Vēlēšanas skaitļos
2010. gada 2. jūlijs, 16:33

Vēlēšanas skaitļos

Jauns.lv

Vairāk nekā pusotrs miljons pilsoņu šoruden var doties pie Saeimas vēlēšanu urnām. Ko viņi izvēlējās iepriekšējā reizē? Kas toreiz bija publikas mīluļi? Pieredze rāda, ka no uzvaras vēlēšanās līdz caurkrišanas riskam pietiek ar četriem gadiem Saeimā.

1 531  973 Saeimas vēlētāju

Interesanti, ka 2006. gada 7. oktobrī valstī bija reģistrēts mazāk balsstiesīgo pilsoņu — 1 490 636.

2 153 950 latu

...piešķirts 10. Saeimas vēlēšanu rīkošanai — 1,41 lats uz vēlētāju. 9. Saeimas vēlēšanu sagatavošanai valsts piešķīra 1 655 000 latu, vidēji 1,12 latu uz vēlētāju.

908 979

Šāds vēlētāju skaits piedalījās pēdējās Saeimas vēlēšanās — 60,98% balsstiesīgo pilsoņu.

907 460

Tik daudz derīgu vēlēšanu aplokšņu bija pēdējā balsojumā par Saeimu.

1 491 222

Tik daudz pilntiesīgu vēlētāju bija Latvijā šā gada 30. aprīlī.

40 751

Šāds vēlētāju skaits ir reģistrēts ārvalstīs. Visvairāk ASV — 10 321. Pat Austrālijā ir 4300 vēlētāju, kamēr viesstrādnieku apdzīvotajā Īrijā par balsošanu interese ir tikai 1907 pilsoņiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa spriež: „Pārceļoties uz ārzemēm, ir pienākums informēt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, bet daudzi to nezina vai neinformē. Šī statistika reālo situāciju neatspoguļo.” Tomēr kopējais vēlētāju skaits esot precīzs, jo, pārcēlies uz Īriju un par to neziņodams, pilsonis paliek vēlētāju sarakstos Latvijā.

1

Pa vienam Latvijas vēlētājam ir tālajā Gvatemalā, Dominikānā, Kolumbijā, Fidži, Sīrijā, Korejā, Indijā, Nepālā, Indonēzijā, Papua-Jaungvinejā, Zambijā, Kenijā, Mozambikā, Nigērijā, Sjerraleonē, Tanzānijā, Tunisijā, Marokā, Kirgizstānā, Bosnijā, Maķedonijā, Lihtenšteinā, Rumānijā. Interesanti, ka Dienvidāfrikas Republikā mīt 13 Saeimas vēlētāju, Kubā — seši, Lībijā, Afganistānām Pakistānā — pa diviem.

27 892

No Latvijas novadiem, izņemot Rīgu, lielākais vēlētāju skaits ir Ogrē.

1095

Vismazāk vēlētāju ir Baltinavas novadā Balvu pusē.

177 481

Tik daudz vēlētāju 9. Saeimas vēlēšanās nobalsoja par Tautas partiju, kuru nu lamā vai katrs.

73 687+

Tik daudz plusiņu saņēma vēlāk tik nemīlētais Tautas partijas politiķis Aigars Kalvītis — vairāk nekā jebkurš 9. Saeimas kandidāts.

Ar 67 806 plusiņiem atbalstīta Sandra Kalniete (Jaunais laiks), tagad Eiroparlamenta deputāte, un ar 44 181 — „Jaunā laika” dibinātājs Einars Repše, pašlaik finanšu ministrs.

26 371–

Lai arī ievēlēts Saeimā, Einars Repše saņēma lielāko svītrojumu skaitu. Nākamie šajā sarakstā bija: bijusī Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS) ar 26 225 svītrojumiem un ekspremjers Indulis Emsis (ZZS) ar 11 184.

1114

Šāds skaits nobalsoja par Tēvzemes savienību — vismazāk no visiem.

130 887

...vēlētāji (14,42%) 9. Saeimas vēlēšanās balsoja par „Saskaņas centru” — ceturto populārāko politisko spēku, kas ieguva 17 deputātu vietu.

138 832

...nobalsoja par „Saskaņas centru” kopumā Latvijā pērn pašvaldību vēlēšanās. Ja vien rīdziniekiem šķitīs gana laba Nila Ušakova vadītās Domes nespēja ieviest kārtību Rīgas satiksmē, aizmirsīsies šoziem netīrītās mazās ielas, tad „Saskaņas centrs” var cerēt pat uz lielākiem panākumiem Saeimas vēlēšanās nekā pirms četriem gadiem. Procentuāli visvairāk atbalstītāju šai apvienībai bijis pērn Zilupē — 88,01% jeb 1152 vēlētāji, kas nodrošināja domē 12 vietas no 13.

