Džipa apzadzēji policisti ir palaisti brīvībā. Provokācija Mūrnieces gāšanai?
Sabiedrība
2011. gada 10. marts, 09:40

Džipa apzadzēji policisti ir palaisti brīvībā. Provokācija Mūrnieces gāšanai?

Jauns.lv

„Policistu auto apzadzēju lieta”, kas kalpoja par pamatu iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces (Vienotība) demisijai, pieklususi, un abi par BMW džipa apzagšanu aizturētie policisti palaisti brīvībā, raksta portāls pietiek.com.

­

Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības birojs izmeklēšanu nekomentē, tomēr apstiprina Pietiek.com rīcībā esošo informāciju, ka viens no policistiem brīvprātīgi nolēmis atvaļināties no dienesta. Šis un citi ar džipa apzagšanu saistītie apstākļi pastiprina jau Mūrnieces demisijas brīdī cirkulējošās versijas, ka šī zādzība, visticamāk, bijusi provokācija.

Jau nākamajā dienā pēc Mūrnieces demisijas neoficiāli izskanēja versija – abi par zādzību aizturētie policisti drīz klusi pametīs darbu Valsts policijā un veiksmīgi iekārtosies citā darbā, bet džipa īpašnieka iesniegums policijā, iespējams, tiks paņemts atpakaļ, un pret abiem garnadžiem netiks izvirzītas nekādas pretenzijas.

Ja tā notiks, būs skaidrs, ka policistu zādzība no BMW džipa, visticamāk, bijusi provokācija — iespējams, ar mērķi panākt izmaiņas Iekšlietu ministrijas vadībā brīdī, kad Mūrniece atrodas atvaļinājumā ārzemēs. Kopš traģiskās apšaudes Jēkabpilī, kurā bija iesaistīti policijas darbinieki, nebija pagājis pat mēnesis, un katrs nākamais skandāls, kas būtu saistīts ar policistu noziedzīgām darbībām, varēja sašūpot ministres krēslu, atgādina pietiek.com.

No informētiem avotiem iekšlietu struktūrās portāls Pietiek.com uzzinājis: abi policisti liecinājuši, ka no džipa paņemtās mantas (ģitāru un portatīvo datoru) atdevuši atpakaļ. Par spīti tam, ka džipa īpašnieks apgalvojot pretējo – ka mantas nav atdotas –, iespējams, policistu liecības, ka mantas atliktas atpakaļ, bija formāls pamats viņu atbrīvošanai. Tas nav vienīgais apstāklis, kas raisa jautājumus šajā lietā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka 16. februārī portālā kompromat.lv ievietotais videonovērošanas kameras ieraksts notikušo incidentu neparāda līdz galam. Izmeklētāji pieprasījuši atklāt avotu, kas kompromat.lv nodevis videoierakstu, kurā nofilmēta šī zādzība, bet portāls to atteicies darīt.

Kāds informēts avots, kurš vēlējās palikt anonīms, Pietiek.com atklājis, ka policija sākotnēji džipa īpašnieka atrašanai veltījusi lielas pūles – nekavējoties apciemoti viņa ģimenes locekļi un vairāki draugi un paziņas, kas prasījis plašu policijas spēku iesaisti. Policija tobrīd skaidrojusi, ka tai steidzami nepieciešams iesniegums no džipa īpašnieka, lai būtu pamats abu aizdomās turēto policistu aizturēšanai. Tomēr neilgi pēc tam abi policisti bez lieka trokšņa atbrīvoti. „Izskatās, ka kādam bija vajadzīgs, lai ir šis iesniegums un ar troksni var aizturēt policistus. Skaidrs, ka kaut kāda interese aiz tā visa bija, bet nav skaidrs, kad tā parādījās – pirms vai pēc zādzības,” spriež Pietiek.com avots.

VP Iekšējās drošības birojs ar VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākā inspektora Aigara Bērziņa starpniecību vienīgi sniedza oficiālu apstiprinājumu Pietiekcom rīcībā esošajai informācijai, ka viens no aizdomās par džipa apzagšanu aizturētajiem policistiem pēc paša vēlēšanās pametis darbu policijā. Nekādu citu informāciju izmeklētāji nesniedz. „Tā ir katra cilvēka personiskā darīšana, vai viņš izvēlas turpināt strādāt, vai nē. Viņš ir atvaļinājies no dienesta pats pēc savas vēlēšanās,” par policista aiziešanu no darba VP izteicās Bērziņš. Tas, vai aiziešana saistīta ar zādzību no džipa, netiek atklāts. Tāpat netiek izpausti abu zādzībā iesaistīto policistu vārdi un tas, vai kriminālprocess turpinās un kāds ir abu statuss lietā, raksta Pietiek.com.

Policija: video ar likumsargu realizēto zādzību no auto nav inscenējums

Izmeklēšanai nav pamata uzskatīt, ka sākotnēji plašsaziņas līdzekļos publiskotie notikumu apstākļi un pats zādzības un iekļūšanas fakts būtu inscenēts vai viltots, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, aģentūru BNS šodien informēja VP Preses un sabiedrisko attiecību birojā.

Pašlaik kriminālprocesā par aizdomās turētajiem atzīti divi Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki un viņiem piemērots drošības līdzeklis - aizliegums pildīt amatpersonas pienākumus.

Valsts policija arī saņēmusi cietušās personas iesniegumu par veikto zādzību un nozagtajiem priekšmetiem – ģitāru un portatīvo datoru.

Patlaban viens no policistiem ir atvaļinājies no dienesta pēc paša vēlēšanās, taču šis apstāklis neietekmēs izmeklēšanas gaitu un rezultātus, sola policija.

Lietu marta beigās plāno nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, ziņo BNS.

kasjauns.lv

­