Saistībā ar apšaudi Jēkabpilī no amata atstādināti divi specvienības "Alfas" priekšnieki
112
2011. gada 25. janvāris, 10:46

Saistībā ar apšaudi Jēkabpilī no amata atstādināti divi specvienības "Alfas" priekšnieki

Jauns.lv

Saistībā ar vakardienas traģiskajiem notikumiem Jēkabpilī ar Valsts policijas priekšnieka Arta Velša rīkojumu šodien no amata ir atstādināti Patruļpolicijas vienības "Alfa" divi dažādā līmeņa priekšnieki.

No amata atstādināti trīs "Alfas" dažādu līmeņu priekšnieki

Atstādināts "Alfas" komandieris, kā arī rotas komandieris, kura pakļautībā strādāja tie divi "Alfas" darbinieki, kuri vakar tika aizturēti pēc bruņotās laupīšanas spēļu zālē.

Par "Alfas" komandieri uz laiku ir iecelts specvienības "Omega" komandieris, kuram būs jāveic ārkārtas "Alfa" darbinieku atestācija. Mēneša laikā kopā ar Valsts policijas priekšnieku būs jāsagatavo priekšlikumi par "Alfas" strukturālajām izmaiņām un kadru pieņemšanas kritērijiem.

Kā šodien preses konferencē pavēstīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), šodien ir izdoti dažādi rīkojumi, piemēram, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietniecei Ingunai Airei uzdots mēneša laikā darba grupā izstrādāt izmaiņas disciplināratbildības likumā. Ar šīm izmaiņā plānots atgriezties pie vecās sistēmas, kad disciplināri policistus varētu sodīt arī atsevišķu nodaļu priekšnieki uz vietas. Pēc Mūrnieces teiktā, pašreiz šis likums ir pārāk demokrātisks.

Dienesta pārbaudes par notikušo ir sāktas gan Rīgas reģionā, gan Zemgales reģionā. Un pēc ministres teiktā, kādam amati būs jāzaudē. Jau patlaban esot skaidrs, ka no darba policijā visticamāk būs jāaiziet specvienības "Alfa" vadībai.

Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieka Inta Ķuža atbildība tika vērtētā disciplinārlietas ietvaros, kas jau sākta. Dienesta pārbaudes gaitā tiks vērtēta arī RRP Kārtības policijas priekšnieka Aleksandra Bukēviča atbildība notikušajā.

Rīt bija plānota lielā RRP pagājušā gada darba rezultātu sanāksme, kas ir atcelta. Tajā bija plānots izvērtēt arī "Alfas" darbu.

Mūrniece uzsvēra, ka būs jāizstrādā arī grozījumi Krimināllikumā, pastiprinot atbildību par uzbrukumu policistiem.

Kad būs pabeigti šie pirmie uzdevumi, Velšam uzdots veikt visa policijas personālsastāva ārkārtas izvērtēšanu.

Tāpat nolemts rūpīgāk izvērtēt, kur policisti strādā papildus savam darbam, vai otrais darbs nerada draudus tiešajiem pienākumiem, vai policisti nevar nokļūt aizdomīgā situācijā saistībā ar šo papildu darbu. Mūrniece gan teica, ka šis lēmums neliegs policistiem apvienot divus darbus, bet katrs gadījums tikšot vērtēts atsevišķi.

Velšs šorīt arī izdevis rīkojumu vēlreiz pilnveidot policistu iemaņas un taktiku bruņotu noziedznieku aizturēšanā, jo šie uzbrukumi parasti ir negaidīti, tādēļ no policistiem prasa lielu precizitāti un iestrādātas iemaņas. Uzdots arī pilnveidot operatīvo darbu.

Runājot par "Alfu", Mūrniece uzsvēra, ka šis nav pirmais gadījums, kad šīs vienības darbinieki radījuši problēmas. RRP pastāv disciplīnas problēmas. Tā pat mēdzot no vadības noslēpt kādus gadījumus un pasargāt savējos, tiem piemērojot mazākos disciplinārsodus. Kā piemēru ministre minēja RRP policistu, kurš gaišā dienas laikā pie veikala "Depo" šaudījās ar dienesta ieroci. Viņam esot izteikta tikai piezīme. Vēl bijis gadījums, kad policists pēc spēļu zāles apmeklēšanas pazaudējis dienesta ieroci, ar ko pēc tam paveikts noziegums.

