112
2010. gada 23. novembris, 16:17

Pret 17 personām lūdz sākt kriminālvajāšanu par sutenerismu

Jauns.lv

Valsts policija (VP) pagājušajā nedēļā prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu par sutenerismu, lūdzot sākt kriminālvajāšanu pret 17 Latvijas pilsoņiem.

Kā aģentūru LETA informēja VP preses pārstāve Linda Neimane-Zobena, 12.novembrī VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja darbinieki kriminālprocesa materiālus 13 sējumos nodevuši Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai.

Kriminālvajāšanu pret 17 Latvijas pilsoņiem lūgts sākt pēc Krimināllikuma 165.panta 3.daļas par sutenerisma faktu, kas izdarīts iedzīvošanās nolūkā organizētā grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Kā pastāstīja Neimane-Zobena, 2009.gada 20.novembrī policijā tika sākts kriminālprocess par sutenerisma faktu jeb par tādas personas, kura nodarbojas ar prostitūciju, izmantošanu iedzīvošanās nolūkā. Izmeklētāji uzskatīja, ka noziedzīgo nodarījumu varētu būt pastrādājusi grupa, kas organizējusi seksuālu pakalpojumu sniegšanu viesnīcās un pirtīs Rīgā, kā arī speciāli šim nolūkam labiekārtotā dzīvoklī Rīgā.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka 17 Latvijas pilsoņi vienojušies par organizētas grupas izveidi, lai nodarbotos ar sutenerismu. 1960.gadā dzimušais O. un 1979.gadā dzimušais A. vienojušies organizēt bordeļa darbību gan īrētā dzīvoklī, gan arī vedot prostitūtas pie klientiem pēc to nosauktās adreses. Abas personas savstarpēji vienojušās par šofera, dispečera un sutenera funkciju sadalīšanu. Iegūto peļņu abi dalījuši uz pusēm.

Nolūkā paplašināt savu noziedzīgo darbību loku vēlāk abas personas vienojušās ar vairāku viesnīcu apsargiem, lai tie zvanītu uz viņu bordeļa tālruņa numuru, kad viesnīcas klienti vēlētos saņemt prostitūtu pakalpojumus. Tāpat persona O. savās noziedzīgajās darbībās iesaistījusi viesnīcas administratori, kura pēc klienta pasūtījuma sazinājusies ar bordeli, lai piegādātu viesnīcas klientam prostitūtu, par to vēlāk saņemot atalgojumu.

2009.gada aprīļa mēnesī persona O. pārtraukusi veikt bordeļa šofera un dispečera funkcijas, un bordeļa darbībā tika iesaistīts 1982.gadā dzimušais D., kurš sācis pildīt kā dispečera, tā šofera lomu. Iegūto peļņu D. piegādājis O, kurš līdz pat 2009.gada 17.decembrim turpinājis pildīt bordeļa organizatora funkcijas.

Kā skaidroja Neimane-Zobena, prostitūcijā sievietes iesaistītas un noturētas, izmantojot savstarpējās materiālās izdevības principu. Izmeklēšanas laikā nav konstatēta nekāda veida vardarbība pret prostitūcijā iesaistītajām personām vai to bezpalīdzības stāvokļa izmantošana. Bordeļa darbības laikā prostitūtām piemērotas tikai finansiālas soda sankcijas, ja tās slēpušas savus ienākumus no suteneriem.

Vienlaikus izmeklētāji noskaidrojuši, ka personas O. un A. legalizējušas noziedzīgā ceļā iegūtos līdzekļus, iegādājoties un uz savu tuvinieku vārdiem reģistrējot dažādus nekustamos īpašumus, tādējādi izdarot noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 195.panta 3.daļā.

Šā gada 12.novembrī kriminālprocess tika sadalīts, izdalot atsevišķā lietvedībā materiālus par sutenerismu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. 1960.gadā dzimušais O. patlaban atrodas meklēšanā, pastāstīja Neimane-Zobena.

Šogad pēc Krimināllikuma 165.panta "Sutenerisms" Latvijā kopumā sākti seši kriminālprocesi.

LETA