Par applūdinātiem griestiem apdrošināšanu nemaksā
Sabiedrība
2011. gada 23. janvāris, 18:05

Par applūdinātiem griestiem apdrošināšanu nemaksā

Jauns.lv

Šajā ziemā simtiem Latvijas iedzīvotāju dzīvokļos ir appludināti griesti. Lielo sniega „kravu” dēļ tie daļu liekā svara „novadījuši” līdz īrnieku mitekļiem. Apdrošināšanu par to gan nesaņemt.

­

Dzīvokļu griesti applūduši arī daudziem Aizkraukles iedzīvotājiem. Tie, kuriem notikusi šī liksta un kuru mājokļus ir apdrošinājuši, sākuši interesēties, kā par nodarīto skādi saņemt apdrošināšanas kompensāciju. Aizkraukles laikraksts „Staburags” skaidro, ka velti šādos gadījumos no apdrošināšanas kompānijām gaidīt kompensāciju. Par brāķi apdrošinātāji kompensāciju nemaksā!

Akciju sabiedrības „Balva” Aizkraukles filiāles vadītāja Ināra Rode teic, ka kūstošs sniegs nav dabas stihija, tādēļ par applūdušiem griestiem kompensāciju nevar saņemt. To varētu dabūt, ja griestus būtu applūdinājuši kaimiņi.

„Saņēmām kādas kundzes iesniegumu, ka uz viņas šķūņa bijis metru biezs sniegs, tādēļ šķūņa jumts ielūzis. Tā nav dabas stihija — jumti ir regulāri jātīra, metru bieza kārta nevar sakrāties vienā dienā,” „Staburagam” saka Ināra Rode. „Dabas stihija ir tad, ja, piemēram, vētras laikā norauti jumti. Kādreiz vējš Ērberģē norāva jumtu deviņām lielām būvēm, tad arī kompensāciju samaksājām.”

„Par sniega dēļ applūdušiem griestiem kompensāciju nemaksājam, jo tas nav apdrošināšanas gadījums,” atzīst arī apdrošināšanas akciju sabiedrības “BTA” klientu darījumu centra „Aizkraukle” vadītāja Linda Kārkliņa. „Sniegs laikus ir jātīra mājas īpašniekam vai  apsaimniekotājam. Pēdējās dienās daudzi dzīvokļu īpašnieki par to interesējušies, vēlējušies apdrošināt dzīvokli, lai kūstoša sniega dēļ varētu saņemt kompensāciju citreiz, taču nākas viņus apbēdināt. Par apdrošināšanas gadījumu uzskatāmi tikai pēkšņi, negaidīti un neparedzami zaudējumi. Sniega sega no jumta jānotīra iespējami ātri, kamēr atkusnis un ēkas iekšējais siltums jumta siltumizolācijas defektu rezultātā nav sācis kausēt sniegu uz jumta. Apdrošināšanas atlīdzību izmaksājam, ja stipri snieg, diennakts laikā izveidojusies 10 centimetru vai biezāka sniega sega un ja jumta sniegs notīrīts 24 stundu laikā pēc uzsnigšanas. Ja nav izpildīti apdrošināšanas noteikumu nosacījumi, sniega svara un izkusušā sniega nodarīto kaitējumu apdrošinātājs parasti neatlīdzina.”

„Applūduši griesti kūstoša sniega dēļ ir celtniecības brāķis vai ēkas īpašnieka neizdarība,” stāsta apdrošināšanas akciju sabiedrības „Gjensidige Baltic” Aizkraukles filiāles vadītājs Ivars Ieviņš. „Apdrošinātāji neatbild par slikti uzklātu jumta segumu un nekvalitatīvu siltumizolāciju vai tās trūkumu un no jumta laikus nenotīrītu sniegu.”

Kasjauns.lv/Foto: LETA

­