Politika
2011. gada 15. februāris, 08:41

Rubiks: no krīzes Latviju glābs kaņepes

Jauns.lv

Eiroparlamenta deputāts, Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) priekšsēdētājs Alfrēds Rubiks uzskata, ka Latviju no krīzes varētu izvest lauksaimniecības attīstīšana - linu, kaņepju audzēšana - un vietējo ezeru tīrīšana, iegūstot vērtīgo sapropeli.

Intervijā laikrakstam "Telegraf" Rubiks negatīvi vērtē ideju par eiro ieviešanu, kritizē valdības darbu, taču ar atzinību izsakās par par bijušo satiksmes ministru, Saeimas deputātu Aināru Šleseru (LPP/LC).

Rubiks norāda, ka ir izgāzusies ideja par Latviju kā finanšu galvaspilsētu, - "korupcijas dēļ naudu tādām valstīm neuztic", rūpniecība un ražošana neattīstās, arī tūrisms ne. Pēc Rubika teiktā, tūristiem pašlaik var parādīt vienīgi Rīgu, Jūrmalu, tas arī viss, bet Latgali, viņaprāt, varētu pārvērst par tūrisma Meku.

Eiroparlamenta deputātam esot plāns, ka Latgalē lielās platībās var audzēt linus un kaņepes un uz tā rēķina pakāpeniski "sildīt ekonomiku". Kā otrs variants ekonomikas iekustināšanai, viņaprāt, ir vietējo ezeru tīrīšana - tajos pašlaik atrodas neizmantoti 3 miljardi kubikmetru vērtīgā sapropeļa. Piemēram, Baltkrievija to eksportē uz vairākām arābu un Āfrikas valstīm kā vērtīgu organisko mēslojumu.

Kā liecina internetā pieejamā informācija, sapropelis ir organogēni nogulumi saldūdens krātuvēs, kur ir stāvošs ūdens, un purvos zem kūdras slāņa. Nogulumi veidojas no ūdensaugu un dzīvnieku organismu atliekām, kurām klāt ir piejaukušās minerāldaļiņas. Kopumā organiskās vielas sastāda līdz 95%. Sapropelī ir atrodamas daudzas bioloģiski aktīvas vielas, piemēram, vitamīni, hormoni. Iegūto sapropeli var pielietot dažādās nozarēs, piemēram, lauksaimniecībā, medicīnā, ķīmijā, būvmateriālu ražošanā, rūpniecībā un citur. Lauksaimniecībā sapropeli izmanto augšņu ielabošanai, respektīvi, ar tā palīdzību gan veic mēslošanu, gan arī uzlabo pašas augsnes kvalitāti. Lauksaimniecībā to var izmantot kā lopbarības piedevu, rūpniecībā no tā var iegūt arī šķidru degvielu, darvu, piķi.

Attīrot ezerus, izveidojot vietējo infrastruktūru, varētu ieinteresēt ārvalstu tūristus atpūsties pie tīriem ezeriem, taču tam vajadzīga valsts programma, pieļauj Eiroparlamenta deputāts.

"Uzskatu, ka pašlaik Latvijai ir divas iespējas - vai nu nākt pie prāta, vai gaidīt ekonomikas bojāeju. Tādā gadījumā Latviju piepildīs emigranti, kas brauks šurp no valstīm, kurās dzīves līmenis ir vēl zemāks. Viņi strādās un paši apstrādās mūsu zemi," uzskata Rubiks.

LETA / Foto: LETA