Sabiedrība
2012. gada 22. februāris, 08:58

Kopš janvāra turpina pieaugt parādi par siltuma piegādi

Jauns.lv

Neievērojot situāciju, ka šajā apkures sezonā ir silta ziema, kopš janvāra parādi par siltuma piegādi kārtējo reizi ir pieauguši par 4 miljoniem latu un kopsummā sasnieguši 21 miljonu, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis Andris Akermanis.

"Mēs bijām cerējuši, ka situācija būs uzlabojusies, jo siltā ziema ir devusi savas priekšrocības, tomēr tā nav kļuvusi labāka un kopš janvāra parādnieku kopsumma pieaug un no 17 miljoniem latu tā jau sasniegusi 21. Kopumā maksājumu disciplīna ir uzlabojusies, bet vecie niķi vienalga ir saglabājušies," sacīja Akermanis.

Viņš ir piesardzīgs un optimistiskas prognozes par laicīgu parādu nomaksu neizsaka, bet piebilst, ka pašlaik ir izveidojusies cita situācija, tekošos rēķinus par siltuma piegādi mēģina nomaksāt, bet vecie tā arī paliek nenomaksāti.

"Protams, lielākās problēmas ir lielajām Latvijas pilsētām un siltuma uzņēmumi vienmēr ir nākuši un nāks pretī, lai situāciju nesarežģītu. Tomēr nevar pieļaut situāciju, ka par piegādāto preci netiek samaksāta nauda," sacīja Akermanis.

Jau ziņots, ka šodien notiks diskusija par siltuma cenas atšķirībām Latvijā, kā arī citām problēmām šajā jomā, informēja pasākuma rīkotāji.

Pētījumā "Karstie rēķini" secināts, ka siltuma cena par vienu kvadrātmetru Latvijā atšķiras pat desmitkārtīgi. Secināts arī, ka Latvijas likumos ir divas galvenās vājās vietas - nav vienotas sistēmas, pēc kuras namu apsaimniekotājiem būtu jāaprēķina siltuma izmaksas, kā arī nav vienota rēķinu parauga, kas ļautu saprast, vai cilvēki nepārmaksā, par pētījuma rezultātiem informēja projekta komandas pārstāve Laura Zvejniece.

Lai noskaidrotu, kā risināt šīs problēmas, šodien notiks preses konference-diskusija. Diskusijā piedalīsies ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, Rīgas enerģētikas aģentūras direktore Maija Rubīna, Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas prezidents Vitolds Peipiņš un Akermanis.

Pasākums sāksies plkst.11 un notiks laikraksta "Diena" telpās Mūkusalas ielā. Pasākums tiks pārraidīts tiešsaistē.

Kopumā pētījuma laikā saņemti vairāk nekā 2000 apkures rēķinu, 1000 iedzīvotāju jautājumu, bet projektam veltīto interneta lapu apmeklējuši 50 000 unikālo apmeklētāju.

Pētījuma "Karstie rēķini" laikā iedzīvotāji tika aicināti iesūtīt savus apkures rēķinus, lai vēlāk tos salīdzinātu īpaši izveidotā kartē "www.karstierekini.lv". Pētījumu organizēja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re: Baltica" sadarbībā ar lielākajiem Latvijas medijiem.

Jau ziņots, ka pēc pirmo rezultātu apkopošanas projekta veidotāji nonāca pie secinājuma, ka siltuma rēķinos parādās apsaimniekotāju izdoma. Secināts, ka dažādās pilsētās ir ļoti atšķirīga situācija un ir atšķirīga rēķinu sagatavošanas metodika pat viena uzņēmuma ietvaros.

Savukārt, piemēram, SIA "Liepājas namu apsaimniekotājs" vadītājs Artis Rimma norādījis, ka vairāki apkures rēķini Liepājā, kas publiskoti pētījumā "Karstie rēķini", nesakrīt ar namu apsaimniekotāja aprēķiniem. Viņš atzina, ka, pateicoties portāla "karstierekini.lv" aktivitātēm, ir sarosījusies arī Latvijas Namu apsaimniekotāju asociācija, kas spriežot par vienotas un iedzīvotājiem saprotamas apkures rēķinu veidošanas metodikas izstrādāšanu, kas varētu tapt līdz vasarai.

LETA