Svinam īstos vasaras saulgriežus. Tie ir šovakar!
Sabiedrība
2011. gada 21. jūnijs, 10:59

Svinam īstos vasaras saulgriežus. Tie ir šovakar!

Jauns.lv

Gada garākā diena ir šodien, bet īsākā nakts – uz 22. jūniju. Senlatvieši arī ir līgojuši īstajos vasaras saulgriežos. Ugunskurus 23. jūnija vakarā latvieši sāka kurināt salīdzinoši nesen – pirms apmēram četriem gadsimtiem.

Kristiešu misionāri pārceļ vasaras saulgriežu svinības

Vasaras saulgriežu svinības Latvijas teritorijā par divām dienām vēlāk nobīdīja baznīckungi un baroni, tos pieskaņojot Jāņa Kristītāja dienai. Baznīckungu argumentācija bija tā, ka pagānu svētkus vajag „integrēt” kristīgajā pasaules uzskatā. Savukārt viduslaiku mistiķi un baroni uzskatīja, ka vasaras saulgrieži ir pietiekami enerģētiski spēcīgs laiks, kurā bauriem – saviem dzimtļaudīm nevajadzētu atļaut rīkot maģiskus rituālus.

Jāpiebilst, ka arī citās kultūrās svinēja pagānu vasaras saulgriežu svētkus, kas ir sens saules kulta rituāls. Laika gaitā tos apzināti sāka atzīmēt divas dienas vēlāk, jo kristiešu misionāri panāca, ka pagānu svētki tika pieskaņoti kristīgās baznīcas ritam.

Pirms vairākiem gadsimtiem vasaras saulgriežus jeb Līgo svētkus latvieši arī nedēvēja par Jāņiem, visticamāk toreiz tos dēvēja par Ziedu dienu jeb Ziedu svētkiem.

Saule stāv uz vietas

21. jūnijā ir gada garākā diena (vidējais dienas garums – 17 stundas un 51 minūte) – Latgales dienvidos tā būs 17 stundas un 35 minūtes gara, bet Kolkasragā – 18 stundas un septiņas minūtes gara. No rītdienas saule jau sāks ritēt uz ziemas pusi.

Astronomiskā vasara pēc Latvijas laika sāksies pulksten 20.16. Vasaras saulgrieži ir moments, kad Saule sasniedz lielāko attālumu uz ziemeļiem no debess ekvatora. Šajā laikā Saule debesīs atrodas maksimāli augstu. Astronomi saulgriežus mēdz dēvēt arī par solstīciju, kas, burtiski tulkojot no latīņu valodas, nozīmē „Saule stāv uz vietas”, jo punkts, kurā redz lecošu vai rietošu Sauli, apstājas un pēc šīs dienas maina savu virzienu.

21. jūnijā visā Latvijā tiks atzīmēti senā Ziedu diena, dziedātas līgodziesmas un kurināti ugunskuri. Tomēr, salīdzinot ar 23. jūnija līgošanu, šīs dienas svinības būs daudz nemanāmākas. Īstos vasaras saulgriežus atzīmēs tikai seno folkloras zinību godātāji.

Pulksten 18.00 Saulgriežu iegavilēšana ar folkloras kopu „Grodi” un rituālu pie ugunskura notiks Pokaiņos. Savukārt Liepājā folkloras centrā „Namīns” arī pulksten 18.00 auglību un veiksmi īstajos saulgriežos visus aicina pieburt folkloras kopa „Atštaukas”.

Savukārt Turaidas Jāņkalnā vasaras saulgriežu svētku svinībās sāksies pulksten 19.00 Svētkos kopā ar nodibinājuma „Māras loks” ļaudīm un folkloras kopām no visiem novadiem piedalīties aicināts ikviens, kam vēlme izjust saulgriežu nakts burvību.

Savukārt Smiltenes pagasta Līgo kalnā vasaras saulgriežu sagaidīšana sāksies visīstākajā laikā – pulksten 20.16, kad iestāsies astronomiskā vasara. Līgo kalnā uz kopīgu līgošanu aicinās Smiltenes pagasta pašdarbnieki.

Elmārs Barkāns/ Foto: Lita Krone/LETA