Kā mūsu politiķi uzdzīvoja par Berezovska naudu?
Sabiedrība
2010. gada 12. decembris, 20:30

Kā mūsu politiķi uzdzīvoja par Berezovska naudu?

Jauns.lv

Latvijas politiķi baudījuši Krievijas miljonāra Borisa Berezovska labvēlību – bijušais iekšlietu ministru Ēriks Jēkabsons atpūties Berezovska villās, bet bijusī Saeimas spīkere Ingrīda Ūdre saņēmusi vīna kasti.

­

Beigusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piecu gadu ilgā izmeklēšana pret bijušo Saeimas spīkeri Ūdri, iekšlietu ministru Jēkabsonu un zaļajiem zemniekiem pietuvinātiem Robertu un Ilonu Līčiem šovakar ziņo TV3 raidījums ''Nekā personīga”.

 KNAB bija sācis kriminālprocesu un vēlējās noskaidrot, vai amatpersonas nav pārkāpušas likumu saistībā ar Berezovska vizītēm Latvijā. Izmeklētājiem nav izdevies gūt pietiekamus pierādījumus, ka amatpersonas būtu ļaunprātīgi izmantojuša dienesta stāvokli, vai būtu nonākušas interešu konfliktā. Tomēr atklātībā nākuši būtiski fakti, kas atklāj, kāpēc patiesībā bija spiests atkāpties iekšlietu ministrs Jēkabsons un kādu lomu tajā spēlēja Berezovskis - Jēkabsons ļāvies miljonāra kārdinājumam ne vienu reizi vien, slēpti ticies ar viņu ārpus mūsu valsts un pat atpūties Berezovska villās Francijā.

Kā norāda raidījums, Berezovska uzņēmēja vizītes Latvijā organizēja Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) pietuvinātie Roberts un Ilona Līce, kura bija gan premjera Emša, gan iekšlietu ministra Jēkabsona biroja vadītāja. Tieši Līča KNAB noklausītās sarunas ir daļa no būtiskiem pierādījumiem par Berezovska attiecībām ar Latvijas amatpersonām. Pēc tam, kad Saeimas spīkere, viena no ZZS līderēm Ūdre krietni pāri pusnaktij vakariņoja ar Berezovski "Hotel de Roma" restorānā, miljonārs nosūtīja Saeimas spīkerei Gruzijas vīna kasti. Ūdre nekad nav atzinusi jebkādu dāvanu pieņemšanu no Berezovska, taču kāda viņas saruna ar Līci, iespējams, liecina par pretējo.

Līcis zvana Ūdrei, lai apjautātos, kā viņai garšojusi viņa nodotā manta. Kamēr Ūdre atzīstas, ka nav to paguvusi vēl nobaudīt, Līcis dod savu novērtējumu. Šoreiz esot tāds interesants. Ūdre uzmanīgi vaicā, vai esot tāds pats kā iepriekšējo reizi. Un saņem atbildi, šis esot krietni sausāks.

Savukārt Latvijas Pirmās partijas dibinātāja Jēkabsona vakariņas ar Berezovski viesnīcas "Bergs" restorānā nebūt nav bijusi vienīgā tikšanās. KNAB izmeklētāju rīcībā ir ziņas, Jēkabsons divas reizes devies pie Berezovska uz Londonu. 2005.gada jūlijā un septembrī Jēkabsons apmeties vienā no greznākajām Londonas viesnīcām. Par tās prestižu liecina ne tikai tās viesi, piemēram, popmūzikas karalis Maikls Džeksons. Viesnīcas karaliskie apartamenti diennaktī izmaksā tikpat, cik nedārga automašīna.

Jēkabsons liecinājis, ka rēķinus apmaksājis pats. Izmeklētāji to apšauba, jo tajā pašā laikā Līča rēķinus apmaksājusi kāda firma, kuras adrese sakrīt ar Berezovska Londonas biroja adresi.