Četru gadu laikā, kopš "Alfa" izveidota, ir reģistrēts 41 disciplinārpārkāpums, arī krimināla rakstura. Ministre norādīja, ka šai vienībai jābūt elitārai un šādi gadījumi nav pieļaujamai.

Attiecībā par Ķuža atbildību notikušajā ministre atzīmēja, ka viņš nav tas sliktais tēls, uz kuru tagad visi veltu vainu, bet atbildes, vai Ķuzis zaudēs amatu, Mūrniecei šodien neesot. Viņa runāšot ar Ķuzi un vēlēšoties zināt viņa redzējumu par tālāko RRP nākotni.

Līdz jauniem rīkojumiem un jaunu kadru izvērtēšanas kritēriju izstrādāšanai visā Valsts policijā no šodienas ir pārtraukta jaunu darbinieku pieņemšana.

Vakardienas hronika

Četri no bruņotajā uzbrukumā Jēkabpilī iesaistītajiem uzbrucējiem bijuši policisti, jaunāko informāciju atklāja iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Divi bijuši specvienības "Alfa", bet vēl divi Valsts policijas Tukuma iecirkņa darbinieki. Tukumnieki iepriekš atstādināti no pienākumu pildīšanas cita kriminālprocesa ietvaros, bet pēc arodbiedrības aktīvas iesaistīšanas, tikuši atjaunoti amatā, stāstīja Mūrniece.

Tā kā divi no aizturētajiem bijuši Tukuma policisti, tiks veikta dienesta pārbaude Zemgales reģiona pārvaldē, kuru vada Haralds Laidiņš. Viņš pats turpina pienākumu pildīšanu.

Laupītāju automašīnā atrasta nauda

No minivena "Chrysler Voyager", kurš tika izmantots uzbrukumā spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī, pēc noziedznieku aizturēšanas atrasta nauda, speciāli sasauktajā preses konferencē pastāstīja Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs.

Cik daudz naudas izņemts, vēl neesot zināms. Velšs apstiprināja, ka četri no laupītājiem uzbrukuma brīdī bija ģērbušies policijas formas tērpos. Piektā bijusi privātpersona.

Laupītāji, bēgot no policijas, strupceļā iebraukuši tāpēc, ka policijas darbinieki apzināti tiem "nogriezuši atpakaļceļu".

Stāsta aculiecinieki: laupītāji iebrauca strupceļā

Bruņotie laupītāji Jēkabpilī aizturēti vairāku kilometru attālumā no spēļu zāles, kurā iebruka.

Kā novēroja aģentūra LETA, tumšās krāsas automašīna "Chrysler Voyager", ar kuru pārvietojās noziedznieki, bija apstājusies Bebru ielas galā tieši pie Daugavas. Noprotams, ka laupītāji bija nonākuši strupceļā un tālāk viņiem vairs nav bijis kur bēgt.

Vieta, kur atrodas laupītāju automašīna, patlaban ir norobežota ar policijas lentēm. Dažus metrus no automašīnas nolikti ziedi. Savukārt pie vietējā policijas iecirkņa izkārts valsts karogs ar sēru lenti.

Vīrieši, kuri ap plkst.9 veica laupīšanas uzbrukumu spēļu zālē Jēkabpilī, bija tērpušies policijas formās, aģentūrai LETA pastāstīja blakus esošā autoservisa administratore Rasma.

Viņa ap plkst.9 devusies uz darbu un, ejot garām spēļu zālei, dzirdējusi šāvienam līdzīgu troksni. Sieviete iegājusi savā birojā un pa logu ieraudzījusi, ka spēļu zālē pa durvīm iekšā tiek ierauts kāds apmeklētājs. Servisa darbinieki izsaukuši policiju. Tikmēr pie spēļu zāles piebraukusi apsardzes mašīna, bet arī apsardzes darbinieki ar varu ierauti pa spēļu zāles durvīm.

