Sabiedrība
2012. gada 2. jūlijs, 15:00

Daugavpilī rīko plašu ekoloģisku kampaņu pret Visaginas AES

Jauns.lv

Daļa Daugavpils iedzīvotāju satraukušies par Lietuvas nodomu celt Visaginas atomelektrostaciju tikai 8 kilometrus no Latvijas robežas. Viņi gatavi rīkot plašas protesta akcijas, pat bloķēt autoceļus un dzelzceļu, kā arī AES būvi.

Daugavpils pilsētas un novada iedzīvotāji uzskata, ka Visaginas AES kaitēs ne tikai Latgales attīstībai, piemēram, tūrismam, bet arī negatīvi ietekmēs viņu veselību un apkārtnes ekoloģisko stāvokli. Viņiem jau esot negatīva pieredze, sadzīvojot ar Ignalinas AES. To, ka atomelektrostacijas nav drošas apliecina gan nesenā avārija Fukišimas AES Japānā, gan vēl labā atmiņā palikusī traģēdija Černobiļas AES.

Protestus pret Visaginas AES nolēmusi koordinēt Daugavpils domes deputāta Mečeslava Truskovska (LSDSP) dibinātā dabas aizsardzības biedrība „Par mūsu nākotni”.

Truskovskis par paredzētajām protesta akcijām Krievijas informācijas aģentūrai „Regnum” saka:

„Pašreiz tiek gatavots atklātās vēstules teksts Lietuvas un Latvijas valdībām ar prasību apturēt jaunās AES celtniecību. Acīmredzot, nākamā vēstule būs adresēta Baltkrievijas valdībai. Mēs esam gatavi uz ļoti radikālām akcijām, protams, likuma ietvaros. Piketu rīkošana – tas ir pats par sevi. Bet, ja būs nepieciešams, esam arī gatavi bloķēt pašu AES celtniecību, tranzītceļus, dzelzceļu un tā tālāk. Turklāt, mēs varēsim atbalstīt arī citus, kuri konstruktīvi protestēs pret šīm [AES celtniecības] briesmām. Personiski es negribu, lai mani bērni dzīvotu „radioaktīvā lietussarga” pavēnī. Un to negrib ļoti daudz daugavpiliešu. Es saprotu, ka ir iegājies, ka mūsu cilvēki savas tiesības aizstāv tikai „virtuves sarunu” līmenī. Tā ir postpadomju mentalitāte, neko neizdarīsi…

Tomēr tagad, kad runa ir par reģiona nākotni, par mūsu un mūsu bērnu dzīvi, atradīsies pietiekami daudz cilvēku, kas ar darbiem gribēs pierādīt savu satraukumu. Pietiek baidīties un baidīt citus – laiks ķerties pie lietas! Kad izšķiršanās cena ir dzīvība, vajag rīkoties. Pie tam, cik zinu, jautājums par Visaginas AES nav principa jautājums, tā ir tikai viena no iespējām. Nebūs šī AES atradīsies citi, alternatīvi risinājumi mūsu enerģētikas potenciālam, jo „Latvenergo”  un mūsu valdībā taču sēž pragmatiski cilvēki. Latvijas galvenajai prioritātei ir jābūt drošībai.”

Zaļie Visaginas AES priekšnojautās

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA