Glaunās Vecrīgas tualetes pārvērtušās par bomžu viesnīcu. VIDEO
Sabiedrība
2011. gada 5. aprīlis, 18:45

Glaunās Vecrīgas tualetes pārvērtušās par bomžu viesnīcu. VIDEO

Jauns.lv

Savulaik ar lielu pompu atklātās maksas tualetes pašā Vecrīgas centrā – Līvu laukumā ir pārvērtušās par klaidoņu kopmītnēm. Bezpajumtnieki tur nakšņo, mazgājas, iedzer un pat ietur maltīti.

­

Tualešu namiņš ar vairākām kabīnēm līdzās tūristu iecienītajām apskates vietām, kafejnīcām un ielu mākslinieku galerijām ir pārvērties par bezpajumtnieku kopmītnēm. Bomži ir salauzuši kabīņu durvis un naudas automātus. Līdz ar to šīs tualetes vairs nav maksas, kā tas bija iecerēts, un tajās kārtība vairs netiek uzturēta, ja nu vienīgi tik daudz, cik bezpajumtnieki pirms gulētiešanas notrauš gružus uz grīdas.. Toties tūristi vakara un nakts stundās var necerēt tajās iekļūt.

Tualetēs bezpajumtnieki ne tikai guļ, bet arī mazgājas un skuj bārdu, iedzer un pat uzsmēķē. Pašvaldības policijā stāsta, ka tualetes ir pat degušas, jo bezpajumtnieki tajās atstājuši nenodzēstus cigarešu galus.

Turpat līdzās esošie mākslinieki, kuri vienu no Līvu laukuma mūriem izmanto par savu gleznu galeriju, Pirmajam Baltijas TV kanālam stāsta, ka bezpajumtnieki nemitīgi rīko tračus, uzmācas ārzemniekiem un rada nekārtības. Tā kā runāt par to, ka Līvu laukuma sabiedriskās tualetes ir paredzētas cilvēku dabisko vajadzību nokārtošanai, ir vairāk nekā pārspīlēti. Tualešu namiņa sienas spraugā bezpajumtnieki pat ierīkojuši savdabīgu mantu glabātuvi, kurā var atrast visu „nakts tualetei” nepieciešamo – dvieli, paklājiņu gulēšanai, maiņas apavus, ēdienu traukus un citas saimniecībā noderīgas lietas.

Rīgas dome atzīst, ka pašlaik ievest kārtību nespējot. Pēc mēneša gan situācija mainīšoties, jo tad tiks slēgts jauns līgums par tualešu apsaimniekošanu un tajā tiks paredzēta to stingrāka uzraudzība.

Tualetes Līvu laukumā – bezpajumtnieku kopmītnes. PBK sižets

­Elmārs Barkāns / Foto: ekrānšāviņš no PBK sižeta

­­