Sabiedrība
2011. gada 31. janvāris, 18:10

Šajā gripas sezonā miruši desmit cilvēki; gripas intensitāte pieaug

Jauns.lv

Šajā gripas sezonā reģistrēti desmit nāves gadījumi pacientiem, kam laboratoriski bijusi apstiprināta gripas diagnoze, bet gripas izplatība un intensitāte turpina pieaugt, aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

No desmit mirušajiem septiņi ir pieaugušie, trīs bērni. Pieci no mirušajiem pieaugušajiem ir vecumā no 40 līdz 49 gadiem, pārējie ir vecāki. Savukārt bojā gājušie bērni ir vecumā līdz septiņiem gadiem. Lielākoties visiem ir bijušas hroniskas vai blakus saslimšanas. Gandrīz visiem bojā gājušajiem ir reģistrēta abpusēja vīrusa izraisīta pneimonija, visiem bija apstiprināta A tipa gripa.

Vidēji Latvijā ir apstiprināti 343 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz saslimušo skaitu pirms nedēļas. Visvairāk saslimušo ir Jelgavā - 1270 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, Rēzeknē - 589 uz 100 000 iedzīvotāju. Līdzīga gripas izplatība ir Jēkabpilī un Gulbenē.

Vidēja gripas izplatība ir Liepājā, Rīgā un Valmierā - no 200 līdz 350 gripas pacientiem uz 100 000 iedzīvotāju. Savukārt epidemioloģiskais gripas slieksnis joprojām nav pārsniegts Jūrmalā un Ventspilī.

Palielinājies arī hospitalizēto pacientu skaits ar aizdomām par gripu - 316 šādi pacienti 11 monitoringa slimnīcās, kas ir gandrīz divreiz vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, kad bija hospitalizēts 171 cilvēks.

Par 8% pieaugusi arī saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām, kas daļēji varētu būt gripas gadījumi ar samērā vieglu slimības gaitu. Visaugstākais saslimstības rādītājs ir Rīgā - 1773 saslimušie uz 100 000 iedzīvotāju.

Perevoščikovs norādīja, ka gripas epidēmija parasti ilgst trīs līdz četras nedēļas un šonedēļ varētu pieaugt gripas izplatība. Tāpēc esot svarīgi ievērot profilakses pasākumus.

LIC atgādina, ja ir parādījušās slimības pazīmes - kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvassāpes - ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī bērniem. Ir jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, nevajadzētu atstāt bērnus lielveikalu rotaļlaukumos. Bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.

LETA