"Cicerona balvu 2010" ieguvis publicists Īvāns un Liepājas mērs Sesks
Sabiedrība
2010. gada 15. decembris, 15:52

"Cicerona balvu 2010" ieguvis publicists Īvāns un Liepājas mērs Sesks

Jauns.lv

Šodien Latvijas Zinātņu akadēmijā ar "Cicerona balvu 2010" tika apbalvots publicists Dainis Īvāns un Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

­

Tika piešķirti arī četri Cicerona Goda nosaukumi. Kā balvas pasniegšanas ceremonijā sacīja žūrijas priekšsēdētājs Jānis Stradiņš, Cicerona balva ir sabiedrības cieņas apliecinājums.

Šogad, izvēloties balvas ieguvējus, tikušas akcentētas demokrātiskās vērtības un to attīstība 20 Latvijas neatkarības gados.

Cicerona balva nacionālajā politikā par oratora talantu un spēku, īpaši Trešās atmodas laikā, piešķirta Īvānam, bet Cicerona balvu lokālajā politikā par stratēģisku pilsētas attīstīšanu izpelnījies Sesks.

Savukārt Cicerona Goda nosaukumu starptautiskajā politikā par personisku atbalstu Latvijas centieniem ekonomikā, kultūrā un starptautiskajos kontaktos ieguva Vācijas kanclere Angela Merkele, bet Goda nosaukumu žurnālistikā par kvalitatīviem rakstiem presē saņēma "Neatkarīgās Rīta Avīzes" žurnālists Viktors Avotiņš.

Divi Goda nosaukumi reklāmas un sabiedriskajās attiecībās tika piešķirti par dalību projektā "Staro Rīga" - par projekta īstenošanu to izpelnījās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, bet par koncepciju to saņēma Rīgas domes Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas vadītāja Diāna Čivle.

Tas izklausīsies drusku patētiski, taču šo balvu negribu adresēt tikai sev. Ar minēto apbalvojumu komisija izrādīja cieņu vārdam, kas izskanēja Trešās atmodas laikā, un es laikam šo vārdu simbolizēju, sacīja Īvāns.

Šogad Cicerona balva tika piešķirta jau 12. reizi, un tās saņēmējus noteica gan akadēmiskās vides pārstāvji, gan arī balvas ieguvēji iepriekšējos gados.

Reizē ar Cicerona balvu tika piešķirta arī Cicerona antibalva jeb Mērfija balva.


Mērfija balvu piešķir... tendencei veikt pētījumus bez pamatojuma

"Cicerona balvas 2010" pasniegšanā Mērfija balvu izpelnījās tendence veikt pētījumus bez faktoloģiska pamatojuma.

Kā ceremonijā sacīja Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis Aivars Tabūns, šogad Cicerona antibalvu jeb Mērfija balvu izpelnījušies tie zinātnieki un pētnieki, kas aktīvi iesaistījušies partiju priekšvēlēšanu kampaņās.

Tā kā šogad bija vairāki ar dažādām priekšvēlēšanu kampaņām saistīti Mērfija balvas kandidāti, bet žūrijas komisijā par personu, kurai šī balva būtu piešķirama, nevaldīja vienprātība, balvu izpelnījās kopējā tendence.

Priekšvēlēšanu laikā pētījumi tika veikti ārpus socioloģiskajām teorijām un starptautiskās prakses standartiem un tie bija orientēti uz datu iekļaušanu reklāmās, paskaidroja žūrijas atbildīgais sekretārs Miervaldis Mozers.

Mozers piebilda, ka šāda tendence ir bīstama demokrātijai.

LETA/foto:LETA

­