Rīgā staro 75 objekti
Sabiedrība
2010. gada 20. novembris, 15:12

Rīgā staro 75 objekti

Jauns.lv

Līdz 21.novembrim norisināsies Latvijas Republikas pasludināšanas 92.gadadienai veltītais gaismas festivāls "Staro Rīga", kura laikā galvaspilsētā apskatāmi īpaši izgaismoti 75 objekti.

­

Vairums no tiem šajās dienās izgaismoti laikā no plkst.18 līdz plkst.23.

Šogad gaismas festivālā redzami Rīgas domes finansēti un konkursa kārtībā izvēlēti darbi. Tos veidojuši gan pieredzējuši producenti, mākslinieki, gaismas režisori, gan autori, kas lielas formas gaismas objektus realizēs pirmo reizi.

Festivāla programmā iekļauti 22 darbi, tostarp SIA "Ideju institūts" veidotā instalācija "Lasi starp rindām", biedrības "I did it" gaismas instalācija "Trīs brāļu labirints", video grafiķa un dizainera Riharda Šešo gaismas objekts "Uz viļņa", latviešu stikla mākslinieces Martas Ģibietes darbs "Dimanti un zvaigznes" un citi.

Otrā lielākā gaismas objektu grupa ir festivāla sadarbības partneru gaismas objektu programma. Šajā grupā ir 20 darbi, ko gaismas festivālam pieteikuši uzņēmumi un iestādes, kas gaismos ne tikai savas ēkas, bet arī veidos nebijušas instalācijas pilsētvidē.

Pirmo reizi gaismas festivāla "Staro Rīga" vēsturē izveidota arī atsevišķa starptautiskā programma, kurā būs redzami objekti no ārvalstīs notiekošiem gaismas festivāliem. Šogad šajā programmā tiks izvietoti divi darbi - portugāļu mākslinieku kompānijas "Moov" un Migela Faro projekts "Garas ielas īsiem stāstiem" un franču mākslinieka darbs "Zirgs, kas auļo".

Starptautiskās programmas laikā notiks arī akcija "Es ļoti gribētu atgriezties mājās (un, lai tā būtu atgriešanās tur, kur esi tu)" un tiks izveidota scenogrāfijas darbu izstāde "Staro Orfejs".

Viens no gaismas festivāla uzdevumiem ir atzīmēt Rīgas pilsētvidē atjaunotos un no jauna instalētus pastāvīgos gaismas objektus. Šogad festivāla objektu sarakstā iekļauti 11 darbi, tostarp Rīgas Krievu teātra izgaismojums, Akmens tilta apgaismes stabi un citi darbi.

Festivāla "Staro Rīga" laikā maršrutos iekļauti arī iepriekšējos gados izstādīti gaismas objekti. Šajā gadā festivālā būs redzami "Pieneņpūka", "Salūtpuķes", "Ogļu stabi" un citi objekti.

Īpašo pasākumu programmā iekļautas performances, priekšnesumi un citas norises, kas paspilgtinās gaismas festivāla "Staro Rīga" norisi. 2010.gada īpašo pasākumu programmu atklās 18.novembra uguņošana, programmā vēl būs redzama gaisa balonu starošana uz AB dambja, Spīķeru koncertzālē būs skatāms un klausāms skaņas un gaismas projekts "Mīnotaurs".

"Šogad gaismas festivāla moto ir - "Staro Rīga, staro arī tu!". Tas nozīmē, ka mēs uz līdzdarbību aicinām ikvienu rīdzinieku. Katrs no mums var padarīt Rīgu šajā tumšajā gadalaikā gaišāku, kaut vai iededzot svecīti savā logā.

­

LETA/Foto:LETA

­­