Sabiedrība
2011. gada 29. marts, 07:31

Saslimstība ar gripu Jelgavā joprojām epidēmijas līmenī

Jauns.lv

Saslimstība ar gripu Jelgavā pagājušonedēļ joprojām pārsniedza epidēmisko slieksni - 100 saslimušo nedēļas laikā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemioloģe Raina Nikiforova.

Pagājušajā nedēļā saslimstība ar gripu atkal palielinājusies divās no desmit Latvijas lielākajām pilsētām - Jelgavā, kur saslimušo skaits pieauga no 173 līdz 193 gripas slimniekiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, un Rīgā, kur pieaugums bija no 55 līdz 59 saslimušajiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Tomēr vidēji Latvijā gripas izplatība pagājušajā nedēļā samazinājusies par 18% - līdz 48 saslimušajiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Gripas lēnā atkāpšanās šosezon skaidrojama ar intensīvo B tipa gripas cirkulāciju, kas nomainījusi sezonas sākumā aktīvo A tipa gripu. Tādēļ gripas epidēmija turpinās ilgāk salīdzinājumā, piemēram, ar pagājušo sezonu, kad cirkulēja tikai A tipa gripa. Tomēr, lai arī gripas sezona šogad ir garāka, tās intensitāti var raksturot kā vidēju, norādīja Nikiforova.

Pēdējo triju nedēļu laikā nav saņemtas arī jaunas ziņas par cilvēkiem, kas miruši gripas komplikāciju dēļ.

Pagājušajās brīvdienās gripa laboratoriski apstiprināta desmit cilvēkiem, pagājušajā nedēļā kopumā - 64 cilvēkiem, kas ir daudz mazāk nekā iepriekšējās nedēļā. Kopš sezonas sākuma gripa apstiprināta 2177 cilvēkiem, tostarp 1098 A tipa gripa, bet 1079 - B tipa gripa.

Jau vēstīts - tā kā gripas epidēmija šosezon tuvojas beigām, samazinātā maksa par ģimenes ārstu vizītēm pie gripas pacientiem - divi lati - saglabāsies līdz 15. aprīlim, bet pēc tam tās atkal maksās atbilstoši ģimenes ārsta noteiktajam cenrādim.

Tomēr LIC atgādina - ja ir parādījušās slimības pazīmes, tādas kā kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes, nekavējoties jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Lai nesaslimtu, jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas. Būtiska loma augšējo elpceļu un gripas vīrusu aktīvas cirkulācijas laikā ir organisma aizsargspēju stiprināšanai, uzturā vairāk jālieto dārzeņi un augļi, vitamīni, vairāk jāuzturas svaigā gaisā, jāizvairās no stresa situācijām un kārtīgi jāizguļas.

BNS

Tēmas