Govis un suņi slīkst akās; skaidrā rāpo uz atskurbtuvi
112
2011. gada 3. septembris, 06:38

Govis un suņi slīkst akās; skaidrā rāpo uz atskurbtuvi

Jauns.lv

Antiglobālists sarīko pamatīgu jandāliņu Bauskas kultūras centrā, bet krapēnietis rada haosu uz Rīgas – Maskavas lielceļa. Kasjauns.lv piedāvā nedēļas dīvainību TOP 5.

Liepājnieks skaidrā rāpo uz atskurbtuvi

Ar otro piegājienu  kādam liepājniekam – bezpajumtniekam tomēr izdevies nokļūt atskurbtuvē. No sākuma viņš tajā vēlējās nokļūt skaidrā, bet nākamajā dienā paņēma „uz krūts” un savu ceļamērķi beidzot sasniedza. Atskurbtuvē viņš vēlas nakšņot tādēļ, ka viņam nepatīk mitināties pilsētas patversmē.

Otrdienas vakarā pašvaldības policija saņēmusi savdabīgu izsaukumu – kāds vīrietis Flotes ielā rāpojis pa ielas braucamo daļu. Pašvaldības policijas darbinieki 1949. gadā dzimušo vīrieti, kurš tiešām pārvietojies pa brauktuvi, arī aizturējuši. Tomēr, tā kā vīrietis nav bijis reibumā, ar aizturēto bijušas pārrunas un sastādīts protokols par nepiedienīgu uzvedību.

Pēc dienas viņam tomēr izdevās sasniegt savu galamērķi. Trešdien vīrietis aizturēts 1905. gada ielā, kur viņš gulējis pie kāda nama. Šoreiz vīrietis patiešām bijis alkohola reibumā, tāpēc nogādāts atskurbtuvē.

Liepājas pašvaldības policijas preses sekretāre Ineta Mikute norādīja, ka vīrietis ir viens no patstāvīgajiem atskurbtuves klientiem un šādus, kā arī dažādus citus trikus viņš izdomā un realizē, lai nokļūtu atskurbtuvē. Piemēram, iepriekš viņš pa ielu staigājis pilnīgi kails vai arī gulējis uz ielas, tērpies sieviešu drēbēs.

Savukārt Liepājas pašvaldības policijas priekšnieks Normunds Dīķis pastāstīja, ka vīrietis ir bezpajumtnieks un sliktos laika apstākļos viņš dažnedažādi mēģina nonākt atskurbtuvē, jo patversme viņam nav pa prātam.

Vīrietim jau ir iekrājušies vairāki sodi, taču policija nelolo cerības tos no viņa piedzīt.

Politiskais jandāliņš televīzijas tiešraides laikā

Visskaļākais dīvainais skandāls šonedēļ notika Bauskā. LTV priekšvēlēšanu debašu laikā to sarīkoja antiglobālistu biedrības līderis un politiskās apvienības „Tautas kontrole” deputāta kandidāts 11. Saeimas vēlēšanās Dainis Grabovskis. Tas bija pirmais gadījums Latvijas Televīzijas vēsturē, kad no skatītāju zāles ar policijas palīdzību, saslēgtu rokudzelžos izraidīja kādu skatītāju.

Priekšvēlēšanu debašu laikā Bauskas kultūras centrā, ko tiešraidē pārraidīja LTV, īpaši izcēlies Grabovskis, kurš pārstāv „mazpartiju” „Tautas kontrole” un kurš tādēļ netika uzaicināts piedalīties televīzijas debatēs. Viņš vairākkārt pārtrauca deputātu kandidātu uzstāšanos ar skaļām replikām un saucieniem. Sākoties reklāmas pauzei, žurnāliste Ilze Nagla un Gundars Rēders aicinājuši trokšņotāju turpmāk uzvesties korektāk.

Vārdu pa vārdam raisījies konflikts, līdz televīzijas žurnālisti aicināja vīrieti doties prom no zāles. Viņš neklausījis, izteicis pārmetumus raidījuma veidotājiem, tostarp norādot, kādēļ viņš kā deputāta kandidāts neesot oficiāli aicināts piedalīties diskusijā. Ienākot zālē policijai, vīrietis metās bēgt, uzskrēja uz skatuves, apgāza podestus, pie kuriem stāvēja deputātu kandidāti Imants Parādnieks („Visu Latvija”/TB-LNNK) un Augusts Brigmanis (ZZS), arī mikrofonus un ūdens glāzes. Tajā brīdī policisti vīrieti nogāza zemē, bet vēl pēc brīža viņš tika izvests no zāles.

Nesagaidījuši tiešraides beigas, skaļi paužot savu neapmierinātību, no zāles izgāja vēl divi pirmajā rindā sēdējušie vīrieši – „antiglobālisti”.

Televīzijas skatītāji par dramatiskajiem notikumiem uzzināja tikai pēc tiešraides beigām, jo, kamēr Bauskas kultūras centrā norisinājās politiskā huligāna tvarstīšana, skatītājiem tika piedāvāts nolūkoties neplānotās reklāmas pauzēs.

