112
2011. gada 1. marts, 13:03

Ceļu policisti varēs pārbaudīt, vai autovadītājs nav pedofils

Jauns.lv

No šā gada 30.aprīļa Ceļu policijas patruļu ekipāžu darbinieki šaubu gadījumā varēs pārbaudīt, vai autovadītājs nav sodīts par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgām vai mazgadīgām personām.

Par to šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē informēja Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Ivars Bandonis.

Ja automašīnā būs nepilngadīga vai mazgadīga persona un ceļu policistiem radīsies aizdomas, vai autovadītājam nav nelāgi nolūki, tad viņiem būs iespējams reģistrā pārliecināties, vai šī persona nav tiesāta par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgām personām. Tas dos policistiem iespēju veikt preventīvas darbības, lai novērstu iespējamu noziegumu, skaidroja ministrijas pārstāvis.

Bandonis atzina, ka ar šādu iespēju ieviešanu daļēji tikšot pildītas slēgtā pedofilu reģistra funkcijas. "Ar šādu iespēju pārliecināties par personas pagātni būs iespējams izvairīties no linčošanas, bet varēs pasargāt upurus," viņš piebilda.

Komisija šodien pārrunāja aktualitātes bērnu tiesību aizsardzībā no noziedzīgiem nodarījumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Tika vērtēta gan kriminālsodu politikas koncepcijas izpildes gaita, gan rīcības plāna nepilngadīgo aizsardzībai noteikto uzdevumu izpilde.

Tieslietu ministrijas pārstāvji atzina, ka rīcības plāna ieviešana esot atbilstoša ekonomiskajai situācijai un vērtējama pozitīvi, savukārt deputāti bija citās domās, norādot, ka tas esot atstāts nedaudz novārtā.

Komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) atzinīgi vērtēja paveikto likumdošanas jomā, īpaši sagatavotos grozījumus Bāriņtiesu likumā, kas dos tiesības bāriņtiesām informēt vecākus vai aizbildņus par personām, kas var apdraudēt bērnus. Latkovskis arī pauda prieku par Tieslietu ministrijas nostājas maiņu, vairāk pievēršoties upuru, nevis noziedznieku tiesību ievērošanai.

Komisijas priekšsēdētājs atzinīgi vērtēja ceļu policistiem paredzētās iespējas pārbaudīt personu sodāmību, norādot, ka tā varētu izvairīties no tādiem gadījumiem, kā, piemēram, Inčukalnā, kad iepriekš sodīts cilvēks uzņēma meiteni automašīnā un pēc tam viņu noslepkavoja. "Ja viņš būtu pārsniedzis ātrumu, tiktu policijas apturēts un pārbaudīts, tad tas varētu nenotikt," skaidroja Latkovskis.

Komisija, diskutējot ar ierēdņiem, konstatēja, ka izglītības un bērnu aprūpes iestādēs netiek pienācīgi pārbaudīts, vai tur strādājošās personas nav iepriekš sodītas. Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija tika aicināta informēt šīs iestādes un aicināt rūpīgāk ievērot likumu. "Šie cilvēki meklē un izmanto iespējas, lai strādātu bērnu tuvumā. Tāpēc šī ir būtiska norma, kas jāievēro," uzsvēra Latkovskis.

Deputāti pieskārās arī tādiem jautājumiem kā pedofilu reģistra veidošana, ķīmiskā kastrācija un elektronisko aproču nēsāšana, tomēr nolemjot plašākas diskusijas turpināt septembrī, kad būs sagatavota nepieciešamā informācija un pieaicināti nevalstisko organizāciju pārstāvji. Tika atzīts, ka, piemēram, atklāta pedofilu reģistra veidošana būtu ļoti jūtīgs jautājums, jo varētu novest pie cilvēku linčošanas, tāpēc būtu nepieciešama plašāka informācija par ārvalstu pieredzi.

Tāpat tika runāts arī par policijas un probācijas dienesta darbu atbrīvoto dzimumnoziedznieku uzraudzīšanā. Tika norādīts, ka šovasar policijas kontroli aizstās ar probācijas uzraudzību, par ko neapmierinātību pauda policijas pārstāvji, solot sniegt savus priekšlikumus paredzētajos likumu grozījumos.

LETA