Jaunajā valdībā tomēr netiks iekļauta apvienība VL-TB/LNNK
Politika
2010. gada 25. oktobris, 13:11

Jaunajā valdībā tomēr netiks iekļauta apvienība VL-TB/LNNK

Jauns.lv

Apvienības "Vienotība" valde šodien tomēr nolēmusi jaunajā koalīcijā neaicināt nacionālo apvienību „Visu Latvijai”-TB/LNNK, ar kuru jau bija panākta vienošanās.

­

Līdz ar to koalīciju veidos divas partijas - "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība.

Kā ziņots, pret VL-TB/LNNK iekļaušanu valdības koalīcijā iestājās "Vienotībā" ietilpstošā partija "Sabiedrība citai politika" (SCP), kas pat bija gatavi atteikties no dalības koalīcijā, ja tai pievienotos VL-TB/LNNK.

SCP pārstāvis Artis Pabriks aģentūrai LETA iepriekš prasību par VL-TB/LNNK neaicināšanu koalīcijā skaidroja ar pārliecību, ka koalīcijā nav nepieciešami ultranacionālisti un radikāļi. Pēc Pabrika teiktā, atšķirībā no pašreizējās Saeimas, kurā notiek veiksmīga sadarbība ar nacionālās apvienības pārstāvjiem, jaunajā Saeimā ievēlētie VL-TB/LNNL biedri esot daudz radikālāki.

Partiju "Visu Latvijai" 10.Saeimā pārstāvēs seši, bet "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - divi deputāti. 9.Saeimā strādā tikai viens VL biedrs - Visvaldis Lācis - un četri no TB/LNNK.

"Grūti redzēt, ka sadarbojamies ar cilvēkiem, kuri pauž antisemītisma, homofobijas un pat rasisma idejas," sacīja Pabriks, kā piemēru minot kāda VL-TB/LNNK pārstāvja izteikumus par "inteliģento antisemītismu". SCP pārstāvis uzsvēra, ka Latvija ir vērsta liberālās demokrātijas virzienā un VL-TB/LNNK pārstāvji šādā politikā neiederoties.

No SCP 10.Saeimā "Vienotības" sastāvā ievēlēti pieci deputāti. Trīs no viņiem - bijušie Tautas partijas (TP) biedri Pabriks, Aigars Štokenbergs un Dzintars Ābiķis - darbojas arī 9.Saeimā.

Neoficiāli tiek pieļauts, ka VL-TB/LNNK neaicināšana koalīcijā tikusi saskaņota ar Rīgas pili.

"Vienotībā" ietilpstošās partijas "Jaunais laiks" (JL) līdere Solvita Āboltiņa šorīt Latvijas Radio sacīja, ka sarunas par koalīcijas veidošanu turpinās, juridiski arī Valsts prezidents galavārdu par premjera kandidātu var teikt tikai tad, kad sanāk jaunā Saeima.

JL līdere noliedz, ka "Vienotības" rindās būtu sākusies šķelšanās. ""Vienotības" rindās nav nekādu draudu par šķelšanos, joprojām turpinām izrunāt lēmumus, lai arī tie ir ļoti pretrunīgi," sacīja Āboltiņa.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā premjers Valdis Dombrovskis (JL) paziņoja, ka jauno koalīciju viņa vadībā veidos apvienība "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība VL-TB/LNNK.

Toreiz Dombrovskis norādīja, ka iepriekš bija izvirzīti nosacījumi nacionālās apvienības dalībai koalīcijā - ka netiks virzīti repatriācijas jautājumi un jautājumi, kas saistīti ar mazākumvalodas izglītības nostādnēm. No VL-TB/LNNK saņemta piekrišana, tādēļ būtiskākais šķērslis apvienības dalībai koalīcijā esot noņemts. ZZS jau iepriekš bija

devusi piekrišanu dalībai koalīcijā.

Šodien plkst.14.30 Saeimā bija paredzēta jaunās koalīcijas sadarbības padomes sēde, jo jaunā koalīcija vēl nebija pilnībā vienojusies par amatu sadali valdībā un Saeimā.

"Vienotība" pakļāvās SCP ultimātam?

Koalīcijas veidošana un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) "atstāšana aiz borta" ir apvienības "Vienotība" atbildība, to šodien pēc premjera Valda Dombrovska (JL) lēmuma topošajā koalīcijā neiekļaut VL-TB/LNNK aģentūrai LETA atzina VL līdzpriekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Pēc Parādnieka teiktā, viņš nezinot iemeslu šādai nostājas maiņai, jo vēl piektdien, kad tika paziņots par VL-TB/LNNK ņemšanu koalīcijā, bijuši "laipni smaidi un rokasspiedieni".

