Sabiedrība
2011. gada 2. oktobris, 22:00

Apmēram 40 protestētāji pulcējas pie Saeimas, lai iebilstu pret SC ņemšanu koalīcijā

Jauns.lv

Atsaucoties uz sociālajos tīklos pausto aicinājumu, nedaudz vairāk kā 40 protestētāji šovakar ir pulcējušies pie Saeimas, lai iebilstu pret ''Saskaņas centra'' (SC) ņemšanu koalīcijā, novēroja aģentūra LETA.

Protestētāji ir ieradušies ar papīra mēslu dakšu, kā arī īstu mēslu dakšu, kurai uzdurti vīna pudeļu aizbāžņi.

Kādam protestētājam ir līdzi arī grābeklis un dakša ar uzdurtu konfekti.

Akcijas dalībnieki vienojās dziesmā "Daugav’s abas malas", un viņiem ir arī viens plakāts, uz kura rakstīts ''Tautas vairākums vēlas valdību bez oligarhiem un Kremļa ietekmes''. Uz plakāta ir uzzīmēta neliela hūte, ar ko parasti tiek simbolizēts par oligarhu dēvētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, kā arī ir uzzīmēts sirpis un āmurs, kas kādreiz simbolizēja PSRS.

Kā novēroja aģentūra LETA, pasākumā piedalās arī nacionālās apvienības ''Visu Latvijai''-''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK līderi Imants Parādnieks un Einārs Cilinskis.

Pasākuma laikā dalībnieku skaits pie Saeimas palielinās.

Rīgas pašvaldības policija neveiksmīgi centās noskaidrot, kas organizē šo pasākumu. Sarunā ar Parādnieku un sabiedrisko darbinieci un žurnālisti Elitu Veidemani varas iestāžu pārstāvji uzzināja, ka viņi šeit ir ieradušies, ņemot vērā sociālajos tīklos publicēto aicinājumu. Parādnieks skaidroja, ka piedalās, lai izrādītu neapmierinātību un protestētu pret SC ņemšanu koalīcijā. Bet Veidemane piebilda, ka izmanto savas tiesības vienkārši stāvēt pie Saeimas un neprotestē.

Gan Parādnieks, gan Veidemane sarunā ar policisti ironizēja, ka pasākuma organizators vai iniciators ir Zatlera reformu partijas vadītājs Valdis Zatlers.

Pasākuma kulminācijas laikā tā dalībnieku skaits sasniedza apmēram 60 personas. Īsi pēc pusdeviņiem aktīvisti bija jau sākuši izklīst.

Jau ziņots, ka sociālajos tīklos internetā cilvēki tiek aicināti šovakar plkst.20 pie Saeimas protestēt pret partiju apvienības "Saskaņas centrs" ņemšanu valdībā. Portālā "draugiem.lv" aktīvistu grupa, kura sevi dēvē par tautas kustību "NĒ! "Saskaņas centram" valdībā" norāda, ka akcijas mērķis ir pateikt, ka latviešiem nav vienalga, kas vada mūsu valsti, parādīt, ka esam gatavi savu Latviju aizstāvēt jebkurā veidā. Aktīvisti vēlas nosodīt Zatlera reformu partijas vadītāja Valda Zatlera "nodevību - lēmumu aicināt koalīcijā Latvijai nevēlamu spēku - "Saskaņas centru".

ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēma, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim (V). Savukārt "Vienotība" koalīcijas veidošanai ar SC nepiekrīt, kā arī aicinājusi ZRP savu viedokli līdz tikšanās reizei rīt, 3.oktobrī, vēl pārdomāt.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

LETA