SVF: ja Latvija nespēs atmaksāt aizdevumu, tiks pagarināts termiņš
Politika
2011. gada 31. janvāris, 08:27

SVF: ja Latvija nespēs atmaksāt aizdevumu, tiks pagarināts termiņš

Jauns.lv

Pagaidām konkrētas sarunas par starptautiskā aizdevuma atmaksu ar Latvijas valdību nav notikušas, taču SVF tic, ka Latvija būs spējīga īstenot starptautiskā aizdevuma programmu.

Tāpat SVF tic, ka Latvija varēs 2012.gadā sākt aizdevuma atmaksu.

To intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina SVF Eiropas departamenta vecākā padomniece Anne Marija Gulde-Volfa, kura 2009.gadā bija arī SVF misijas vadītāja Latvijā.

SVF programma Latvijā beigsies šogad un 2012.gadā Latvijai būs jāsāk atmaksāt aizņemtā nauda. Saskaņā ar Valsts kases sniegto informāciju 2012.gadā Latvijai no starptautiskā aizdevuma būs jāatmaksā vairāk nekā 200 miljoni latu.

Gulde-Volfa atgādināja, ka bijušas vairākas valstis, kas veiksmīgi izpildījušas SVF programmas, un tiek sagaidīts, ka arī Latvija to spēs, kaut arī atmaksa esot atkarīga no ekonomiskās situācijās valstī.

"Ja recesija turpināsies un ekonomiskā situācija neļaus Latvijai sākt atmaksāt starptautisko aizdevumu, pastāv iespēja, ka tiek izveidota jauna programma, kas pagarinātu atmaksas periodu un balstītu nepieciešamo ekonomisko pielāgošanos. Bet, visticamāk, Latvija varēs rast iespējas pārfinansēties tirgū," sacīja Gulde-Volfa.

Viņa uzsvēra, ka aizdevuma programma Latvija tikai veidota tā, lai stabilizētu Latvijas ekonomiku un valsts varētu atmaksāt aizdevumu.

"SVF nebūtu sācis programmu Latvijā, ja būtu kaut mazākās bažas par Latvijas spēju aizdevumu atmaksāt. Un, kā jau zināt, sākotnēji prasīto 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) vietā Latvijai līdz šim bija vajadzīgi 4,3 miljardi eiro (3,08 miljardi latu), tādēļ izredzes atdot aizdevumu ir labas. Nasta ir daudz mazāka, kā bijām gatavojušies programmas sākumā," atzina SVF pārstāve.

Jau ziņots, ka par finanšu atbalsta sniegšanu Latvijai 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā 2008.gada decembra beigās vienojās Eiropas Komisija, SVF, Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) un vairākas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

Finansējums starptautiskā aizņēmuma programmā ir pieejams pa daļām līdz 2011.gada beigām, lai stabilizētu Latvijas finanšu sistēmu, pārstrukturizētu Latvijas tautsaimniecību, paaugstinot valsts konkurētspēju, kā arī mazinātu ekonomikas attīstību bremzējošo risku iedarbību, tādējādi radot stabilu pamatu ilgtspējīgai ekonomikas izaugsmei.

Saskaņā ar informāciju Valsts kases interneta mājaslapā līdz 2010.gada decembrim Latvija no starptautiskā aizņēmuma bija saņēmusi 3,084 miljardus latu, no tiem 2,025 miljardi latu nākuši no Eiropas Komisijas, 766,4 miljoni latu - no SVF, 208,7 miljoni latu - no Pasaules Bankas, bet vēl 64,4 miljonus latu veido ERAB ieguldījums AS "Parex banka" subordinētajā un akciju kapitālā.

Aizdevuma atmaksas grafiks noteic, ka jau 2012.gadā Latvijai ir jāatmaksā vairāk nekā 200 miljoni latu SVF, bet 2013.gadā jau 390 miljoni latu. Lielākās summas Latvijai būs jāatmaksā 2014.gadā un 2015.gadā - kopsummā aptuveni 1,8 miljardi latu.

Valsts kase skaidro, ka parādu kopumā var atmaksāt trīs veidos: veidojot valsts budžetu ar pārpalikumu un šo pārpalikumu novirzot parāda segšanai, pārdodot valsts rīcībā esošos aktīvus (piemēram, divus lielus aktīvus: AS "Parex banka" un AS "Citadele banka"), kā arī pārfinansējot parādu ar jauniem aizņēmumiem finanšu tirgos.

LETA/Foto:LETA