Sabiedrība
2010. gada 4. maijs, 15:41

Lietuvas prezidente uzrunu svinīgajā Saeimas sēdē saka latviešu valodā

Jauns.lv

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite otrdien uzrunu Saeimas svinīgajā sēdē par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 20.gadadienai sacīja latviešu valodā, par ko izpelnījās klātesošo aplausus un Latvijas prezidenta Valda Zatlera atzinību.

Lietuvas prezidente norādīja, ka abu tautu likteņi ir līdzīgi. "Radinieks ir tuvs, bet kaimiņš tuvāks gan bēdās, gan priekos," sacīja Grībauskaite, runājot par abu tautu līdzīgajiem likteņiem. Pāris minūšu ilgajā runā viņš sacīja, ka Latvija un Lietuva ir vienīgās šobrīd eksistējošās baltu tautas, tāpēc tām arī nākotnē ir jāturas kopā.

"Paldies par iespēju izjust jūsu brāļu plece," viņa teica. Lietuvas prezidente novēlēja, lai "Baltijas tautu vienotības ceļš arī turpmāk ved labklājības virzienā."

Savukārt Igaunijas parlamenta priekšsēdētāja Ene Ergma uzsvēra, ka Baltijas valstis 12 gadu laikā ir kļuvušas spēcīgākās, bet pēdējie gadu parādījuši, ka Latvija nesalūza starptautiskā spiediena dēļ. "Pēdējie gadi Latvijai bijuši ļoti grūti, taču Latvija nepadevās," viņa teica, novēlot sasniegt izvirzītos mērķus.

Video apsveikums sacīja arī Eiropas Savienības prezidents Hermans van Rompejs un ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

Klintone teica, ka Latvija ir iedvesma visām pasaules valstīm, arī norādot, ka būvēt valsti pēc 50 apspiestības gadiem nebija viegli, taču Latvijas sasniegumi bija nozīmīgi, par ko liecina iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO. Viņa apliecināja, ka Latvija ir ASV startēģiskais partneris.

Savukārt van Rompejs minēja, ka cīņa par neatkarību Baltijā sākās vēl pirms Berlīnes mūra krišanas un Baltijas ceļš, kurā vienojās divi miljoni baltiešu bija spēcīga zīme Eiropai.

Uz Saeimas svinīgo sēdi ieradušies vairāki simti cilvēku, to vidū gan nav Latvijas Tautas frontes bijušā vadītāja Daiņa Īvāna, kā arī nav ieradies Jānis Dinēvičs. Viņi jau iepriekš pieļāva, ka neieradīsies uz sēdi, jo uzrunu sēdē nebija ļauts teikt Īvānam.

Tomēr ļoti daudz Augstākās padomes deputātu ir ieradušies, tostarp arī Aivars Lembergs un Indulis Emsis. Tāpat viesu vidū ir Valsts prezidents Valdis Zatlers, eksprezidenti Gunti Ulmanis un Vaira Vīķe - Freiberga, bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre. Tāpat viesu vidū ir ģenerālprokurors Jānis Maizītis, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Satversmes tiesas vadītājs Gunārs Kūtris, ekspremjeri, tostarp Andis Šķēle, kā arī tradicionālo konfesiju pārstāvji un citi viesi.

Sēdi sāka ar dokumentāliem kadriem par 20 gadus seno vēsturi, kā arī nosaucot to 138 Augstākās padomes deputātu vārdus, kuri balsoja par neatkarību. Tāpat sēdes sākumā ar klusuma brīdi tika godināti tie Augstākās padomes deputāti, kuri jau aizgājuši aizsaulē. Uzrunas pirms Lietuvas prezidentes sacīja Saeimas spīkers Gundars Daudze, kā arī bijušais Augstākais padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs.

BNS