Māmiņas deputātus iepazīstinās ar argumentiem, kas viņas attur dzemdēt otro un trešo bērnu
Vecāku pabalsta lielumu aprēķina pēc samaksātajiem nodokļiem. Griesti ir 350 latu plus 50% no tā, kas pārsniedz šo summu.
Politika
2012. gada 8. jūlijs, 19:00

Māmiņas deputātus iepazīstinās ar argumentiem, kas viņas attur dzemdēt otro un trešo bērnu

Jauns.lv

Vecākus apvienojošās organizācija "Māmiņu klubs" veic aptauju par šķēršļiem, kāpēc ģimenes neizšķiras par bērniņu, ar kuriem iepazīstinās Saeimas deputātus, pastāstīja organizācijas līdere Sandija Salaka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Māmiņu klubs" otrdien, 10.jūlijā, piedalīsies Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijā, kurā tiks sākta diskusija par atbalstu jaunajiem vecākiem, uz ko rosinājis apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (Nacionālā apvienība).

"Mēs speciāli veicam aptauju, ar kuras rezultātiem iepazīstināsim Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisiju, kura parādīs, kas ģimenēm liek izšķirties par nākamo bērniņu," pavēstīja Salaka.

Viņa minēja, ka vecākiem ir būtiski saskatīt ģimenes atbalsta ilgtermiņa plānus.

Iepriekšējie pētījumi arī skaidri parādījuši, ka joprojām "visi nav priecīgi par māmiņu algu griestiem", kas tika noteikti ekonomiskās krīzes laikā.

Jau ziņots, ka Parādnieks iniciējis diskusijas par vecāku pabalstu reformu. Viņš uzskata, ka Saeimas deputātiem ir jāsniedz arī sava vīzija par tā saucamajām māmiņu algām jeb vecāku pabalstu. Parādnieks minējis, ka pabalsts būtu jāmaksā līdz pusotram gadam.

Labklājības ministrijā (LM) atzina, ka ministrija saredzētu ieguvumus no māmiņu algu maksāšanas ilgāk, taču jautājums neesot vienkāršs.

Līdzīgs priekšlikums savulaik jau esot vērtēts – nepalielinot izmaksājamo summu, pabalsta samaksu izstiept ilgākā laika posmā.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība"), komentējot deputāta iniciatīvu, norādīja, ka lietas ir jādara secīgi, tāpēc vispirms tiks vērtētas iespējas griestus māmiņu algai atcelt ātrāk – jau no 2013.gada 1.janvāra, bet pēc tam nākamais solis varētu būt finanšu ietekmes izvērtējums uz sociālo budžetu, ja šo pabalstu maksā ilgāku laiku.

"Ideja ir atbalstāma, bet šeit ir jārēķina, ko tas maksā. Manuprāt, lietas ir jādara secīgi, un prioritāri ir vērtēt griestu atcelšanu jau no 2013.gada 1.janvāra. Par to joprojām esmu piesardzīgi optimistiska," teica Viņķele un precizēja, ka tas būs zināms nākamā gada budžeta veidošanas laikā.

Vecāku pabalsta lielumu aprēķina pēc samaksātajiem nodokļiem. Griesti ir 350 latu plus 50% no tā, kas pārsniedz šo summu. Vecāku pabalstu piešķir tikai tam vecākam, kurš atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un nestrādā.

BNS, Foto: Ieva Čīka/LETA