Iekšlietu ministres padomnieks Hercogs nespēj pateikt, ar ko nodarbojas
Politika
2011. gada 9. februāris, 08:21

Iekšlietu ministres padomnieks Hercogs nespēj pateikt, ar ko nodarbojas

Jauns.lv

Iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei, pēc Valsts kontroles atzinuma, ir viena no lielākajām padomnieku armijām. Viens no visnoslēpumainākā darba veicējiem ir Artūrs Hercogs, kurš nespēj paskaidrot, ar ko nodarbojas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Pēc visa spriežot, „Jaunā laika” ministre Linda Mūrniece 22 gadus veco studentu iekšlietu ministrijas struktūrās nodarbina ne jau viņa augstās profesionalitātes dēļ, bet gan partejiskās piederības dēļ. Hercogs ir „jaunlaicēnu” Jaunatnes nodaļas ģenerālsekretārs un viņu kā Saeimas vēlēšanās caurkritušu kandidātu (Hercogs Vidzemes apgabalā „Jaunā laika” listē startēja ar 25. numuru) pēc „Vienotības” uzvaras tā kā nācās kaut kur iekārtot.

Pirms tam viņš bija 9. Saeimas deputāta Madara Lasmaņa palīgs. Tagad viņš ir viens no septiņiem Mūrnieces padomniekiem. Tiesa gan nodokļu maksātāji algo tikai sešus no viņiem, jo viens iekšlietu ministres padomnieks par savu darbu algu nesaņem un strādā brīvprātīgi. Toties Hercogs saņem ap 350 latiem. „Ap” tāpēc, ka viņš sava atalgojuma apmēru pat īsti nezina. Tie nav viņa vienīgie ienākumi, kā televīzijas intervijā teica students Hercogs, viņš ir „pašnodarbinātā persona” un vēl palīdz advokātiem veikt „melnos darbos”.

Krieviski raidošais Pirmais Baltijas kanāls no Hercoga centās uzzināt, kas tad īsti ietilpst viņa darba pienākumos. Atbilde bija tik neskaidra, ka jādomā, ka Hercogs, kurš skaitās iekšlietu ministres padomnieks iekšlietu sistēmas darba grupu uzraudzībai, veic īpaši slepenu darbu, par kuru sabiedrībai nekas nebūtu jāzina.

Viņš PBK krievu valodā teica: „Es kaut kā skatos, kā rit darbs iekšlietu sistēmas darba grupās, lai visu laiku ministre tā kā būtu lietas kursā, kas tur notiek. Katru dienu kā es atnāku no grupas, es sēžos pie kompjūtera un it kā atskati rakstu. Ne tādu sīku, bet tādu maziņu, lai ministre būtu lietas kursā, kas tur notiek.”

Jāteic, ka šis ir visnotaļ dīvains teksts gan no politiķa, gan no ministrijas darbinieka mutes, lai vēlētājiem izskaidrotu, cik nozīmīgu darbu viņš veic sabiedrības un valsts labā. Jāuzsver, ka intervijas nobeigumā Hercogs vēl piebilst, ka savu ministres padomnieka amatu uzskata kā savu „biznesu”, kurā papildus var nopelnīt.

Hercoga „runas plūdi” atgādina „nothing special” folkloru. Vienlaikus jāpiebilst, ka PBK intervētājiem neuzspiež runāt krieviski. PBK raidījumos it bieži var redzēt latviešu politiķus un ierēdņus, kuri runā latviski, bet viņu teikto tulko. Acīmredzot ar savu uzstāšanos PBK Hercogs gribēja paspīdēt arī ar savām krievu valodas zināšanām.

Ministre Hercogu padzen no darba

Iekšlietu ministre Linda Mūrnice kasjauns.lv informēja, ka pēc televīzijas sižeta noskatīšanās padomnieks Hercogs atlaists no darba. Mūrniece teica, ka bija visnotaļ nikna uz savu padomnieku, kas televīzijā atļāvās pateikt, ka viņam darbs ministrijā ir „papildus bizness” un ka viņš skaidri nespēja formulēt savus darba pienākumus. Hercoga atlaišanas procedūra bija samērā vienkārša, jo viņš darbā ministrijā bija pieņemts uz pārbaudes laiku.

Iekšlietu ministrijas padomnieks Artūrs Hercogs (ne)stāsta par savu darbu:

Elmārs Barkāns/Foto: LETA