VL pārstāvis norādīja, ka "Vienotības" partijas "Sabiedrība citai politika" (SCP) attieksme un izmantotās veto tiesības VL-TB/LNNK iekļaušanai koalīcijā gan neesot nekāds pārsteigums, jo tieši šīs partijas pārstāvji esot tieši atbildīgi par Abrenes atdošanu Krievijai.

Parādnieks atzina, ka lielāks pārsteigums esot "Vienotības" pakļaušanās SCP ultimātiem. "Viņiem [SCP] kāds parausta striķīti un atplaukst smaids, parausta atkal - un ir cita grimase," teica VL pārstāvis, piebilstot, ka notikušajā nevainojot Dombrovski, kuram bijis jāpakļaujas savas apvienības pārstāvju viedoklim.

"Tā ir "Vienotības" atbildība, ko ņemt koalīcijā, un lai viņi paši tiek galā," norādīja Parādnieks.

VL līderis Raivis Dzintars skaidroja, ka respektējot Dombrovska izvēli, bet "Vienotībai" arī būšot jāuzņemas atbildība par šo lēmumu.

"Ir jautājums, cik bieži tad SCP arī turpmāk izmantos šādas veto tiesības un kā ar to tiks galā "Vienotība"," sacīja Dzintars.

Nav skaidrs, kādēļ "Vienotība" "kurvīti" iedeva pēdējā brīdī

Nav skaidrs, kāpēc "kurvīša" iedošana nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"- "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) notika pēdējā brīdī, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda žurnālists, politisko procesu komentētājs Māris Zanders.

"Neesmu pamanījis, ka pēdējās dienās bijuši kādi īpaši VL-TB/LNNK "izlēcieni". Tas, kādi ir VL biedri, apvienībai "Vienotība" bija zināms jau pirms vēlēšanām. Šie cilvēki savus uzskatus nav ne slēpuši, ne mainījuši. Ja ejot uz vēlēšanām, nacionālā apvienība tika minēti kā iespējamie partneri, tad man nav saprotams, kas ir noticis," teica Zanders.

Viņš pieļauj, ka "Vienotības" biedri ir neziņā par to, vai nacionālās apvienības nobriedušākie biedri spēs pievaldīt karstgalvīgākos kolēģus. "It kā "Vienotību" var saprast, ja valdībā ir partija, kas mītiņā sāk izpildīt kaut kādus jocīgus tekstus, būs grūti paskaidrot, ka tas nav viņu, bet individuālais viedoklis. To var saprast, bet to "burbuli vajadzēja izspļaut ātrāk", jo citādi koalīcijas veidošana izskatās ārkārtīgi samocīta," teica Zanders.

Viņš prognozē, ka divu partiju apvienību veidojošā koalīcija jau šovakar paziņos ministrus un citu pārsteigumu, visticamāk, nebūs.

"Saskaņas centrs" gandarīts

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ir gandarīta par premjera Valda Dombrovska (JL) lēmumu topošajā koalīcijā neiekļaut nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), aģentūrai LETA atzina SC pārstāvis Andrejs Klementjevs.

"Esmu gandarīts, ka premjers izvērtējis visus riskus, kas būtu saistīti ar VL-TB/LNNK ņemšanu valdībā, un pieņēma šādu lēmumu," sacīja Klementjevs.

Klementjevs norādīja, ka koalīcijas veidošanā pilnīga iniciatīva esot premjera rokās un SC joprojām esot gatavs uz sarunām par sadarbību jaunajā Saeimā un valdībā. "Pagaidām stāvēsim un nogaidīsim," sacīja politiķis.

Ja SC paliks opozīcijā, arī tad nebūšot nekādas sadarbošanās vai bloķēšanās ar VL-TB/LNNK. "Arī līdz šim opozīcijā esam darbojušies vieni paši. Iespējams, ka daži balsojumi mums sakritīs, bet tas arī būs viss," sacīja SC pārstāvis. Ja arī agrāk bijis dažreiz nepieciešams piesaistīt citus opozicionārus kāda jautājuma iniciēšanai, tad patlaban ar 29 deputātu mandātiem SC varēšot darboties viens pats.

LETA/Foto:LETA

­