Sabiedrība

Konkursā par latviskāko garšu uzvar ķiļķeni, siera un pupu uzkodas, kā arī sklandrauši

Jauns.lv

Biedrības "Slow Food Rīga" rīkotajā latviešu ēdienu konkursā "Latvijas garša", kurā kopumā iesūtītas 102 receptes, par uzvarētājiem atzītas ķiļķenu, siera un pupu uzkodu, kā arī sklandraušu receptes, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja biedrības "Slow Food" pārstāvji.

Konkursā par latviskāko garšu uzvar ķiļķeni, siera...

Konkursā iesūtītas 33 uzkodu, 41 pamatēdiena un 28 saldo ēdienu receptes. Žūrija vērtēja ēdiena atbilstību sezonai un to, vai tas tapis no vietējiem produktiem. Tāpat žūrija novērtēja katra ēdiena atbilstību "Latvijas garšas" titulam un piemērotību pasniegšanai lidojuma laikā.

Kategorijā "Uzkodas" par labākajiem atzīti Daces Bicānes "Kartupeļu talkas ķiļķeni", Lāsmas Ozolas "Siera uzkodiņa", Guntara Kanepona "Pupu rupuķi" un Valta Kleina "Sklandrauši".

Kategorijā "Pamatēdiens" uzvarēja Dinas Aldiņas "Medalus vista", Sandras Goževicas "Kuģelis", Sandras Vēveres "Lielās Vandas kartupeļi" un Intas Šmitiņas "Bukstiņputra".

Kategorijā "Saldie ēdieni" par labākajiem atzīti Ingas Sunepas "Ķirbju pankūkas no rudzu miltiem", Gunāra Bērziņa "Rupjmaizes-ābolu sacepums ar balzāma mērci" un Ievas Sproģes-Grigorjevas "Dzērveņu un rupjmaizes krēms ar melno plūmi".

Konkursa galvenā balva - lidojums biznesa klasē divām personām uz jebkuru no "airBaltic" galamērķiem Eiropā, Tuvajos austrumos vai Āzijā, tika izlozēta starp uzvarētājiem pasākuma laikā, un to ieguva Sandra Vēvere.

Latvijas jubilejas nedēļā no 10.novembra līdz 20.novembrim par labākiem atzītos ēdienus varēs nobaudīt "airBaltic" lidojumos.

Savukārt nākamgad plānots izsludināt konkursu par dažādu laikmetu latviešu ēdienu receptēm un pētīt ēdienu tapšanas vēsturi, bet Latvijas simtās jubilejas gadā savākto informāciju apkopot grāmatā un filmā.

Konkurss tika izsludināts, lai apzinātu Latvijas kulinārās kultūras mantojumu Šogad latviešu ēdienu receptes tika apzinātas trīs kategorijās - uzkoda, pamatēdiens un saldais ēdiens. Konkursam savas ēdienu receptes varēja iesūtīt no 18.septembra līdz 18.oktobrim, aizpildot speciāli izveidotu formu "www.diena.lv/latvijas-garsa" vai atsūtot to pa pastu.

Konkurss tika rīkots sadarbībā ar Latvijas nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" un laikrakstu "Diena", lai apzinātu Latvijas kulinārās kultūras mantojumu.

Biedrība "Slow Food Rīga" iestājas par to, lai tiktu saglabāti Latvijā tradicionāli audzēti un pārstrādāti produkti, veicina Latvijas pārtikas patēriņa tradīciju uzturēšanu, iestājas par par tiešu piegādi no zemnieka klēts līdz pavāram, patērētājam vai pircējam. Biedrības princips: zemnieks, lopkopis un zvejnieks, kas gādā produktus, saņem par savu darbu atbilstošu samaksu un pilnībā var savu darbu veltīt tradicionālo produktu audzēšanai un pārstrādei, lai sagādātu labāko un kvalitatīvāko ēdienu atbilstoši katrai sezonai.

Biedrību vada pavārs Mārtiņš Rītiņš.

LETA