Emulgatori
Šie ķīmiskie savienojumi visbiežāk tiek pievienoti margarīnam, majonēzei, krēmīgām mērcēm, saldējumam, iepakotiem un rūpnieciski pārstrādātiem ēdieniem un ceptiem labumiem, lai “uzlabotu tekstūru un pagarinātu derīguma termiņu”, kā saka pārtikas industrija.
Esterificēti tauki
Kopš pārtikas ražotājiem jāierobežo transtaukskābju (TT) izmantošana, jo tās ir apstiprinātas kā dažādu veselības risku izraisītājas, tie sākuši meklēt drošāku alternatīvu un cer, ka risinājums ir estereficētie tauki (ET). Šos taukus iegūst, ķīmiski kombinējot cietos un piesātinātos taukus ar augu eļļam, lai radītu taukus ar tādu pašu funkciju, kā bija TT, – pagarinātu derīguma termiņu. Nav nekāds brīnums, ka arī šie tauki pētījumos, kas veikti ar cilvēkiem, izrādījušies tikpat bīstami.
Maztauku rūpnieciski pārstrādātie produkti satur vēl vienu tauku aizvietotāju klasi. Tos pievieno, nevis lai pagarinātu derīguma termiņu, bet gan lai piešķirtu gardo tauku garšu bez pašu tauku pievienošanas. Tas tiek darīts ar domu samazināt svara pieaugumu, kas rodas, ja pārmērīgi uzturā lieto taukus.
Tauku aizstājējus veido no ķīmiski pārstrādātām augu eļļām, ogļhidrātiem vai olbaltumvielām. Daudzi no tiem patiesi satur maz kaloriju, bet visbiežāk tāpēc, ka organisms tos nepazīst un izdala kā nesagremotas atliekvielas. Liela daļa valstu ir aizliegušas tā lietošanu, jo tas traucē zarnās uzsūkties uzturvielām no īstiem pārtikas produktiem.
Līdzīgi kā ar mākslīgajiem saldinātājiem, testos ar dzīvniekiem pierādījies, ka tauku aizstājēji kā olestra izraisa vēl lielāku lielāku svara pieaugumu.
Ne tik saldi
Lūk, galvenie saldinātāji, no kuriem jāuzmanās, un iemesli – kāpēc.
Zīmoli: NutraSweet, Canderel, Equal.
Ksilitols – tikpat salds kā cukurs, bet nesatur kalorijas
Ksilitols ir atvasināts no augu un koku cukuriem, kuri ir hidrogenēti (saistīti ar ūdeņradi), lai padarītu tos cietus, – ne gluži dabīgs produkts, kā to mēdz pasniegt.
Eiropā ir atļauts, bet daudzās valstīs, ieskaitot ASV, cidamāts ir aizliegts. Laboratorijas testos uzrādījies, ka žurkām tas izraisa žultspūšļa vēzi.
Acesulfāms K. – līdz pat 200 reizēm saldāks par cukuru
Zīmoli: Nutrinova, Sunett, Sweet One.
Zīmols: Splenda.
Saharīns – līdz pat 700 reizēm saldāks par cukuru
Zīmoli: Sweet’N Low, Sweet Twin, Necta Sweet.
Neotāms, Advantāms, Alitāms – līdz pat 20 000 reizēm saldāki par cukuru
Šie savienojumi ir molekulāras aspartāma versijas un patentējamas kā atsevišķi produkti. Industrijas sponsorētos pētījumos tie ir atzīti par drošiem.