Baltkrievijā vēlēšanās uzvarēs Lukašenko ar Džimija Hendriksa frizūru
Sabiedrība
2010. gada 12. decembris, 14:28

Baltkrievijā vēlēšanās uzvarēs Lukašenko ar Džimija Hendriksa frizūru

Jauns.lv

Baltkrievijas telekompānijas darbinieks Jevgēņijs Šapčics zaudēja darbu pēc tam, kad internetā izvietoja video klipu par koķeto cirtainmati Žirafenko, kurš līdzinās baltkrievu prezidentam...

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

19.decembrī mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā prezidenta vēlēšanas. Pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko par savu uzvaru ir tik pārliecināts, ka pat neuzskatīja par vajadzīgu piedalīties prezidenta kandidātu televīzijas debatēs.

Arī politikas eksperti saka, ka opozīcija ir politiski līķi Tikmēr Mākslas akadēmijas students radījis oriģinālu sociālās reklāmas rullīti, kurā pazobojas par Lukašenko

Baltkrievijas telekompānijas darbinieks Jevgēņijs Šapčics zaudēja darbu pēc tam, kad internetā izvietoja video klipu par koķetu cirtainmati Žirafenko , kas tika veidots kā kursa darbs Mākslas akadēmijā.

Noslēp pasi! Izglāb valsti!

Televīzijā Šapčics strādāja par video inženieri. Pēc tam, kas klips, kas tika veidots kā kursa darbs par tēmu „sociālā reklāma” , tika ievietots YouTube jauno cilvēki izsauca pie vadības un palūdza uzrakstīt atlūgumu „pēc paša vēlēšanās”.

Klips ar nosaukumu „Vecmāmiņa 2010” ilgst trīs minūtes. Pēc sižeta pie pensijas vecuma sievietes ierodas cilvēki, kas aģitē par vienu no prezidenta vēlēšanu kandidātiem, un pierunā parakstīties par savu kandidātu. Aģitatori rāda fotogrāfiju, no kuras noraugās Lukašenko ar Džimija Hendriksa frizūru, miedz ar aci un flirtē. Padzīvojušās sievietes sirds iesilst un viņa ir gatava parakstīties par Žirafenko.

Tikmēr sievietes mazdēls slēpj viņas pasi, neļaujot nobalsot par apšaubāmo kandidātu.  Klips beidzas ar vārdiem: „Izglāb valsti. Noslēp vecmāmiņas pasi!” Video klipu nekavējoties nodēvēja par smagu antilukašeno propagandu un piezīmēja, ka tas nofilmēts kvalitatīvi. Klipa budžets gan bija pilnīga nulle, video kamera bija aizlienēta no paziņām, visi aktieri spēlēja bez honorāra. Diennakts laikā pēc klipa parādīšanās to noskatījās 30 000 cilvēku.

Šapčics  NTV žurnālistiem atzina, ka, izvietojot klipu,  bija rēķinājies ar sekām – pat ar to, ka viņu varētu piekaut, bet par laimi līdz tam nav nonācis.

­

Krievi vēršas pret baltkrieviem

19.decembrī mūsu kaimiņvalstī Baltkrievijā būs prezidenta vēlēšanas, kurās pārsteigumi nav prognozējami – visticamāk, ka prezidenta krēslā paliks Aleksandrs Lukašenko. Starptautisko attiecību pētnieks Kārlis Daukšts saka, ka Latvijai ekonomiskā sadarbība ar Baltkrieviju ir ļoti nozīmīga. Šobrīd apsīkusi naftas piegāde Baltkrievijai no Venecuēlas, kas iespējams varētu kursēt caur Ventspili. Tomēr jāņem vērā, ka Baltkrievijas attiecības ar Krieviju ir ļoti saspīlētas, Krievijas ekonomiskās sankcijas ir bargas. Krievija ir pilnībā apturējusi Minskas traktoru iepirkumu, tāpēc Baltkrievija atkarību no Krievijas cenšas diversificēt, meklējot sadarbības partnerus citās valstīs – Gruzijā, Moldovā, Turkmenistānā, Lietuvā utt.. K.Daukšts skaidro, ka Baltkrievija preziedenta vēlēšanu kampaņu organizē precīzi, prezidenta kandidātu televīzijas debatēs Lukašenko nepiedalījās, toties runāja Baltkrievijas tautas sapulcē, apliecinot, ka gan Austrumu, gan Rietumu valstis ir ekonomiski pieņemami partneri, jo paudīs Baltkrievijai politisku atbalstu. K.Daukšts ir pārliecināts, ka šobrīd Lukašenko nav līdzvērtīga pretinieka, opozīcija ir sadrumstalota un bez izteikta līdera.

Evija Hauka


 

­­