1 000 000 dolāru

Tik augstu sevi novērtēja Einars Repše, lūgdams, lai tauta saziedo šo summu kā vienreizēju politisko honorāru, pirms viņš dibina „Jauno laiku”. Tik ļoti atsaucīga tauta nebija, kā gribētos, tomēr saziedoja arī ne maz — 312 053,69 latus. No šīs summas Repše samaksāja nodokli, ko pārskaitīja Ikšķiles domei, — apmēram 79 000 latu. Pašam palika 233 053 lati. Naudu Repše tērējis nekustamajiem īpašumiem, dārgai, nepelnošai motorjahtai, iestidzis parādos un nesen nosolījies vēlēšanās nestartēt.

Visdārgāk deputāta vieta Saeimā varētu būt izmaksājusi LPP/LC.

52 000 latu...

iepriekšējā reizē izmaksāja viena deputāta vieta Pirmās partijas un „Latvijas ceļa” apvienībai. Pēc sabiedriskās politikas centra „Providus” aprēķiniem, apvienība līdz 1. oktobrim priekšvēlēšanu kampaņai bija tērējusi 520 902 latus, turklāt tie ir tikai tēriņi par reklāmas izvietošanu medijos. LPP/LC ieguva desmit mandātu.

Tautas partija līdz oktobra sākumam bija tērējusi 702 196 latus, tātad viena no 23 deputātu vietām izmaksājusi vismaz 30 500 latu. Trešajā vietā ierindojās „Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, kas ieguva astoņas vietas, no kurām katra izmaksājusi vismaz 13 400 latu.

10 latu

Par tādu summu iepriekšējās Saeimas vēlēšanās Jelgavas novadā balsis „gabalā” pirka deputāta Andreja Klementjeva brālis, uzņēmējs Jurijs Klementjevs. Balsu pircēji organizēja transportu, lai balsotājus nogādātu vēlēšanu iecirknī, un katram maksājuši desmitnieku, lai nobalso par „Saskaņas centru”. Uzpirkti vismaz 25 vēlētāji, bet daži nepārdevās un ziņoja tiesībsargiem.

Platones pagasta SIA „Limbrus” valdes priekšsēdētājam Klementjevam Zemgales apgabaltiesa 2007. gadā piesprieda naudassodu 50 minimālo mēnešalgu apmērā (6000 latu), trīs uzņēmuma meistariem mazākas summas: vienam — 2400 latu, pārējiem — pa 1200 latu. „Saskaņas centra” Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs paudis nožēlu, ka „kādi labvēļi bez partijas lūguma ir meklējuši vēlētājus”. Centīgais brālis izstājās no partijas.

Līdz trim gadiem...

vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām draud par vēlētāju uzpirkšanu vai citādu vēlēšanu tiesību kavēšanu, piemēram, lietojot vardarbību, viltu, draudus.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars jau pirms dažiem gadiem piedāvāja palielināt cietumsodu līdz pieciem gadiem un naudas sodu līdz 150 minimālajām algām, bet dzirdīgas ausis viņš neatrada.

64 iecirkņi ārzemēs

Iespēja balsot būs visās Latvijas vēstniecībās Eiropā — Vīnē, Parīzē, Romā, Briselē, Prāgā, Kopenhāgenā, Berlīnē, Tallinā, Viļņā, Varšavā, Oslo, Stokholmā, Helsinkos, Hāgā, Madridē, Lisabonā, Budapeštā, Atēnās, Gēteborgas (Zviedrijā) Latviešu draudzē, Goda konsulātā Luksemburgā, pārstāvniecībā ANO Ženēvā,

Latviešiem Īrijā un Lielbritānijā ir iespēja balsot vēstniecībās Dublinā un Londonā, Daugavas Vanagu Fonda namā „Straumēni” Lielbritānijā un Daugavas Vanagu namā Bredfordā.

Tāpat šī iespēja būs vēstniecībās Minskā, Kijevā, Tbilisi, Telavivā, konsulātā Vitebskā (Baltkrievijā). Krievijā varēs balsot četrās vietās: vēstniecībā Maskavā, ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā, konsulātos Pleskavā un Kaļiņingradā.

Saeimas vēlēšanas notiks arī visai tālās zemē — Goda ģenerālkonsulātā Sanpaulu Brazīlijā; Goda konsulātā Čīles galvaspilsētā Santjago; vēstniecībā Tokijā, Japānā; vēstniecībā Pekinā, Ķīnā; vēstniecībā Taškentā, Uzbekistānā; Goda konsulātā Jaunzēlandē, Kraistčērčā.

Pieci iecirkņi būs Austrālijā: latviešu namos Adelaidē, Melburnā un Brisbenā, Goda konsulātos Sidnejā un Pertā. Āfrikā varēs Saeimu vēlēt tikai mūsu vēstniecībā Kairā, Ēģiptē.

Amerikas Savienotajās Valstīs vien darbosies 13 iecirkņu — Latvijas vēstniecībā Vašingtonā, pārstāvniecībā ANO, Ņujorkā un latviešu draudžu namos un sabiedriskajos centros Losandželosā, Sanfrancisko, Filadelfijā, Milvokos, Detroitā, Mineapolē, Klīvlendā, Bostonā, Sanktpēterburgā, Grand Rapidi, Indianapolē.

Kanādā būs trīs iecirkņi — vēstniecībā Otavā, Goda konsulātos Monreālā un Toronto.

Māris Puķītis/Foto: LETA, Bulls Press