Krievijā meklē 25 gadu senu Latvijas šprotu garšu
Krasnojarskas Standartizācijas centra speciālisti notestējuši novadā nopērkamās šprotu kārbas, lai pārliecinātos par zivju konservu garšu – vai tie ir tikpat brīnišķīgi kā pirms 25 gadiem?
Jeņisejas novada laikraksts „Argumenti i Fakti” raksta: „Vēl pirms 25 gadiem padomju cilvēkam „dabūt šprotes” bija ļoti liela veiksme. Baltijas gardumu uz galda lika tikai lielu svētku gadījumos. Pašlaik veikalu plauktos ir desmitiem šprotu konservu – no Igaunijas, Latvijas, Krievijas un Ukrainas. Kuri no tiem ir labākie? Krasnojarskas Standartizācijas centra speciālisti pēc šo konservu testēšanas atzina, ka izvairās tos pirkt. Līdz leģendāro Latvijas šprotu kvalitātei šobrīd ražotajām ir vēl ļoti tālu.”
Eksperti nogaršoja 15 Krasnojarskas veikalos nopērkamos konservus „Šprotes eļļā” veidus un atzina, ka tie visi garšo daudz sliktāk nekā „vecajos, labajos” PSRS laikos. Trešdaļa no degustētajiem produktiem bija ražoti Latvijā. Tas nozīmē, ka pēdējo gadu laikā arī Latvijas zivrūpnieki ir sākuši strādāt paviršāk vai pazaudējuši no vecmāmiņas mantotās receptes.
Lūk, ko par Latvijas šprotēm saka Krasnojarskas pārtikas eksperti:
Elmārs Barkāns