Draugiem.lv vērtēs, vai pusaudžu bildes portālā nepiesaista pedofilus
112
2012. gada 29. marts, 21:39

Draugiem.lv vērtēs, vai pusaudžu bildes portālā nepiesaista pedofilus

Jauns.lv

Portāls draugiem.lv drīzumā varētu veikt „reidu” pa nepilngadīgo profiliem ar mērķi „izķert” to pusaudžu profilus, kuros nepilngadīgās ievietojušas fotogrāfijas, kas varētu pievērst pedofilu uzmanību.

Izķers bērnu „seksīgās” fotogrāfijas

Pēdējā laikā sociālajos tīklos aizvien vairāk nepilngadīgās meitenes savos profilos ievieto bildes, kurās redzamas dažādās „seksīgās” pozās un kuras var piesaistīt pedofilu uzmanību, raksta laikraksts „Diena”.

Kā novēroja „Diena”, arī portālā draugiem.lv ir atrodamas pat 10 un 11 gadu vecu bērnu „seksīgas” bildes profilos. Eksperti norāda – kad bērns šādi sevi „izstāda” internetā, viņš var pievērst pedofilu uzmanību.

Draugiem.lv radošais direktors Guntars Meluškāns atzīst, ka diemžēl visus gadījumus nav iespējams „izķert”. Viņš uzsver – galvenā atbildība ir vecākiem. Viņiem jāatkārto un jāatkārto par riskiem internetā.

Centra pret vardarbību „Dardedze” pārstāve Laila Balode uzskata, ka šādām bildēm nevajadzētu atrasties portālos. Tādas top, jo bērni vēlas izskatīties pieauguši, atdarina savus elkus, taču daudzi vecāki nezina, kā rīkoties, – jūtas nezinoši un neveikli.

Pedofili savus upurus atrod internetā

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 24. martā, policija aizturēja kādu 27 gadus vecu vīrieti aizdomās par to, ka pēc iepazīšanās interneta portālos viņš seksuāli izmantojis nepilngadīgas meitenes. Tas licis sarosīties arī draugiem.lv vadību.

Pirms piecarpus gadiem - 2006. gada rudenī plašu rezonansi ieguva ziņa par to, ka „Diena” portālā draugiem.lv izveidoja fiktīvu 14 gadu vecas meitenes Marijas profilu. Mēnesi garā eksperimentā atklājās, ka meitenes nepilngadība nebija šķērslis kādam 54 gadus vecam vīrietim „izdomātajai Marijai” rakstīt seksuāla rakstura vēstules un seksa piedāvājumus. Pēc tā eksperimenta Valsts policija saprata, ka varmākas var tiesāt arī par uzmākšanos internetā. Vīrietim ar pedofiliskām tieksmēm tiesa toreiz piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu, tā bija pirmā lieta, kad kāds tika sodīts par uzmākšanos internetā.

Nevis jāsoda, bet jāskaidro

Valsts policijas Dzimumnoziegumu pret bērniem izmeklēšanas nodaļas vadītājs Armands Lubarts teic - ja 10, 11 gadu veca meitene ieliek foto internetā, kur redzama, piemēram, peldkostīmā, viņa jau nedomā par seksu, bet pedofils to uztvers pēc savas izpratnes. Pret atbildības uzlikšanu vecākiem gan viņš ir skeptisks: „Kas tā būtu par atbildību, un kas to varēs kontrolēt? Represīvas metodes te diez vai palīdzēs - var panākt arī pretēju efektu. Labāk izglītot, runāt ar bērniem, uzturēt labu kontaktu.”

Viņaprāt, galvenais ir izglītojošais darbs un ir jābūt labam kontaktam starp vecākiem un bērniem. Arī draugiem.lv pārstāvis Meluškāns neuzskata vecāku sodīšanu par labu risinājumu, viņaprāt, galvenais ir izglītojošais, skaidrojošais darbs, jo vecāki nevarēs izstāvēt līdzi visam, ko bērns internetā dara.

Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press