Gaismas festivāla "Staro Rīga" maršrutos būs apskatāmi 75 objekti
Sabiedrība
2010. gada 13. novembris, 17:05

Gaismas festivāla "Staro Rīga" maršrutos būs apskatāmi 75 objekti

Jauns.lv

Gaismas festivāla "Staro Rīga" maršrutos iekļauti 75 objekti, kas būs apskatāmi laikā no 18.novembra līdz 21.novembrim. Vairums objektu šajās dienās tiks izgaismoti no plkst.18 līdz plkst. 23.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šogad gaismas festivālā būs redzami Rīgas domes finansēti un konkursa kārtībā izvēlēti darbi. Šos darbus veido gan pieredzējuši producenti, mākslinieki, gaismas režisori, gan autori, kas lielas formas gaismas objektus realizēs pirmo reizi, , aģentūru LETA informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Āboliņa.

Festivāla programmā iekļauti 22 darbi, tostarp SIA "Ideju institūts" veidotā instalācija "Lasi starp rindām", biedrības "I did it" gaismas instalācija "Trīs brāļu labirints", video grafiķa un dizainera Riharda Šešo gaismas objekts "Uz viļņa", latviešu stikla mākslinieces Martas Ģibietes darbs "Dimanti un zvaigznes" un citi.

Otrā lielākā gaismas objektu grupa ir festivāla sadarbības partneru gaismas objektu programma. Šajā grupā ir 20 darbi, ko gaismas festivālam pieteikuši uzņēmumi un iestādes, kas gaismos ne tikai savas ēkas, bet arī veidos nebijušas instalācijas pilsētvidē.

Jau trešo gadu festivālā "Staro Rīga" piedalās "Arēna Rīga", otro gadu - AS "Laima" - šogad ar instalāciju "Laimas smaidu pasaule", otro reizi tiks izgaismotas arī "Skanstes virsotnes". Šogad pasākumā piedalās kompānija "Samsung" ar instalāciju "Trīsdimensiju metamorfozes", Rīgas Zooloģiskais dārzs un citi.

SIA "Tele2" atbalstītie jauniešu konkursa gaismas objekti ir trešā nozīmīgā festivāla darbu grupa. Tajā apvienoti darbi, kas izvēlēti studentu darbu konkursā. Festivālā ar mazās formas darbiem debitē jaunie mākslinieki: Matīss Šteinerts un Andris Silkāns ar gaismas instalāciju "Iespēju koks", Artūrs Analts un Rūdolfs Strēlis ar vidē integrētu gaismas objektu "Kāp", Roberts Līcis ar gaismas instalācijām "Ārā līst?" un "Noķer ēnu", Laima Laizāne ar gaismas instalāciju "Akvārijs" un Uldis Āmars ar gaismas instalāciju "Satikties".

Pirmo reizi gaismas festivāla "Staro Rīga" vēsturē izveidota arī atsevišķa starptautiskā programma, kurā būs redzami objekti no ārvalstīs notiekošiem gaismas festivāliem. Šogad šajā programmā tiks izvietoti divi darbi - portugāļu mākslinieku kompānijas "Moov" un Migela Faro projekts "Garas ielas īsiem stāstiem" un franču mākslinieka darbs "Zirgs, kas auļo".

„Staro Rīga” 2009. gada novembrī

gallery icon
5

Starptautiskās programmas laikā notiks arī akcija "Es ļoti gribētu atgriezties mājās (un, lai tā būtu atgriešanās tur, kur esi tu)" un tiks izveidota scenogrāfijas darbu izstāde "Staro Orfejs".

Viens no gaismas festivāla uzdevumiem ir atzīmēt Rīgas pilsētvidē atjaunotos un no jauna instalētus pastāvīgos gaismas objektus. Šogad festivāla objektu sarakstā iekļauti 11 darbi, tostarp Rīgas Krievu teātra izgaismojums, Akmens tilta apgaismes stabi un citi darbi.

Festivāla "Staro Rīga" laikā maršrutos iekļauti arī iepriekšējos gados izstādīti gaismas objekti. Šajā gadā festivālā būs redzami "Pieneņpūka", "Salūtpuķes", "Ogļu stabi" un citi objekti.

Īpašo pasākumu programmā iekļautas performances, priekšnesumi un citas norises, kas paspilgtinās gaismas festivāla "Staro Rīga" norisi. 2010.gada īpašo pasākumu programmu atklās 18.novembra uguņošana, programmā vēl būs redzama gaisa balonu starošana uz AB dambja, Spīķeru koncertzālē būs skatāms un klausāms skaņas un gaismas projekts "Mīnotaurs".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Šogad gaismas festivāla moto ir - "Staro Rīga, staro arī tu!". Tas nozīmē, ka mēs uz līdzdarbību aicinām ikvienu rīdzinieku. Katrs no mums var padarīt Rīgu šajā tumšajā gadalaikā gaišāku, kaut vai iededzot svecīti savā logā. Man ir patiess prieks, ka šogad gaismas festivālu atbalsta daudz lielāks skaits sadarbības partneru, kas izgaismo pat ļoti lielus objektus," paudusi Rīgas domes Izglītības, kultūras, un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC).

Viņa atzinīgi vērtē arī studentu un jauniešu iniciatīvas. "Ir iecerēts, ka pēc festivāla pilsēta nesatumsīs, bet sāks iemirdzēties Ziemassvētku gaismā," norādījusi komitejas vadītāja.

Festivāla "Staro Rīga" kopējās izmaksas tiek lēstas ap 500 000 latu, no kuriem Rīgas dome piešķīrusi aptuveni trešo daļu - 170 000 latu. Pārējo finansējumu veido sponsoru, sadarbības partneru, informatīvo atbalstītāju, akciju organizatoru ieguldījums un citi ieņēmumi.

Gaismas festivālu "Staro Rīga" organizē Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar pasākumu operatoru "Untitled".

LETA/Foto:LETA