Dombrovskis (JL) pirms vēlēšanām "nebūtu melojis par pensijām, tad pašvaldību vēlēšanu rezultāti valstī kopumā būtu bijuši pavisam citādi. Jo cilvēki tika apmānīti. Vēlēšanu rezultātus JL gļēvulīgi nopirka par noklusētu plānu un nodomu cenu."

TP vadītājs norāda, ka TP nevēloties pieļaut cilvēku mānīšanu arī pirms Saeimas vēlēšanām. "Mēs gribam, lai visi politiskie spēki spēlē ar atklātām kārtīm.TP nesniegs tādus priekšlikumus budžetam, kas radītu fiskālas problēmas. Mēs sniegsim tikai tādus priekšlikumus, kas ar efektivitātes palielināšanu dos vairāk naudas budžetam, kā, piemēram, ar jau pieņemto PVN samazināšanu viesnīcām," skaidro Šķēle.

TP nesniegs demisijas priekšlikumus un neatbalstīs Dombrovska demisiju, ja būs tādi pieprasījumi. "Mēs saprotam priekšvēlēšanu karstumu, bet ticam, ka Latvija ar strādājošu valdību var sasniegt vairāk nekā ar demisionējušu valdību un saskaldītu parlamentu," uzsver Šķēle un piebilst, ka TP pašlaik turpina sarunas ar citām opozīcijas partijām, arī Aināra Šlesera pārstāvēto LPP/LC.

"Mēs negrasāmies Šlesera kungam ar kolēģiem norādīt, kāds lēmums viņiem jāpieņem. Bet mūsu priekšlikumi valsts situācijas uzlabošanai ir visiem zināmi, tie ir publicēti mūsu mājas lapā, par tiem, es ceru, mēs ar Šlesera kungu varēsim vienoties. Neredzu nevienu priekšlikumu, kas no tiem nevarētu būt pieņemams arī Šlesera kunga vadītajai partijai," skaidro Šķēle.

TP līderis skeptiski izsakās par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) darbības principiem. "ZZS ir izvēlējusies savu taktiku: politikā to mēdz dēvēt par pirts lapas principu: pielipt klāt kādam par sevi stiprākam un gūt no tā politisku labumu. [Augusts] Brigmaņa kungs ir lielisks orators un šīs taktikas meistars. Domāju, ka šobrīd viņam ir iestājusies lielā diena – beidzot viņš ir galvenais noteicējs koalīcijā. Arī [Ventspils mēra Aivara] Lemberga kungam ir lielā diena – neapšaubāmi, Lemberga kunga personība tagad ir tā, kas balsta Dombrovski. Brigmanis un Lembergs ir galvenie partneri veidojumam "Vienotība" šīs Saeimas laikā," uzskata Šķēle.

TP līderis uzskata, ka politiskās apvienības "Vienotība" izveide ļaujot Ministru prezidentam vieglāk attaisnot savu nekā nedarīšanu.

Komentējot iespējamo apvienības veidošanu ar LPP/LC un uzņēmējiem, Šķēle uzsver, ka tāda iespēja nav atmesta. "Bet tas nav jautājums tikai par LPP/LC, tas ir jautājums par politiķu spēju ieklausīties uzņēmējos," piebilst Šķēle.

Viņš norāda, ka ir ticies ar daudziem uzņēmējiem reģionos, kuri šo tautsaimniecības iznīcināšanas politiku, kā viņi dēvē ekonomikas saspiešanas politiku, nav gatavi ilgāk atbalstīt. "Viņi bija gatavi to atbalstīt trīs mēnešus, varbūt pusgadu, bet tagad izskatās, ka vēl viss šis gads būs veltīts ekonomikas bedres dibena meklēšanai. Tam viņi nav gatavi. Viņi prasa, lai politikas process būtu krietni konsolidētāks, bet viņi neredz sevi konsolidācijā ar "Vienotību". Uzņēmēji grib redzēt Latviju atkal augam. Viņi tic - Latvija var!" skaidro politiķis.

TP nekad nav bijušas izredzes uzvarēt vēlēšanās Rīgā, "mūsu spēks ir reģionos. Tāpēc mēs vēlētos arī Valmieras, Talsu, Daugavpils un citu uzņēmēju piesaisti, lai tas nav tikai elitārs klubs. Ja tā būs plaša uzņēmēju kustība, tad gan LPP/LC, gan TP būs vieglāk tautsaimniecisko politiku veidot, jo šie cilvēki taču uzreiz saprot drēbi, kad ir runa par nodokļiem, par ekonomiku, par kopproduktu, par darba rokām. Uzņēmēji ir cilvēki, kas nesaka - viss ir labi, guliet mierīgi, dzīvosim zaļi uz parāda tik tālāk. Viņi prasa konkrētu rīcību no valdības," skaidro Šķēle,

".. jāsaprot, ka manā vadībā nevarēs gozēties sen bijušu panākumu saulītē. Man gan nekad nav kritušas vieglas politiskās lozes - esmu vienmēr nācis tad, kad ir krīze. Šoreiz esmu atnācis, kad krīze bija partijā un vēl arvien turpinās valstī," norāda TP līderis.

LETA