Sabiedrība

Diētas ārste Lolita Neimane: „Nenomelnosim pienu”

Jauns.lv

Diētas ārste Lolita Neimane: „Nenomelnosim pienu”...

 „Manuprāt, tas, ka piens ir veselīgs, vajadzīgs un vērtīgs produkts, nav pat apspriežams, un būtu lieki atkārtot par tā augsto olbaltumvielu un kalcija sastāvu. Noliegt pienu kā būtisku ikdienas uztura sastāvdaļu ir, kā ievelties no viena grāvja otrā. Tādēļ aicinu ikvienu – pirms izsakām kādu apgalvojumu vai sākam akli ticēt, ka kāds produkts, piemēram, „pieaugušiem cilvēkiem nav jālieto”, „izraisa vēzi”, „aizķepina zarnas” vai „rada organismā gļotas”, ir vērts papētīt dziļāk, cik daudz šajā ticībā ir patiesības. Labi, pieņemsim, ka piens rada gļotas (šis pieņēmums ir ļoti populārs!) Jājautā – kāpēc, kur un kas ar šīm gļotām notiek, teiksim, pēc desmit gadiem? Patlaban viena no manām maģistrantēm gatavo apjomīgu kursadarbu par Gi sviestu, izpētot piena produkta – sviesta īpašības vispār. Tas būs mēģinājums papētīt, kas tad šajā karsētajā sviestā ir tik īpašs, tik veselīgs, ka tam būtu jādod priekšroka parastā sviesta vietā? Domāju, atbilde būs neapšaubāma – karsējot sviesta vērtība nekādi nevar pieaugt.

Katrā ziņā – jo daudzveidīgāks uzturs, jo labāk, un ir absolūti bezjēdzīgi izslēgt tādu lielu produktu grupu kā piena produkti vispār. Protams, ir ļaudis, kam trūkst piena cukuru šķeļošā fermenta, kā arī tādi, kam ir alerģija pret piena olbaltumu, taču no tā vien nevar pienu padarīt par „ienaidnieku” visai cilvēcei. Viens no visalerģiskākajiem produktiem ir zemesrieksti, tomēr mēs, pārējie, kam šīs alerģijas nav, tos droši ēdam. Daudziem mazuļiem ir alerģija pret apelsīniem vai zemenēm, bet neviens neapgalvo, ka tādēļ augļi un ogas būtu izslēdzami no ēdienkartes. Tā ir bīstama tendence no atsevišķu cilvēku patoloģijas izdarīt sev secinājumus par visas produktu grupas kaitīgumu.

Tādēļ atgādināšu vēlreiz – piens, lai arī šķidrs un viegls, ir bioloģiski aktīvs un vērtīgs, un no tā nekādā ziņā nevajadzētu atteikties.”