Aptuveni pēc trim minūtēm no "Fēniksa" izgājuši četri vīrieši tumšas krāsas vējjakās ar uzrakstu "Policija" un kapucēm galvās. Divi no šiem vīriešiem pār plecu nesuši maisus. Visi četri iesēdušies tumšas krāsas automašīnā "Chrysler Vojager" un nesteidzoties aizbraukuši pa Pormaļa ielu centra virzienā. Kā norādīja aculieciniece Rasma, nekas neliecināja par to, ka notikusi laupīšana.

Pēc īsa brīža pie spēļu zāles piebraukusi ceļu policijas ekipāža un aizbraukusi tajā pašā virzienā, kurā bija devies "Chrysler Voyager". Pēc tam notikuma vietā ieradusies neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Netālu no aplaupītās spēļu zāles atrodas arī ziedu salons. Tā pārdevēja Alda neko, kas liecinātu par laupīšanu, neesot dzirdējusi, jo tajā brīdī klausījusies radio. Kad viņa pamanījusi, ka pie spēļu zāles piebraukusi neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīna, sieviete domājusi, ka kādam "Fēniksa" apmeklētājam kļuvis slikti. Tad viņa redzējusi, ka uz mediķu busiņu tiek aiznests apsargs. Vēlāk viņa noskaidrojusi, ka apsargs ir sašauts.

Kā aģentūrai LETA norādīja Alda, parasti spēļu zālē viss bijis mierīgi, tās darbinieki bijuši atsaucīgi, ziedu salona pārdevēja pie viņiem nereti gājusi izmainīt naudu.

Kā novēroja aģentūra LETA, patlaban spēļu zāles teritorija ir apjozta ar policijas lenti, notikuma vietā ap plkst.13 bija ieradies valsts policijas priekšnieks Artis Velšs un vairāki izmeklētāji, taču drīz vien viņi devās prom.

Pie spēļu zāles nekas neliecināja par to, ka notikusi apšaude.

Kā norādīja vairāki vietējie iedzīvotāji, apšaude sākusies pie spēļu zāles, taču tā turpinājusies arī pakaļdzīšanās laikā.

Mūrniece atstādina ģenerāli Ķuzi

Saistībā ar Jēkabpilī notikušo uzbrukumu uz laiku atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis, šādu lēmumu pieņēmusi iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Ķuzis aģentūrai LETA sacīja, ka no tiešā priekšnieka oficiālu ziņu par sevis atstādināšanu nav saņēmis. Informācija pie viņa nonākusi pastarpināti, turklāt viņam nav izskaidrojuma šādam ministres lēmumam. Tas gan viņam būs jāpilda.

Ķuzis apliecināja, ka šādu rīcību, kad mēģinās no viņa atbrīvoties, jau varējis gaidīt. Viņam patlaban nav plašāku komentāru par notikušo, jo nekādus dokumentus neesot saņēmis.

Viens no aizturētajiem Tukuma policists Hristoforidi?

Iespējams, viens no šodien par bruņotu laupīšanas uzbrukumu kādai spēļu zālei Jēkabpilī aizturētajiem ir saistībā ar 100 eiro kukuļošanu 2009.gadā aizturētais Denis Hristoforidi.

Neatkarīgā policijas arodbiedrība (NPA) 2009.gada septembrī informēja, ka tās rīcībā nonācis videoieraksts no Tukuma policijas iecirkņa dežūrdaļas videonovērošanas kameras, kurā redzams, ka 2009.gada 23.augustā kāda persona ar kāju sper citai personai pa muguru.

Kā izrādījās, cietušais ir Valsts policijas Tukuma rajona policijas pārvaldes darbinieks Hristoforidi, bet miesas bojājumu izdarītājs esot šīs pašas policijas iestādes ceļu policija priekšnieks virsnieks Jānis Vancāns.

NPA norādīja, ka 2009.gada 23.augustā Vancāns Tukumā uz ielas pie policijas ēkas pieskrējis pie Hristoforidi, izrāvis no viņa maksts šaujamieroci, atņēmis steku un licis doties uz dežūrdaļu.

Sekojot Hristoforidi aizmugurē, pie dežūrdaļas Vancāns ar kājas spēcīgu spērienu iesitis pa muguru Hristoforidi, nodarot tam smagus miesas bojājumus. Hristoforidi tūdaļ pat uzrakstījis iesniegumu un vērsies pēc palīdzības pie mediķiem, kuri konstatēja miesas bojājumus.