Latvijas govis un suņi sirgst ar akā krišanas sērgu

Augustā Latvijas mājdzīvniekiem, sevišķi suņiem un govīm, bija uzklupusi lipīga sērga – viņi gāzās akās, bet ugunsdzēsēji traucās viņus glābt.

Trešdien glābēju komandā devās uz Madonas novada Sarkaņas pagastu, kur Poļvarkā akā bija iekritusi govs, kuru saimnieki pašu spēkiem to no akas nevarēja izcelt.

Govs bija iekritusi apmēram četrus metrus dziļā vecā akā, kas nebija aiztaisīta. Govs akā bija iekritusi ar pakaļkājām, un galva viņai bija redzama virs akas malām. Ugunsdzēsēji govij ap kājām aplika šļūtenes un, palīgā atsteidzoties arī blakus esošās fermas traktoram, izdevās govi izcelt no akas. Ar traktoru govs tika nedaudz pacelta, lai glābēji govij varētu aplikt šļūteni ne tikai ap priekšējām kājām, bet arī ap  pakaļējām. Notikuma vietā bija ieradies arī veterinārārsts, kurš apskatīja govi. Tai nebija redzamu ievainojumu un, lai gan govs akā ar aukstu ūdenī bija pavadījusi vismaz pusotru stundu, tā spēja nostāvēt uz kājām.

Šai pašā dienā ugunsdzēsēji traucās arī uz Aknīstes novada Gārsenes pagasta Rubeņiem, kur meliorācijas akā bija iekritis suns. Ierodoties notikuma vietā, glābēji konstatēja, ka suns atrodas apmēram trīs metru dziļumā. Ar kāpņu palīdzību glābēji nokļuva līdz sunim un izcēla to no akas.

Gluži vai līdzīgu scenāriju ugunsdzēsēji veica arī pirms trim nedēļām – 9. augustā. Todien glābējiem nācās no akas glābt govi Limbažu novada Katvaru pagastā. Ugunsdzēsēji - glābēji sākotnēji no akas izsūknēja ūdeni, tad govij aplika stropes un ar celtņa palīdzību izcēla viņu no akas. Savukārt Rīgā, Zasulauka ielā no divu metru dziļas kanalizācijas akas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) darbinieki izcēla tajā iekritušu suni un nogādāja veterinārājā klīnikā.

Augustā VUGD kopumā ir izcēluši desmit akās iekritušus dzīvniekus. Divos gadījumos ir glābta govs, vienā gadījumā tā bija stirniņa, savukārt septiņos gadījumos glābti suņi.

Astoņgadīgs lietuvietis bez vecāku ziņas tusē Jūrmalā

Jūrmalā pagājušajās brīvdienās pazuda astoņgadīgs bērns no Lietuvas, kurš vēlāk atradies Majoros, kurp bija devies patstāvīgos kūrortsezonas noslēguma pasākumu meklējumos. Mazais leišu puika, pēc visa spriežot, pāris dienas pirms jaunā mācību gada sākuma ir vēlējies bez vacāku un pedagogu uzraudzības paspēt vēl tā kārtīgāk nosvinēt pēdējās „brīvības dienas”.

Astoņus gadus vecais bērns noklīdis sestdienas pēcpusdienā Dzintaru pludmalē. Glābējiem sākotnēji nav izdevies viņu atrast, bet pēc vairākām stundām pašvaldības policijas darbinieki puiku atraduši Majoros.

Noskaidrojies, ka bērns bija devies meklēt kūrortsezonas noslēguma pasākumus, kuri sestdien norisinājās Jūrmalā.

Alkoholiskā satiksmes organizācija

Pagājušā mēneša nogalē pamatīgs šoks bija jāpiedzīvo tiem autovadītājiem, kuriem nācās braukt pa Ogres novada Ogresgala pagastu. Šoferīšiem, kuri nakti bija nodomājuši atvēlēt braukšanai no Rīgas uz Zilupi, nācās piemirst par satiksmes noteikumiem un šausmināties par satiksmes organizāciju.

Kāds kaimiņpagasta – Krapes iedzīvotājs bija nolēmis Ogresgalā piestrādāt par satiksmes regulētāju, kaut gan viņam nebija ne attiecīgas kvalifikācijas, ne kondīcijas.

Ogres pašvaldības policija ap pusvieniem naktī saņēma izsaukumu uz Ogresgala pagastu, kur kāds vīrietis traucēja automašīnu satiksmi, informēja Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis.

Vīrietis, kurš izdzertā alkohola iespaidā pārvietojās pa  ceļa braucamo daļu un regulēja regulēt satiksmi, nogādāts policijas iecirknī, kur noskaidrots, ka tas ir kāds  1967. gadā dzimis Krapes pagasta iedzīvotājs.

„Satiksmes regulētājam” konstatēts gandrīz trīs promiles stiprs alkohola reibums, tāpēc vīrietim nācās nakti pārlaist atskurbšanas telpā. Jāpiebilst, ka minētajam kungam tā nav pirmā sastapšanās ar likumsargiem. Arī agrāk viņš par dažādiem pārkāpumiem, tajā skaitā arī par pārmērīgu alkohola lietošanu, administratīvi sodīts. Pēdējoreiz tas noticis pavisam nesen - 21. augustā.


Elmārs Barkāns/Foto: Edijs Pālens/LETA, Bulls Press