Jēkabsons, būdams iekšlietu ministrs, pavadījis Berezovska apmaksātu atvaļinājumu miljonāra villās Dienvidfrancijā. Turp Jēkabsons devies kopā ar līgavu un diviem saviem bērniem. Dārgo īpašumu pašā Vidusjūras krastā pārvaldnieki atceras, ka viesi tikuši uzņemti kā VIP, proti - ļoti svarīgas personas. Viņi sagaidīti lidostā un nogādāti villā ar automašīnu ''BMW'', vēlāk pavadīti arī ekskursijās uz Monako. Jēkabsona ģimene apmetusies visgreznākajā istabā ar nosaukumu ''Saimnieks". Villas īres cena nedēļā ir turpat 18 000 lati, kas tolaik bija gandrīz ministra gada algas apmērā. Jēkabsons "Nekā personīga" no jebkādiem komentāriem atteicās.

Bet Berezovska liecības rāda, ka Jēkabsons ir tur bijis. Londonas policijai uzņēmējs pats apstiprinājis, ka Jēkabsons pieņēmis ielūgumu, taču, tā kā tā neesot viesnīca, tādēļ ne to, ne sviestmaizi vai pudeli vīna viņš neuzskatot par dāvanām.

Brīvdienu ceļojumu Jēkabsons nopelnīja, izmantodams savu statusu un gādājot par Berezovska drošību Latvijā, tā varētu secināt pēc telefonsarunām starp Jēkabsonu un miljonāra vizīšu organizētāju Līci. Tās norisinās 2005.gada februārī, kad Berezovskim, kuru Krievija prasa izdot, bet ''Interpols" pasludinājis starptautiskā meklēšanā, rodas problēmas atstāt mūsu valsti.

Kādā no lietas materiāliem esošā telefonsarunā Līcis zvana Jēkabsonam un saka, ka lidmašīna ir gatava pacelties, taču kāds robežsardzē ceļ trauksmi. Viņš lūdz ministram sazvanīt Robežsardzes priekšnieku Gunāru Dāboliņu, lai viņš sakārto, ka lidmašīna ar svarīgo viesi var pacelties. Jēkabsons sola runāt ar savu padoto, un pēc brīža atzvana, sakot, ka dota zaļā gaisma. Līcis pateicas, un saka, ka viņam Jēkabsons jāsatiek tuvākajās dienās, lai nodotu, ko svarīgu.

Palīdzīgā rokas sniegšana Berezovskim Jēkabsonam maksāja amatu. Jēkabsons demisionēja, tā it kā paužot neapmierinātību ar budžetu, bet valdībā tobrīd jau bija zināms par iekšlietu ministra dzīvošanos pa Berezovska villām.

KNAB ir sniedzis savu juridisko novērtējumu notikušajam, un, lai arī atzīst, ka dāvanas bijušas, valstij nodarītais kaitējums neesot tik liels, lai amatpersonas tiesātu. Taču KNAB nedod politisko novērtējumu par to, kas būtu mainījies, ja Berezovskim būtu izdevies pārliecināt varas eliti un izveidot šeit platformu savai propogandai starpvalstu spēlēs.

To, ka Berezovskis ir bijis apdraudējums mūsu valstij, atzīst, bijušais premjers Aigars Kalvītis, kurš pasludināja Berezovski par persona ''non grata". "Tā kā mūsu valstī aizliegts finansēt politiskās partijas no ārpuses un lai stiprinātu Latvijas neatkarību, es pieņēmu tādu lēmumu, iekļaut Berezovski melnajā sarakstā. Man ir sava versija, kāpēc viņš [Berezovskis] to darīja, bet tas ir ļoti jūtīgs politisks jautājums, tāpēc es to negribu publiskot.'' Uz jautājumu, vai Berezosvka mērķi bija saistīti ar medijiem, Kalvītis atbild: ''Tai skaitā.''

LETA/Foto:LETA

­

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.