Zaiga Gaile pelnījusi uz bērnu slimnīcas ziedotāju rēķina
Sabiedrība
2010. gada 3. novembris, 10:36

Zaiga Gaile pelnījusi uz bērnu slimnīcas ziedotāju rēķina

Jauns.lv

Labdarības organizācijas Ziedot.lv interneta vietnē atrodams publisks slavinājums arhitektes Zaigas Gailes (bijušā premjera Māra Gaiļa dzīvesbiedres) birojam, kas it kā ziedojis projekta izstrādi Bērnu slimnīcas Vecāku mājai. Tomēr tas neatbilst patiesībai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izrādās, Gailes birojs, veicot projektēšanas darbus, bez jebkāda konkursa ir ticis pie daļas ziedotās naudas, raksta portāls pietiek.com.

Neliels atskats pagātnē. Laikraksta „Diena” labdarības kampaņa „Saulainas dienas” jau kopš 2006. gada aicina ziedot Bērnu klīniskās universitātes Vecāku mājas rekonstrukcijai. Pa šo laiku saziedoti aptuveni 340 000 latu. Savu palīdzību snieguši vismaz 400 uzņēmumi un privātpersonas, palīdzot gan ar materiāliem, gan dažādiem pakalpojumiem.

„Bērnu slimnīcas fonds 2009. gadā par saziedotajiem līdzekļiem uzsāka Vecāku mājas rekonstrukciju, taču, jau uzsākot rekonstrukcijas darbus, bija zināms, ka ar līdz tam saziedotajiem līdzekļiem nepietiks, jo līgumcena bija vairāk nekā 390 tūkstoši latu. Tomēr, pateicoties dažiem ziedotājiem un sabiedrības iniciatīvai „Lielie bērni slimnīcai”, 2009. gada rudenī un ziemā Vecāku mājai tika papildus saziedoti 45 tūkstoši latu”, raksta pietiek.com.

„Saulaino dienu” organizatore Anna Muhka konsultējās ar koka arhitektūras pārzinātāju Pēteri Blūmu, kurš ieteicis savu kolēģi Gaili. Lēmumu par Gailes piesaistīšanu pieņēma Bērnu slimnīcas fonda valde. Muhka vairākas reizes aicināja Gaili veikt koka mājas projekta izstrādi, taču vairākas reizes saņēmusi atteikumu. Pēc tam gan viņa piekritusi. Tas noticis pirms trim gadiem.

Arhitekte ir ieteikta kā atbilstošākā veicamajam darbam, jo Gailes uzņēmumā darbojas veco koka celtņu arhitekti.

Taču... izrādās, ka atšķirībā no daudzajiem Vecāku mājas labvēļiem Gailes birojam šis tomēr bija peļņas objekts. Portālā ziedot.lv atrodama informācija, ka „gada laikā arhitektes Zaigas Gailes birojs, kas ziedo vecās koka mājas projekta izstrādi, ir pabeidzis projekta skiču albumu un iesniedzis to Rīgas būvvaldē, lai saņemtu plānošanas un arhitektūras uzdevumu”, raksta pietiek.com.

Tomēr projekta aprakstā minētais neatbilst patiesībai. Gaile pati apstiprinājusi to, ka viņas birojam bijis sadarbības līgums ar Bērnu slimnīcas fondu un birojs ir prasījis samaksu par saviem pakalpojumiem. Rēķins bijis aptuveni 37 000 latu apmērā, ieskaitot PVN. Šo summu veidojuši arī trīs apakšlīgumi ar inženierfirmām.

Aptaujātie arhitekti apstiprina, ka šāda summa esot adekvāta. Pati Gaile atzīst, ka Vecāku mājas projektu par brīvu nevarējusi veikt, jo tas ir pārāk ietilpīgs.

Uz jautājumu, kāpēc birojs savus pakalpojumus nevēlējās ziedot līdzīgi daudziem citiem, Gaile atbild: „Ziniet, es esmu tik daudz jau ziedojusi, kad nu tāds piedāvājums bija un tāda savstarpēja vienošanās. Esmu jau ziedojusi uz visām pusēm, un tas jau ir ļoti darbietilpīgs process šiem projektiem”.

Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta atzīst – viņa neesot bijusi informēta, ka „Saulainu dienu” atsūtītajā projekta aprakstā minētais apgalvojums, ka Gailes birojs ziedojis projekta izstrādi, neatbilst patiesībai.

Saskaņā ar Lursoft datu bāzes ziņām, SIA Zaigas Gailes birojs pagājušo gadu beigusi ar 31 tūkstoša latu peļņu.

Kasjauns.lv/foto:LETA