Alsungā atklāta zivju miltu un eļļas rūpnīca
Alsungā pirmo reizi pēc valstiskās neatkarības atgūšanas ir uzcelta jauna ražotne, kurā pārstrādās zivju atkritumus un sīkas svaigās zivis, tās pārvēršot par zivju miltiem un zivju eļļu.
Pirmajā darbības gadā tajā plānots saražot ap 3000 tonnu zivju miltu un 750 tonnu zivju eļļas, raksta Viduskurzemes laikraksts „Kurzemnieks”. Gatavo produkciju rūpnīca plāno eksportēt uz Eiropas un NVS valstīm. Bet, ja būs pieprasījums, nedaudz varēs pārdot tepat Latvijā, saka uzņēmuma vadītājs Jānis Zoldners.
Kaut arī Alsunga neatrodas jūras piekrastē, tā zivju pārstrādes rūpnīcas celtniecībai nav izvēlēta nejauši. Alsunga atrodas pa visu pa vidu divām neaizsalstošajām ostām - Ventspilij un Liepājai, netālu ir arī Pāvilostas ostas un Kurzemes piekrastes mazie zvejnieki.
Ražotnes būve un ražošanas iekārtu iegāde izmaksājusi 3,5 miljonus latu. Rūpnīcas vadītājs prognozē, ka būvniecība atmaksāsies piecos gados. Sākotnēji uzņēmums plāno strādāt ar trīs miljonu latu apgrozījumu gadā, ražotnē būs 15 darbinieku, bet nākotnē strādājošo skaits varētu pieaugt līdz 20.
Izejvielas zivju miltu un eļļas ražošanai uzņēmums iepirks no visām lielākajām Latvijas zvejniecības kompānijām. Priekšlīgumi par izejvielu piegādi noslēgti arī ar poļu un dāņu zvejniekiem.
Projekts īstenots ar Eiropas Savienības atbalstu zivju pārstrādes un akvakultūras programmā, bet daļu izmaksu sedzis arī uzņēmuma akcionārs SIA „Agrolats Holding”, kura īpašnieks Vitauts Paškausks teic: „Mūsu uzņēmuma stratēģija pēdējos gados ir šāda: pašiem ražot, pašiem pārstrādāt un pašiem tirgot. Tikai tad uzņēmums var pelnīt. Mēs jau iepriekš tirgojām zivju miltus, bet paši neražojām. Bet tirgus iet gan uz augšu, gan leju, grūtības rodas kā ražotājiem, tā tirgotājiem un pārstrādātājiem. Lai to mazinātu, gribam darīt visas trīs lietas paši.”