Sabiedrība
2011. gada 18. augusts, 19:34

Šogad sēņu Latvijas mežos ir vairāk nekā citus gadus

Jauns.lv

Pateicoties šīs vasaras laika apstākļiem, salīdzinājumā ar citiem gadiem šogad sēņu Latvijas mežos ir vairāk. Kā šodien Rīgas centrā esošajā "Mammadaba vēstniecībā" atklāja Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele, tagad ir īstais laiks, lai dotos mežā un lasītu gan sēnes, gan arī ogas.

"Šobrīd dabā ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi izcilai sēņu ražai, jo ir daudz lijis un vienlaikus pieturējies salīdzinoši silts laiks. Protams, ražu ietekmē arī katra iemīļotā meža atrašanās vieta un tajā sastopamās koku sugas. Savukārt, ja turpināsies spēcīgie nokrišņi un ilgstošās lietusgāzes, tas sēņu ražu ietekmēs negatīvi, jo to augļķermeņi jau tā lielā daudzumā satur ūdeni un sēnes ar palielinātu ūdens saturu bojājas daudz ātrāk," stāstīja Dāniele.

Ogas un sēnes kā vērtīgāko no dabas veltēm AS "Latvijas valsts meži" un "SEB banka" veiktajā pētījumā norādījuši divas trešdaļas respondentu. Pētījuma dati arī liecina, ka sēņošanas un ogošanas cienītāju īpatsvaru ietekmē respondentu vecums - jaunākajā vecuma grupā no 16 līdz 19 gadiem tikai 17% norādījuši šīs par savām iecienītākajām nodarbēm, savukārt iedzīvotāji virs 50 gadiem - gandrīz 60%.

Latvijā līdz šim ir zināmas vairāk nekā 4100 sēņu sugu, kas gadā dod aptuveni 60 000 tonnas ēdamās produkcijas. 1100 ir tā saucamās cepurīšu sēņu sugas, no kurām apmēram 300 ir atzītas par ēdamām, savukārt 30 - par indīgām. Sēņotāji parasti pazīst un izvēlas lasīt vidēji 20 līdz 30 sēņu sugu.

Kā ziņots, lai aicinātu Latvijas iedzīvotājus atpūsties ārpus pilsētas un informētu par atpūtas objektiem Latvijas teritorijā, "Latvijas valsts meži" un "SEB banka" Rīgas kanālmalā līdz 20.augustam pilsētniekiem piedāvās "Mammadaba vēstniecību". Tā ir īpaša dabas zona rīdziniekiem un pilsētas viesiem, kas ļauj izjust un iepazīt meža veltes, iepazīties ar "Mammadaba" atpūtas objektiem, kā arī baudīt noskaņu, ko sniedz pilnvērtīga atpūta dabā.

Rīgas centrā esošajā "Mammadaba vēstniecībā" katru dienu norisinās dažādi pazīstami, mūziķu koncerti, radošās darbnīcas, konkursi, jogas meistarklases, galda spēļu spēlēšana un citas aktivitātes.

LETA