112
2010. gada 25. aprīlis, 12:06

Visbiežāk garnadži piesavinās automašīnu spoguļu stiklus

Jauns.lv

Pie apdrošinātājiem ar atlīdzību pieteikumiem saistībā ar automašīnu apzagšanu visbiežāk vēršas spēkratu īpašnieki, kuru automašīnām nozagti spoguļu stikli, auto novietošanas stāvvietā sensori, atdurtstieņi un moldingi.

Pārsvarā zagļi savas nelegālās aktivitātes īsteno Rīgā un Rīgas rajonā, apzogot automašīnas stāvvietās, daudzdzīvokļu namu sētās, kā arī veikalu un tirdzniecības centru stāvlaukumos, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā apdrošināšanas sabiedrību aptauja.

"Baltas" Atlīdzību pārvaldes direktora vietnieks Ingus Savickis stāstīja, ka Rīgā auto zagļu iecienītākie rajoni ir Kurzemes un Centra rajons, kā arī Brasas iecirknis, bet "Gjensidige Baltic" dati liecina, ka Rīgas rajonā zagļi iecienījuši Mārupi un Olaini.

Šā gada martā no viesiem "Baltas" saņemtajiem atlīdzību pieteikumiem par auto apzagšanu 63% gadījumu veidoja auto spoguļu zādzības. Aptuveni pusē no visiem gadījumiem ir cietušas "BMW" markas automašīnas, savukārt otrajā vietā ir "Mercedes-Benz" automašīnas ar 26% no visām spoguļu zādzībām, bet "If apdrošināšanas" dati liecina, ka zagļi nesmādē arī "Toyota" auto spoguļos.

Pašreizējie "Baltas" aprēķini liecina, ka gada laikā zaudējumi no auto apzagšanas gadījumiem varētu sasniegt pat 500 000 latu.

"BTA" dati rāda, ka visbiežāk zog tieši automašīnu atpakaļskata spoguļu stiklus, retāk kopā ar mehānismu korpusiem, bet salīdzinoši mazāk zog transportlīdzekļu moldingus, atdurstieņus kopā ar auto novietošanas sensoriem un/vai miglas lukturiem.

"BTA" Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Ilva Priedniece informēja, ka patlaban līdz minimumam samazinājusies pirms vairākiem gadiem aktuālo transportlīdzekļu emblēmu zādzību skaits.

Priedniece norādīja, ka izmaksas par transportlīdzekļu spoguļu stikliem un to mehānismu var svārstīties no 70 latiem līdz pat 1500 latiem atkarībā no transportlīdzekļu markas, modeļa un izlaiduma gada u.c. parametriem.

Vienlaikus "If apdrošināšanas" apkopotie dati par pēdējās nedēļās iesniegtajiem KASKO atlīdzību pieteikumiem liecina, ka bez automašīnu spoguļu un drošības spilvenu zādzībām pēdējā laikā pieaug arī cita veida zādzības no automašīnām - auto riteņu zādzības, atstājot tās uz ķieģeļiem, multimediju sistēmu zādzības un taksometru galvas balstos iemontēto monitoru zādzības.

Tāpat pieteikto atlīdzību vidū ir arī netipiskāki gadījumi, piemēram, automašīnas saimnieku suņu saplosīto sēdekļu bojājumi, kā arī cukura iebēršana benzīna bākā, informēja "If apdrošināšanas" Atlīdzību centra vadītāja Iluta Šķipsna.

"Zagtu auto spoguļu aprite joprojām ir uzskatāma par savdabīgu zelta āderi zagļiem un veido stabili lielu automašīnu spoguļu un to stikliņu zādzību īpatsvaru pieteikto KASKO atlīdzību apjomā. No pieteiktajiem vandālisma gadījumiem 60% bija par zagtiem automašīnu spoguļiem. Viena šāda auto spoguļa zādzība "If apdrošināšanai" vidēji izmaksā aptuveni 450 latus," sacīja Šķipsna.

Lai neveicinātu "lietoto spoguļu biznesu", "If apdrošināšana" šādos gadījumos nodrošina saviem klientiem jaunu spoguļu iegādi un uzlikšanu autoservisā. Auto vandalismā un detaļu zādzībās cietušajiem autoīpašniekiem "If apdrošināšana" izmaksā vairākus simtus tūkstošus latu gadā.

LETA