Turpmāk Hristoforidi un policijas darbinieks Raitis Pastors tikuši aizturēti it kā par to, ka pieprasījuši un pieņēma 100 eiro kukuli no autovadītājas.Ne pārmeklēšanas laikā, ne vēlāk saņemtā nauda netika atrasta. Kā norādīja NPA, abi policijas darbinieki tika ievietoti Valsts policijas izolatorā.

Apšaude Jēkabpilī

Aizdomās par šo bruņoto laupīšanu policistiem izdevies aizturēt piecas personas. No aizturētajiem trīs ir ievainoti. Iespējams, viens no viņiem ir nošauts.

Pēc uzbrukuma spēļu zālei notikusi gan šaudīšanās, gan pakaļdzīšanās uzbrucējiem, taču izdevies viņus aizturēt.Policijas pārstāve Zane Maskaļonoka informēja, ka pēc sākotnējās informācijas, šodien ap plkst.9 kādā spēļu zālē Jēkabpilī iegāja pieci bruņoti vīrieši, kuri mēģināja izdarīt laupīšanu. Spēļu zāles apsargs paspēja nospiest trauksmes pogu un uz notikuma vietu nekavējoties izbrauca Valsts policijas darbinieki, kā arī apsardzes firmas darbinieki.

Pakaļdzīšanās laikā starp policijas darbiniekiem un uzbrucējiem sākās apšaude, kuras laikā nāvējošas traumas guva viens policijas darbinieks. Ievainoti vēl divi policijas darbinieki, viens no tiem guvis smagus ievainojumus.

Pēc aculiecinieku teiktā, apšaudes notikušas gandrīz visā pilsētā. Noziedznieki noķerti Bebru mikrorajonā.

Uz notikuma vietu izbraucis Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs un Valsts policijas Zemgales reģiona priekšnieks Haralds Laidiņš, kā arī speciāla Valsts policijas izmeklēšanas grupa, ieskaitot kriminālistikas ekspertus.

Šodien Iekšlietu ministrijā (IeM) notiek donoru diena, un visi iekšlietu sistēmas darbinieki ir aicināti nodot asinis, lai atbalstītu cietušos policijas darbiniekus.

Kā informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā, pēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) lūguma šodien plkst.10.50 Aviācijas bāzes helikopters "Mi-17" no Lielvārdes izlidoja uz Rīgu, Uzvaras parku, lai uzņemtu mediķu brigādi un nogādātu to uz Jēkabpili, kur helikopters atradīsies līdz turpmākam rīkojumam.

Šogad tā jau ir trešā reize, kad bruņotie spēki atbalsta NMPD smagu pacientu transportēšanu ar militāro helikopteru.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, laupītāji maskās iebrukuši spēļu zālē "Fēnikss". Iespējams, viens laupītājs ir no Rēzeknes, vēl viens - no Jelgavas.

Pēc sākotnējās informācijas, policisti esot bijuši bruņu vestēs.

Kā aģentūru LETA informēja IeM pārstāve Gunta Skrebele, iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) solījusi parūpēties, lai bruņotajā laupīšanā cietušajiem Valsts policijas darbiniekiem tiktu sniegts pilns medicīniskais atbalsts.

IeM veselības un sporta centra direktoram Uģim Iskrovam un IeM poliklīnikas direktoram Didzim Āzenam ministre uzdevusi sekot līdzi apšaudē cietušo policistu ārstēšanai.

Mūrniece Velšam uzdevusi "nekavējoties doties uz Jēkabpili un kontrolēt situāciju", savukārt Valsts policijas uzdots nodrošināt pastiprinātu patrulēšanu Jēkabpils teritorijā.

Mūrniece izsaka līdzjūtību apšaudē bojā gājušā policista radiniekiem un personīgi rūpēsies, lai apšaudē cietušie policijas darbinieki saņemtu maksimāli nepieciešamo atbalstu.

Ministre augstu novērtē policijas darbinieku profesionalitāti, veicot dienesta pienākumus un veicot aizturēšanu, informēja Skrebele.

"Alfor", kurai pieder spēļu zāles "Fēnikss", pagaidām nekādus komentārus par notikušo nesniedz.

­

­

LETA/foto:LETA

­­