Sabiedrība
2012. gada 2. janvāris, 09:43

Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs ierosina augstskolās mācīt latgaliešu valodu

Jauns.lv

Pēc tam, kad vairākiem Saeimas deputātiem tika aizliegts dot deputāta svinīgo zvērestu latgaliski, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs un advokāts Jānis Bordāns uzskata, ka augstskolās būtu jāpasniedz latgaliešu valoda.

Bordāns, kurš pats nāk no Balviem Latgalē, pirmdien publicētā intervijā laikrakstā "Latvijas Avīze" atzīst, ka juties aizvainots par to, kāda bija izturēšanās pret Saeimas deputātiem, kas zvērestu vēlējās dot latgaliski.Viņš norāda, ka plaisa starp valsts valodu un latgaliešu valodu tiek radīta, tās nodalot.

"Jādara tas, kas bija jādara jau sen. Jāsāk augstskolās ieviest latgaliešu valodas pasniegšanu. Latgalē jābūt valodas, kultūras, vēstures pētniecībai. Tas pacels valodas prestižu, arī līmeni, izskaudīs rusicismus – daudzi vārdi tiek uzdoti par latgaliešu, lai gan ir krievu," intervijā sacīja Bordāns.

Viņš uzskata, ka skolās valodu vajag attīstīt, celt tās prestižu, tādējādi arī ar laiku latgaliešu valodu skolās varētu pasniegt kā mācību priekšmetu.

"Vajadzētu būt vienai Latgales ģimnāzijai, kur ir latgaliešu filoloģijas novirziens. Tāpat kā mums ir, piemēram, Valsts angļu ģimnāzija. Nav visi priekšmeti jāpasniedz latgaliski, bet jābūt šim novirzienam. Galvenais, ko tas radīs, – nostiprinās, bagātinās latgaliešu inteliģenci. Tas stiprinās saknes, vietējo patriotismu," sacīja Bordāns.

Jau ziņots, ka jaunajā Saeimā vairāki deputāti tribīnē runājuši latgaliski, lai uzsvērtu savu piederību šim reģionam un pievērstu uzmanību   latgaliešu  valodai. Iepriekš vairāki deputāti zvērestu teica latgaliski, taču Saeimas spīkere lūdza viņus pārrunāt zvērestu valsts   valodā.

BNS