Šlesers atkāpjas. Likvidē Šlesera Reformu partiju LPP/LC
Politika
2011. gada 1. decembris, 19:37

Šlesers atkāpjas. Likvidē Šlesera Reformu partiju LPP/LC

Jauns.lv

Šlesera Reformu partijas LPP/LC kongresā ceturtdien, 1. decembrī, tās vadītājs Ainārs Šlesers paziņoja par atkāpšanos no amata, un delegāti nolēma izbeigt Šlesera reformu partijas LPP/LC darbību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Partijas manta un finanšu līdzekļi tiks nodoti partijas likvidatorei norēķinu veikšanai ar partijas kreditoriem.

Par partijas likvidatori iecelta Lāsma Mentele, nosakot viņai atlīdzību par šo pienākumu pildīšanu 100 lati mēnesī līdz partijas likvidēšanas beigām.

Jau kongresa sākumā delegāti nolēma atjaunot partijas līdzšinējo nosaukumu - LPP/LC. Bet, tā kā partijas atjaunotais nosaukums vēl nav reģistrēts, par likvidēšanu delegāti balsoja kā Šlesera reformu partijas LPP/LC biedri.

No 1265 partijas biedriem uz kongresu bija izvirzīti 164 delegāti, no kuriem bija ieradušies 152. Pārtraukt Šlesera reformu partijas LPP/LC darbību nolemts ar 119 balsīm par, 32 pret, septiņiem delegātiem atturoties,

Kā savās runās atzina vairāki kongresa delegāti, pasākums lielā mērā atgādināja bēres, kurās netrūka ziedu pušķu, kavēšanās atmiņās un savstarpējas slavināšanās.

Partijas priekšsēdētājs Ainārs Šlesers LPP/LC darbības laiku raksturoja kā laiku, kurā notika reāli darbi. Atzinīgi vārdi tika veltīti gan bijušajiem premjeriem Ivaram Godmanim un Andrim Bērziņam, gan partijas savulaik deleģētajiem ministriem.

Pēc Šlesera teiktā, LPP/LC "pieļāva kļūdas", kuras Šlesers gan nekonkretizēja, kā arī bijuši veiksmes stāsti.

Šlesers norādīja, ka politiķim ir jāsaprot, kurā brīdī ir jānāk politikā un kad no tās jāaiziet. Pēc Šlesera domām, LPP/LC nav tiesību palikt kopā ar sīkpartijām, kas nav pārstāvētas parlamentā, bet tikai aizņemt vietu reģistrā. Savus partijas biedrus Šlesers raksturoja kā rīcības cilvēkus un pauda cerību, ka viņi atradīs iespēju arī turpmāk darboties Latvijas labā.

Pats Šlesers tagad savu laiku veltot bērniem un katru rītu, tāpat kā jaunībā Norvēģijā, peldoties jūrā. Idejas, kuras viņam neizdevās realizēt politikā, Šlesers centīšoties īstenot kā privātuzņēmējs, pirmkārt, piesaistot Latvijas ekonomikai ārvalstu investorus, jo šī nodarbe viņam padodoties vislabāk.

Šlesers kongresā skaidroja arī savu nostāju jautājumā par valsts valodu. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir vienīgā vieta pasaulē, kur ir latviešu valoda, un aicināja arī Latvijas krievus to respektēt. Vienlaikus Šlesers pauda viedokli, ka jauniem cilvēkiem Latvijā ir jāzina trīs valodas - latviešu, krievu un angļu, pretējā gadījumā viņi savā dzimtenē jutīsies kā invalīdi. Savu dēlu Šlesers trīs gadus laidis bērnudārzā ar angļu valodu, bet pēc tam sūtījis viņu krievu bērnudārzā, kur dēls triju mēnešu laikā jau tīri labi apguvis krievu valodu.

Runājot debatēs, Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Godmanis partijas LPP/LC pašreizējo stāvokli salīdzināja ar grimstošu kuģi, kas sāk traucēt aktīviem cilvēkiem pašvaldībās. Godmanis uzsvēra, ka viņa un citu partijas biedru sirdsapziņa ir tīra, un piebilda, ka "dzīve ir pilna ar mīlestību un ciešanām".

Rīgas vicemērs Andris Ameriks savukārt atzina, ka LPP/LC biedri nav ideāli - balti un pūkaini, bet Rīgas pašvaldībā ir izveidojusies komanda, kurai iedzīvotāji uzticas. Pēc Amerika teiktā, LPP/LC cilvēki aiziet "ar paceltu galvu un padarīta darba sajūtu".

Pretēju viedokli kongresā pauda Ivars Kalvišķis, kurš uzskata, ka Latvijai nepieciešama labēja, liberāla un kristīga partija. Tāpēc LPP/LC nevajag likvidēt. "Sadalīšanās par reģionālajām partijām nav tas pats, kas partijas biedros aizpildīt tukšumu," teica Kalvišķis. Pēc viņa domām, LPP/LC kļūda bija vadības atrautība no partijas ierindas biedriem. Rezultātā LPP/LC pārvērtās par viena cilvēka, Šlesera, partiju.

Arī ventspilnieks Raimonds Priede kongresā pauda viedokli, ka tiek aizlaista postā organizācija, kas atjaunotajā Latvijā bija viena no labākajām.

Jēkabpils mērs Leonīds Salcēvičs atzinās, ka piedalās jau piektās partijas likvidēšanā. Viņš ir bijis biedrs partijā "Saimnieks", "Demokrātiskajā partijā "Saimnieks"", "Latvijas ceļā" un LPP/LC. Salcēvičs prognozēja, ka jau pusgada laikā bijušie LPP/LC biedri "izšķīdīs", un par partijas kļūdu nosauca "nespēju noturēt ģimenes vērtību latiņu", ko partija pacēla ļoti augstu.

Kongresa noslēgumā Šlesers paziņoja, ka nepiedalīsies balsojumā par partijas likvidēšanu, lai kāds neteiktu, ka ar savu aktivitāti viņš iespaido pārējos partijas biedrus.

Naudu, kas pienāksies partijai no valsts budžeta, jo 11.Saeimas vēlēšanās tā ir pārvarējusi 2% barjeru, Šlesers aicinās ziedot Latvijas bērnunamiem.

LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA